Φωτιά Εύβοια: Τα στοιχεία που άφησαν πίσω τους οι εμπρηστές

EVOIA
Ενημερώθηκε: 16/08/19 - 21:32

Φωτιά Εύβοια: Σύμφωνα με νεότερες εξελίξεις οι εμπρηστές άφησαν πίσω τους ίχνη τα οποία δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας.  Υπήρχε πρόθεση πίσω από την καταστροφική φωτιά. Μαίνεται ακόμη η φωτιά. Οι πυροσβέστες κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. 
 

Σχεδόν βέβαιες είναι πλέον οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ότι η καταστροφική φωτιά που ξέσπασε στην Εύβοια τα ξημερώματα της Τρίτης, είναι αποτέλεσμα εμπρηστικής ενέργειας.Οι ενδείξεις για εμπρησμό και ο σύμμαχος άνεμος που σήμερα βοήθησε να κατασβεστούν δύσβατα σημεία στο δάσος. 

Μέχρι αργά το απόγευμα 8 έως 10 αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποίησαν συνεχείς πτήσεις, «χτυπώντας» από αέρος τις εστίες της φωτιάς σε δύσκολα σημεία στα οποία δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν οι πυροσβέστες. Από το έδαφος, τμήματα της πυροσβεστικής της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, του στρατού αλλά και εθελοντές προσπάθησαν να μην αφήσουν ούτε μια εστία να καίει, ιδιαίτερα στα ευαίσθητα περιφερειακά σημεία της φωτιάς, όπως επίσης στα απόκρημνα και τις χαράδρες, όπου παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη απειλή.

Το κανάλι του Open φέρνει στο φως της δημοσιότητας αποκλειστικές φωτογραφίες από τις εστίες της πυρκαγιάς που δείχνουν τα «χτυπήματα» του εμπρηστή. Πιο συγκεκριμένα ο δράστης στις 3:05 βάζει την πρώτη φωτιά, στις 3:06 τη δεύτερη και στις 3:07 την τρίτη, κινούμενος στον επαρχιακό δρόμο Μακρυμάλλη – Σταυρός. 

Κατά τη διάρκεια της ημέρας επικράτησε άπνοια, η οποία ευνόησε τις πυροσβεστικές δυνάμεις παρά το γεγονός ότι το ξημέρωμα είχαν σηκωθεί -για μικρό χρονικό διάστημα- ισχυροί άνεμοι που προβλημάτισαν τους πυροσβέστες. Από το πρωί ένα μεγάλο κομμάτι από την καμένη έκταση περιμετρικά έχει πλέον ελεγχθεί. Η προσπάθεια κατάσβεσης ωστόσο συνεχίζεται και όπως φαίνεται θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα καθώς το σύνολο των πυροσβεστών που έχουν μεταφερθεί στην περιοχή παραμένουν, για να ξεκαθαρίσουν το τοπίο και «να περπατήσουν με το πόδι όλα τα σημεία της φωτιάς» όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι επιτελείς της Πυροσβεστικής.

«Είναι μια τεράστια περιοχή την οποία πρέπει να περπατήσουμε βήμα προς βήμα και μόνο τότε θα νιώσουμε ασφάλεια για το επόμενο διάστημα» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θανάσης Καρακάντζας τονίζοντας πως «η επιφυλακή στη συγκεκριμένη περιοχή θα είναι για πολλές μέρες ακόμη. Θα έχουμε τελειώσει μόνο όταν η μπότα του πυροσβέστη πατήσει και το τελευταίο αποκαΐδι μέσα σ' αυτή την τεράστια έκταση» υπογραμμίζει με νόημα.

Το Open, βγάζει επίσης στο φως της δημοσιότητας βίντεο – ντοκουμέντο στο οποίο φαίνονται τα πρώτα λεπτά της καταστροφικής πυρκαγιάς

.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακριτικοί υπάλληλοι έχουν πάρει δεκάδες καταθέσεις από κατοίκους της περιοχής, μεταξύ των οποίων και ενός ως υπόπτου αλλά παρουσιάζει άλλοθι, που μέχρι στιγμής δεν έχει καταρριφθεί. Παράλληλα εξετάζονται διάφορα ευρήματα από τον χώρο της πυρκαγιάς. Όπως τονίζουν οι αρμόδιοι αξιωματικοί, δεν υπάρχει κανένα επίσημο στοιχείο που να επιβεβαιώνει ανεπιφύλακτα τον εμπρησμό. Κάποια στουπιά και άλλα ευρήματα δεν αξιολογούνται προς το παρόν, σε μια τόσο μεγάλη έκταση, αν δεν συνδυαστούν με καταθέσεις ή άλλα στοιχεία.

Η εκδοχή του εμπρησμού αποτελεί μια εκτίμηση, με βάση την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς , τον τρόπο εκδήλωσης, τα σημεία και τις συνθήκες που επικρατούσαν, αλλά μέχρι να υπάρξει κάτι συγκεκριμένο, όλα είναι ανοιχτά.

Πηγές: news247, neaselida.gr