Χιόνια στην Αττική: Δήμοι και Περιφέρεια σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

Χιόνια στην Αττική: Δήμοι και Περιφέρεια σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας
Ενημερώθηκε: 28/12/16 - 14:49

«Έτοιμοι» να ανταπεξέλθουν στο επικείμενο κύμα κακοκαιρίας δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωποι των ΟΤΑ. Με εκχιονιστικά μηχανήματα, γερανούς, αλάτι, θερμενόμενους χώρους για τους έχοντες ανάγκη συμπολίτες και ανοιχτές τηλεφωνικές γραμμές παροχής βοήθειας καθόλο το 24ωρο, συντονίζουν τις υπηρεσίες και τη δράση τους.

Ο δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, ανέφερε ότι ο δήμος είναι άψογα οργανωμένος σε επίπεδο πρόληψης. «Έχουμε διανείμει 200 τόνους αλάτι στις τρεις κοινότητες: Πεντέλης, Νέας Πεντέλης και Βριλησσίων. Διαθέτουμε από δύο έως 13 εν ενεργεία εκχιονιστικά μηχανήματα και θεωρούμε ότι θα κρατήσουμε ανοικτό το οδικό δίκτυο», τόνισε, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση που το χιόνι υπερβεί τα 30-40 εκατοστά, που είναι και το όριο αντοχής των μηχανημάτων «είμαστε έτοιμοι να επιτάξουμε τα ερπιστριοφόρα, όπως συνέβη την Τσικνοπέμπτη του 2005».

Αισιόδοξος ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής θα ανταπεξέλθουν στις επικείμενες χιονοπτώσεις δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου. Όπως υποστήριξε όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή και από τα 25 εκχιονιστικά λειτουργούν ήδη ορισμένα για τη διάνοιξη του δρόμου προς την Πάρνηθα. Ο ίδιος ευελπιστεί ότι θα επαρκέσουν τα μηχανήματα και το αλάτι, το οποίο πρέπει να έχουν προμηθευτεί οι δήμοι.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι σχεδόν οι δήμοι και πολλοί άλλοι συναρμόδιοι για τον αποχιονισμό της πόλης φορείς, προστρέχουν από το πρωί για προμήθεια αλατιού στην Περιφέρεια Αττικής. Ακόμη και εκπρόσωποι μεγάλων δήμων που έπρεπε να γνωρίζουν τη διαδικασία αντιμετώπισης παρόμοιων έκτακτων φαινομένων, όπως σχεδιάζονται στις συσκέψεις συντονισμού που συγκαλεί η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Αττικής, εμφανίστηκαν ανενημέρωτοι, να ρωτούν ποια σημεία πρέπει να διατηρηθούν αποχιονισμένα, νοσοκομεία, στρατόπεδα, σταθμοί μετρό, κ.ά. και να ζητούν αλάτι.

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Ιωάννα Τσούπρα, δηλώνει ότι η Περιφέρειια έχει προμηθευτεί το αλάτι που χρειάζεται για να κρατήσει ανοιχτό το κεντρικό οδικό δίκτυο ευθύνης της και επιρρίπτει ευθύνες σε όσους δεν προνόησαν εγκαίρως.

Όπως υπογραμμίζει, η Περιφέρεια είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει με το 100% των δυνατοτήτων σε επαγρύπνηση το έντονο καιρικό φαινόμενο και προειδιοποιεί για τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων τους οδηγούς, διότι, όπως επισημαίνει, «ένας οδηγός αμελής επ' αυτού του θέματος θα εγκλωβίσει στο οδικό δίκτυο δεκάδες άλλους που δεν θα φταίνε». Επίσης, συνιστά την αποφυγή άσκοπων μετακίνησεων κατά τη διάρκεια της αιχμής του φαινομένου, διέλευση από κεντρικους δρόους, καθώς και κατάλληλη ένδυση και υπόδηση.

Ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος, με ανακοίνωσή του, επιβεβαιώνει ότι βρίσκονται σε επιφυλακή οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν κάθε είδους προβλήματα που ενδέχεται να προκαλέσουν ο χιονιάς και ο παγετός στο λεκανοπέδιο και ιδιαίτερα στα βόρεια προάστια.

Ο ίδιος επισκέφθηκε το πρωί το Κέντρο Διαχείρισης Αποχιονισμού και Αποθήκης Άλατος της Περιφέρειας, στο Καπανδρίτι, όπου βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προσωπικό, εκχιονιστικά μηχανήματα, γερανοί ρυμούλκησης και φορτωτές άλατος.

«Είμαστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το κύμα κακοκαιρίας, σε συνεργασία με όλους τους δήμους και σε διαρκή συντονισμό με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το ΕΚΑΒ, την Πυροσβεστική, την Τροχαία και άλλους εμπλεκόμενους φορείς» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια διαθέτει επαρκή ποσότητα άλατος αποθηκευμένη, σε περίπτωση που αυξηθούν οι ανάγκες. Μάλιστα, λόγω της διάρκειας του έκτακτου καιρικού φαινομένου, όπως σημείωσε, προτείνει στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και υπομονετικοί, καθώς προέχει ο καθαρισμός των κεντρικών οδικών αρτηριών, ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση στα νοσοκομεία της Αττικής.

Επισημαίνεται, ότι στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής gr και στον σύνδεσμο: http://www.patt.gov.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=6280&Itemid=357 είναι αναρτημένοι οι θερμαινόμενοι χώροι φιλοξενίας και προστασίας των πολιτών, όπως αυτοί έχουν κοινοποιηθεί από όλους τους δήμους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ – Χιόνια ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας!

ΚΑΙΡΟΣ 28/12/2016: Τσουχτερό κρύο, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι