Γώγος: "Να ελαττώσουμε τον βαθμό πίεσης στο σύστημα, γιατί θα έρθει η πιο δύσκολη εποχή του χειμώνα"

Γώγος: "Να ελαττώσουμε τον βαθμό πίεσης στο σύστημα, γιατί θα έρθει η πιο δύσκολη εποχή του χειμώνα"
Ενημερώθηκε: 20/09/20 - 23:28

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πάτρας, Χαράλαμπος Γώγος, σχετικά με την προστασία από τον κορονοϊό το επόμενο διάστημα.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο κ. Γώγος τόνισε: "Παρότι σήμερα είχαμε μια μικρή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, πρέπει να το δούμε να συνεχίζεται για να έχουμε μια καλύτερη διάθεση απέναντι στον ιό".

Ο κ. Γώγος ανέφερε πως υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, αυτή τη στιγμή, καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να είναι αυξημένα, ενώ περισσότεροι ασθενείς Covid-19 χρειάζονται νοσηλεία, ορισμένοι εξ αυτών και σε ΜΕΘ.

"Όλα αυτά μαρτυρούν ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να την αναστρέψουμε", δήλωσε.

Λήψη μέτρων για τον κορoνοϊό πριν τον χειμώνα

"Να ελαττώσουμε τον βαθμό πίεσης στο σύστημα, γιατί θα έρθει η πιο δύσκολη εποχή του χειμώνα, που θα έχουμε και πιο δύσκολες καταστάσεις και το σύστημα θα υποστεί περαιτέρω πίεση", σημείωσε επιπλέον ο Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως είπε, από τα μέσα του φθινοπώρου θα αρχίσουν να προστίθενται στα κρούσματα του νέου κορoνοϊού και εκείνα της κοινής γρίπης και των άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού, καθώς και υπόλοιπες κοινές λοιμώξεις που μπορούν να προσβάλουν τον ίδιο ευάλωτο πληθυσμό.

"Παράλληλα είναι και ο συγχρωτισμός στους κλειστούς χώρους, θα χάσουμε το πλεονέκτημα του ανοιχτού χώρου, του εξαερισμού και όλα αυτά που βοηθάνε πολύ στον περιορισμό μετάδοσης του ιού" σημείωσε επιπλέον ο καθηγητής Ιατρικής, για να προσθέσει στη συνέχεια: "Τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι τέτοια που πρέπει να μας πιέσουν να πάρουμε μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή".

Υπάρχει επιπλέον δέσμη μέτρων για τον κορoνοϊό αν χρειαστεί

Ο κ. Γώγος εξήγησε ποιος είναι ο πρωταρχικός στόχος των ειδικών για το μέτωπο του κορoνοϊού, που αφορούν στον περιορισμό της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

"Αν τα μέτρα δεν οδηγήσουν εκεί που θέλουμε, δηλαδή στον περιορισμό των νέων κρουσμάτων, του Rt κάτω από 1 και δούμε ότι το πράγμα ξεφεύγει φυσικά υπάρχει και η επόμενη δέσμη μέτρων. Πάντα υπάρχει δέσμη μέτρων για κάθε φάση" είπε, προσθέτοντας ωστόσο πως τα ήδη ληφθέντα "μέτρα είναι αρκετά σφιχτά και έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι θα σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και θα ελαττώσουμε τη διασπορά".

Σημαντικό εργαλείο τα rapid tests

Παράλληλα με τα νέα μέτρα στους χώρους εργασίας, η κυβέρνηση προανήγγειλε τη διενέργεια νέων τεστ κορoνοϊού, των λεγόμενων και rapid test που θα δίνουν το αποτέλεσμα για τον ιό σε λίγα λεπτά. Αυτό, είναι πολύ πιθανό να βοηθήσει αρκετά τους επιστήμονες.

"Ένα από τα προβλήματα που έχουμε τώρα και για τον έλεγχο διασποράς σε διάφορες ομάδες πληθυσμού και για τη διαδικασία του ελέγχου και της διαχείρισης ασθενών στα τμήματα Επειγόντων περιστατικών, είναι να έχουμε γρήγορη και αποτελεσματική διάγνωση και διαχωρισμό των θετικών από τα αρνητικά περιστατικά", ανέφερε.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ