Η ΕΛ.ΑΣ. συμμετείχε στη διεθνή αστυνομική επιχείρηση «OPERATION PANDORA» εναντίον αρχαιοκαπήλων (ΦΩΤΟ)

 
Η ΕΛ.ΑΣ. συμμετείχε στη διεθνή αστυνομική επιχείρηση «OPERATION PANDORA» εναντίον αρχαιοκαπήλων (ΦΩΤΟ)

Ενημερώθηκε: 23/01/17 - 17:30

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε σε κοινή αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «OPERATION PANDORA», για την καταπολέμηση της κλοπής και παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών.

Η ευρωπαϊκής κλίμακας επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο και Νοέμβριο 2016, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης της Europol, Empact Organized Property Crime (OPC), με την υποστήριξη της Europol, Interpol, Unesco και WCO (World Customs Organization).

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, στην οποία συμμετείχαν 18 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κύπρος, Κροατία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Ισπανία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο), συνελήφθησαν 75 άτομα και κατασχέθηκαν 3.561 έργα τέχνης και πολιτιστικά αγαθά ενώ τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν οδήγησαν σε 92 νέες έρευνες.

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε ενεργά στην Κοινή Αστυνομική Επιχείρηση, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες διωκτικές αρχές της χώρας μας υπό τον συντονισμό του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 789 επιχειρήσεις (καταστήματα πώλησης αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς, μεταφορικές εταιρείες, αποθήκες), 1.017 σημεία (λιμάνια, αεροδρόμιο, συνοριακά σημεία), 1.201 οχήματα, 428 αρχαιολογικούς χώρους και 1.279 άτομα.

Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθησαν δύο άτομα και κατασχέθηκαν 4 αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς. Ειδικότερα, στις 7 Νοεμβρίου 2016 στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, συνελήφθη ένας Έλληνας για παράβαση του νόμου που αφορά την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πιο συγκεκριμένα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε κατάστημα-εργαστήρι αγιογραφίας του δράστη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, εικόνα μεταβυζαντινή του 18ου αιώνα, διαστάσεων 54Χ38 (ΥΧΠ), με απεικόνιση του Αγίου Γεωργίου και δύο Αγίων, η οποία βρίσκεται εντός εικονοστασίου, δαχτυλίδι βυζαντινών χρόνων και χάλκινο νόμισμα της Οθωμανικής περιόδου.

Επίσης, στις 07 Νοεμβρίου 2016, από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Γιαννιτσών, συνελήφθη ένας Έλληνας, καθώς σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του βρέθηκε και κατασχέθηκε, μεταξύ άλλων, μαρμάρινη επίστεψη επιτύμβιας οθωμανικής στήλης διαστάσεων 20 x 20 εκατοστών.