Η Άγκυρα χαιρετίζει το τελικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ - Ποιοι ήταν οι όροι για τα F-16

 
turkey CAVUSOGLU

Ενημερώθηκε: 07/12/22 - 13:35

Η Τουρκία καλωσόρισε σήμερα το τελικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ χωρίς ωστόσο να κάνει καμία αναφορά στο ξεκάθαρο μήνυμα που επέλεξε να στείλει με αυτό το Κογκρέσο προς την Άγκυρα για τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Eιδικότερα το Κογκρέσο συμπεριέλαβε σχετική αναφορά στο συνοδευτικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA) που οριστικοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ στην οποία σημειώνεται ότι: «Πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων», σημειώνουν οι Αμερικανοί νομοθέτες στο συνοδευτικό επεξηγηματικό κείμενο των επιτροπών Αμυντικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας. Η συγκεκριμένη διατύπωση θεωρείται μια δήλωση νομοθετικής πρόθεσης από το Κογκρέσο προς την κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς στέλνει το μήνυμα ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο πρέπει να αντιμετωπιστούν προτού ο Λευκός Οίκος στείλει την επίσημη ειδοποίηση της συμφωνίας για τα F-16 στο Κογκρέσο.

«Τελικά η απουσία κάποιου αρνητικού στοιχείου (στο νομοσχέδιο) είναι μια θετική εξέλιξη. Την καλωσορίζουμε», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη με τον Μολδαβό ομόλογό του Νίκου Ποπέσκου.

Η έγκριση αυτού του νομοσχεδίου θα εξυπηρετήσει «τα συμφέροντα όλων», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι η διαδικασία πρέπει να οριστικοποιηθεί «το συντομότερο δυνατόν».

Κατά πώς τους βολεύει διαβάζουν οι Τούρκοι την συμφωνία για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ - Πανηγυρίζουν για τα F-16


Ποιοι ήταν οι όροι για τα F-16

Υπενθυμίζεται ότι με τροπολογίες που είχαν κατατεθεί από Ελληνοαμερικάνους βουλευτές συνδεόταν η πώληση αμυντικού υλικού και οπλικών συστημάτων σε μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με την παραβίαση της κυριαρχίας άλλων συμμαχικών χωρών.

Μεταξύ άλλων, προβλέπονταν οι εξής όροι για την πώληση αεροσκαφών F-16, κιτ εκσυγχρονισμού και αναβαθμισμένης τεχνολογίας προς την Τουρκία: το Κογκρέσο θα πρέπει να λαμβάνει πιστοποίηση από τον πρόεδρο Μπάιντεν ότι η Άγκυρα δεν έχει παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα μέσω υπερπτήσεων ή μέσω παραβάσεων του FIR Αθηνών. Επιπλέον, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πουλάνε όπλα σε μέλος του ΝΑΤΟ που έχει παραβιάσει επανειλημμένως τον εναέριο χώρο, την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα άλλου μέλους του ΝΑΤΟ, εκτός εάν το Κογκρέσο λάβει πιστοποίηση από την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι δεν εμπλέκεται πλέον –και δεν έχει εμπλακεί τους τελευταίους έξι μήνες– σε τέτοιου είδους ενέργειες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ