Γ. Μουζάλας στη Welt: Απαιτούμε η Ευρώπη να εκπληρώσει τελικά την υπόσχεσή της

 
Γ. Μουζάλας στη Welt: Απαιτούμε η Ευρώπη να εκπληρώσει τελικά την υπόσχεσή της

Ενημερώθηκε: 03/02/17 - 09:07

Η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποχρεώσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να δεχθούν πρόσφυγες από τη χώρα. «Η ευθύνη βρίσκεται τώρα στις Βρυξέλλες» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης Ιωάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Welt", λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την πολιτική για τους πρόσφυγες, στη Μάλτα. «Κανείς δεν μπορεί να είναι μέλος της ΕΕ και να αξιώνει να έχει δικαιώματα, χωρίς να αναλαμβάνει και τα σχετικά καθήκοντά» τόνισε ο κ. Μουζάλας.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν δεσμευτεί το φθινόπωρο του 2015 να αναδιανείμουν 160.000 αιτούντες άσυλο εντός δύο ετών, εκ των οποίων 63.300 από την Ελλάδα. Ωστόσο, μέχρι τώρα έχουν δεχθεί μόνο 8.400. «Απαιτούμε η Ευρώπη να εκπληρώσει τελικά την υπόσχεσή της», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης. Κάθε χώρα θα πρέπει να πληροί τουλάχιστον το 50 τοις εκατό της ποσόστωσής της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να το επιβάλει.

«Η μετανάστευση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, δεν μπορεί κανείς να απλά να το σταματήσει. Ο καλύτερος τρόπος είναι να δημιουργηθεί μια νόμιμη, ανθρωπιστική διαδρομή για τους μετανάστες. Και όχι μόνο σε μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Μουζάλας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προκαλεί ο Γιλντιριμ διεκδικώντας 130 βραχονησίδες και απειλεί με χτύπημα

Γκάμπριελ κατά Σόιμπλε για την Ελλάδα

ΚΑΙΡΟΣ 3/2/2017: Τοπικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

Ποινή φυλάκισης 23 μηνών με 3ετή αναστολή στον Γ. Κουρτάκη, αθώος ο Π. Τζένος