Φόβους για τη ζωή τους και των οικογενειών τους εξέφρασαν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί

 
Φόβους για τη ζωή τους και των οικογενειών τους εξέφρασαν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί

Ενημερώθηκε: 17/07/16 - 14:09

Στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης οδηγήθηκαν σήμερα λίγο πριν τις 10 το πρωί οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί οι οποίοι επέβαιναν στο ελικόπτερο τύπου Blackhawk που προσγειώθηκε χτες το μεσημέρι στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος».

Tο κατηγορητήριο που τους βάραινε αρχικά ήταν για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και απόπειρα διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας.

Οι κατηγορίες όμως άλλαξαν και οι 8 κατηγορούνται πλέον για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, για ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση και για παράνομη πτήση. Δεν ισχύει δηλαδή το κατηγορητήριο για απόπειρα διατάραξης των διεθνών σχέσεων.

Οι επιβαίνοντες του Black Hawk, υποστήριξαν ότι δε συμμετείχαν στο πραξικόπημα, απλά μετέφεραν τραυματίες από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης σε σημείο στο οποίο βρίσκονταν ασθενοφόρα όταν δέχθηκαν πυρά και φοβούμενοι για τη ζωή τους αποφάσισαν να έρθουν στην Ελλάδα.Επίσης εξέφρασαν φόβους για τη ζωή τους και τις οικογένειές τους που έμειναν στην Τουρκία. Φόβοι που εντάθηκαν μετά τις χτεσινοβραδινές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Και οι φόβοι δε σχετίζονται μόνο με τη θανατική ποινή αλλά Ακόμη, μετά και την καθαίρεση δικαστών, φοβούνται για το αν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία και ζήτησαν μάλιστα να μεταφερθούν ακόμη και σε χώρες της Νοτίου Αμερικής για να μπορέσουν να ζήσουν. και για το αν υποστούν βασανιστήρια.

Αύριο, Δευτέρα, οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στο δικαστήριο με τη διαδικασία του αυτόφωρου και είτε θα δικαστούν, είτε θα πάρουν προθεσμία.

Αμέσως μετά θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία απέλασής τους, η οποία εκτιμάται πως δεν θα εκτελεστεί άμεσα δεδομένου ότι ήδη έχουν αιτηθεί πολιτικού ασύλου. Η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος διαρκεί 8 ημέρες και αν υποβληθεί έφεση σε περίπτωση απόρριψης, τότε χρειάζονται άλλες 8 ημέρες.

Εφόσον κριθούν φυλακιστέοι η κράτηση των Τούρκων στρατιωτικών θα συνεχιστεί από την Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης στο κέντρο κράτησης Φερών, έως ότου η επιτροπή ασύλου αποφανθεί επί του αιτήματός τους.

Πάντως, σύμφωνα με δήλωση ενός εκ των δικηγόρων τους, εξετάζουν την περίπτωση αιτήματος πολιτικού ασύλου και σε άλλες χώρες σε περίπτωση που οι ελληνικές αρχές το απορρίψουν.
Στην Τουρκία, το θέμα τωνμ 8 στρατιωτικών που προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη σήμερα είναι κυρίαρχο σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Δ. Βίτσα

Οσον αφορά την τοποθέτηση της κυβέρνησης ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού που χαρακτήρισε πολύ ισχυρό το επιχείρημα της Τουρκίας για την έκδοσή τους. Πρτοαναγγέλοντας ουσιαστικά την έκδοσή τους. Ομως το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό μιας εκτός της πολιτικής του διάστασης υπάρχει και η νομική.

κ. Λυκουρέζος

Και τούτο, γιατί ενώ από διπλωματικής απόψεως η Ελλάδα δεν επιθυμεί τη διατάραξη των σχέσεών της με την Τουρκία, εντούτοις, όπως επισημαίνειο ο , είναι παράλληλα υποχρεωμένη να τηρήσει εσωτερικούς και διεθνείς κανόνες που δεν οδηγούν εκ των προτέρων σε ικανοποίηση της απαίτησης των τουρκικών αρχών για άμεση παράδοση των οκτώ στρατιωτικών στην Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης, θα τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κρίσιμες για την έκβαση αυτής της υπόθεσης είναι οι εκτιμήσεις που θα γίνουν για το εάν με την έκδοση των 8 συλληφθέντων μελών του πληρώματος στη χώρα τους, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους, εάν δηλαδή θα δικαστούν ή αν υπάρχει περίπτωση να εκτεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο λόγω θανατικής ποινής. Επισημαίνεται ότι οι Συμβάσεις απαγορεύουν την έκδοση ανθρώπων εκεί όπου υπάρχει θανατική ποινή.

Από την άλλη, οι Τούρκοι που μετ' επιτάσεως ζητούν την έκδοση των 8 στρατιωτικών, από τη μία προβάλλει στις ελληνικές αρχές το επιχερημα ότι δεν υπάρχει θανατική ποινή στη χώρα (γεγονός που θα καθιστούσε απαγορευτική την έκδοση) από την άλλη ο Ερντογάν και άλλοι αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της επαναφοράς της θανατικής ποινής μετά το πραξικόπημα (για αδικήματα που σχετίζονται με το πραξικόπημα).

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι χτες περίπου 200 με 250 μουσουλμάνους από τη μειονότητα της Ξάνθης και της Κομοτηνής συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης για να ζητήσουν να εκδοθούν στην Τουρκία οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί που συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα και προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Δηλώσεις της δικηγόρου σε τουρκικά ΜΜΕ

Οι οκτώ Tούρκοι αξιωματικοί που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη δεν θέλουν να επιστρέψουν στην Τουρκία, επειδή φοβούνται την εκτέλεση της ποινής, αναφέρει σε δήλωσή της στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu η δικηγόρος Λία Μαρινάκη που έχει αναλάβει την υπόθεση των αξιωματικών.

Η δικηγόρος αναφέρει ότι «μετά την παραπομπή τους στον εισαγγελέα, θα ξεκινήσει και η σχετική διαδικασία, η οποία κάτω από κανονικές συνθήκες, θα μπορούσε να διαρκέσει κι ένα χρόνο. Είναι βέβαιο ότι δεν θέλουν να επιστρέψουν στην Τουρκία. Φοβούνται την εκτέλεση».

Η δικηγόρος, μιλώντας σήμερα σε άλλο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, στο DHA είπε ότι οι αξιωματικοί αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα της κατηγορίες της παράνομης εισόδου στη χώρα και την πρόκληση κινδύνου διατάραξης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ότι κατά τις καταθέσεις τους είπαν πως «κατά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη είχαν το καθήκον, να μεταφέρουν τραυματίες με τέσσερα ελικόπτερα» ότι «καθώς μετέφεραν τους τραυματίες ανοίχτηκε πυρ από το έδαφος προς το ελικόπτερο, ότι «επιβιβάστηκαν οι οκτώ σε ένα ελικόπτερο», πως «αρχικά προσγείωσαν το ελικόπτερο σε δασώδη περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα» και πως «συζήτησαν εκεί το τι θα κάνουν και αποφάσισαν να έλθουν στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τη δικηγόρο, οι Τούρκοι αξιωματικοί, στο μεταξύ, επικοινώνησαν με τις οικογένειές τους μέσω κινητού τηλεφώνου και εκεί πληροφορήθηκαν τα περί απόπειρας πραξικοπήματος.

Η δικηγόρος αναφέρει ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί επιθυμούν να επιστρέψουν στην Τουρκία επειδή εκεί βρίσκονται οι οικογένειές τους, αλλά τόνισε ότι ανησυχούν για την ασφάλειά τους επειδή κατηγορούνται ως πραξικοπηματίες και ότι για το λόγο αυτό ζήτησαν πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα. Η κ. Μαρινάκη λέει επίσης ότι οι οκτώ αξιωματικοί πέρασαν τη νύχτα στο αστυνομικών τμήμα Φερών, επειδή λόγω πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε πριν από ένα μήνα, δεν είναι επαρκές το κρατητήριο στην Αλεξανδρούπολη.

Η κ. Μαρινάκη απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση των οκτώ αξιωματικών κατά τη διάρκεια των καταθέσεων, λέει «τους παρομοίωσα με στρατιώτες σε αμερικανικές ταινίες», αφού όταν προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη ήταν ανήσυχοι και φοβισμένοι.

Σημειώνεται ότι η ποινή του θανάτου δεν ισχύει στην Τουρκία, αν και η πολιτική ηγεσία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της.

Ολα τα σχετικά με το τουρκικό ελικόπτερο που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη, μπορείτε να τα διαβάσετε ΕΔΩ

Ολα τα σχετικά με το πραξικόπημα στην Τουρκία, μπορείτε να τα διαβάσετε ΕΔΩ