Ιερή οργή από τη νέα αήθη επίθεση του υπουργού Παιδείας με αφορμή τη διδασκαλία των θρησκευτικών

 
Ιερή οργή από τη νέα αήθη επίθεση του υπουργού Παιδείας με αφορμή τη διδασκαλία των θρησκευτικών

Ενημερώθηκε: 21/09/16 - 12:59

Ιερός πόλεμος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες δύο μέρες μεταξύ της Αρχιεπισκοπής και του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη, με αφορμή τον τρόπο διδασκαλίας των Θρησκευτικών. Μια επίθεση που ήρθε σε μια στιγμή που, ειδικά μετά το γεύμα πρωθυπουργού - Αρχιεπσκόπου - υπήρχε η εντύπωση της αρμονικής σχέσης.

Μάλιστα στην προσπάθεια του να υπερασπίσει την αλλαγή στον τρόπο διδασκαλίας των θρησλευτικών, ο υπουργός έφτασε στο σημείο να επιτεθεί στην Εκκλησία ρίχνοντας ευθύνες στην εκκλησία για τη στάση της την περίοδο της κατοχής και της χούντας.

Μιλώντας στην εκπομπή "Επί του Πιεστηρίου" στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης είπε ότι η Εκκλησία εχει συμβάλλει στην ηθική εκπτωση της κοινωνίας, τόνισε ο κ. Φίλης διερωτώμενος με «ποιο μέρος ήταν η εκκλησία και που ήταν στη χούντα και στην κατοχή». Διευκρίνισε δε ότι για τους λόγους αυτούς στη συνταγματική αναθεώρηση θα προωθηθεί ρύθμιση για ένα ουδετερό-θρησκο κράτος.


Με αφορμή τις δηλώσεις Φίλη η Aρχιεπισκοπή ζήτησε την κασέτα της εκπομπής με σκοπό να διαπιστώσει αν εγείρονται νομικά θέματα από τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας.

Αρχιεπισκοπή: "Απάντησή μας, το έργο μας"

Η μόνη απάντηση που αρμόζει σε όποιον υβρίζει ή συκοφαντεί την εκκλησία είναι το ίδιο της το έργο για τους πλέον αδυνάμους για τις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας πέρα από κάθε διάκριση και για αυτούς του οποίους απευθύνονται πολλοί με πολλά λόγια και κανέναν λόγο, απαντά με αφορμή τις δηλώσεις Φίλη, ο εκπρόσωπος τύπου της αρχιεπισκοπής Χάρης Κονιδάρης.

Τα νέα προγράμματα του Υπ. Παιδείας θα προκαλέσουν ρήξη στις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας

Νωρίτερα, αιχμές κατά του κ. Φιλη , χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει, άφησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κάνοντας λόγο για «απαράδεκτα και επικίνδυνα πράγματα» με αφορμή τις προωθούμενες αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών.

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως «το μάθημα των θρησκευτικών περνάει μία κρίση. Και έχουμε την ανάγκη όλοι και από πλευράς Εκκλησίας και από πλευράς Πολιτείας να συνεργαστούμε με θετική θέση. Όχι περιοριζόμενοι από χρονικά όρια πέντε ή δέκα ημερών, αλλά με περισσότερο χρόνο και άνεση, για να πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις. Ως Αρχιεπίσκοπος, πρόεδρος της ΔΙΣ και της Ιεραρχίας έχω αφιερώσει πολύ χρόνο στην αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος. Δεν πήρα ποτέ μονόπλευρη θέση, είτε στην Πανελλήνια Ένωση των Θεολόγων, είτε στον «Καιρό», αλλά επέμενα ότι οι δύο αυτές προσπάθειες πρέπει να συνεργαστούν κάτω από την επίβλεψη της Εκκλησίας και της Πολιτείας, για να δώσουν καρπούς».

Συμπλήρωσε, επίσης, πως «ακούμε τώρα, βεβιασμένα, τα νέα προγράμματα, τα οποία ξέρουμε πώς αποφασίσθηκαν, πώς προωθήθηκαν και με τη σφραγίδα ποιών ανθρώπων. Τα καινούργια προγράμματα, τα οποία διάβασα, είναι απαράδεκτα και επικίνδυνα. Δεν θα αποδώσουν καρπούς, αλλά μεγάλη ζημία στην Παιδεία και στην Κοινωνία, καθώς και ρήξη στη σχέση της Εκκλησίας με την Πολιτεία. Θα φέρω το θέμα και στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κάνω, δε, έκκληση στον Πρωθυπουργό, τον κ. Τσίπρα, να σταματήσει αυτήν την προσπάθεια, να αναβάλλει κάθε μία πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων και σε μία μεγάλη βάση Εκκλησίας και Πολιτείας να συνεργαστούμε σοβαρά επιτέλους σε έναν τόπο που ακούγονται λόγια, λόγια, λόγια και λείπει ο Λόγος».

Ν Φίλης; Ανοιχτό το υπουργείο σε διάλογο

«Το υπουργείο είναι πάντοτε ανοικτό στο διάλογο με την Εκκλησία και προσωπικά με τον Αρχιεπίσκοπο, με τον αυτονόητο αμοιβαίο σεβασμό των διακριτών θεσμικών ρόλων», ήταν η απάντηση του Νίκου Φίλη.

«Τα νέα προγράμματα του μαθήματος των θρησκευτικών είναι αποτέλεσμα πιλοτικής εκπαιδευτικής εμπειρίας τριών ετών καθώς και πολύμηνου διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς- θεολόγους και εκπροσώπους της Εκκλησίας. Τα θρησκευτικά είναι ένα μάθημα όπως όλα τα μαθήματα. Η ευθύνη για τα προγράμματα σπουδών ανήκει σύμφωνα με τον νόμο στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Είναι λάθος ένα ώριμο αίτημα όπως η αναβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών από ομολογιακό σε μάθημα γνώσης των θρησκειών, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ορθοδοξία, να μετατρέπεται σε αφορμή ακατανόητης αντιδικίας και κινδυνολογίας. Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι πάντοτε ανοικτό στο διάλογο με την Εκκλησία και προσωπικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, με τον αυτονόητο αμοιβαίο σεβασμό των διακριτών θεσμικών ρόλων.».

Οι αλλαγές στα Θρησκευτικά

Από το σχολικό έτος 2016-17, ύστερα από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και σχετική απόφαση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη, εφαρμόζονται τα νέα Προγράμματα Σπουδών στα Θρησκευτικά σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) και σε όλους τους τύπους σχολείων (Ημερήσια και Εσπερινά Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια, Επαγγελματικά Λύκεια).

Στη διαδικτυακή διεύθυνση του Ι.Ε.Π., εκτός από το Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού-Γυμνασίου και το Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά Λυκείου, έχουν επίσης αναρτηθεί ο Οδηγός Εκπαιδευτικού στα Θρησκευτικά Δημοτικού-Γυμνασίου και ο Οδηγός Εκπαιδευτικού στα Θρησκευτικά Λυκείου.

Ετσι οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα διδαχθούν θρησκευτικά εφέτος με το νέο αναμορφωμένο Πρόγραμμα Σπουδών των Θρησκευτικών, καθώς δεν έχουν τυπωθεί ακόμα τα νέα αναμορφωμένα βιβλία .

Βασική αλλαγή είναι ότι Θρησκευτικά θα πάψουν να είναι ομολογιακό μάθημα και θα γίνουν μάθημα γνώσης των θρησκειών, με έμφαση στην ιδιαίτερη παρουσίαση του πολιτισμικού ρόλου της Ορθοδοξίας στη χώρα μας. Στη συνέχεια , με βάση το νέο πρόγραμμα οι μαθητές θα διδάσκονται τον Ιουδαισμό και τον Ισλαμισμό και τέλος στοιχεία από άλλες θρησκείες όπως ο βουδισμός. Το μάθημα στα δημοτικά δεν θα γίνεται με διδασκαλία της ιστορίας της παλαιάς και καινής διαθήκης αλλά μέσω εκπαιδευτικών παιχνιδιών, φιλικά για τα παιδιά, και βιωματικών τρόπων μάθησης.

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, δίνοντας το στίγμα του Νέου Προγράμματος που πλέον θα προσανατολισθεί προς τη θρησκειολογία δήλωσε στη Βουλή «Μάθημα γνώσης των θρησκειών και βεβαίως της Ορθοδοξίας και όχι ομολογιακό, κατηχητικό» είπε ο υπουργός δίνοντας το στίγμα της αλλαγής. Και τόνισε: «Θα ήθελα να ενημερώσω τη Βουλή των Ελλήνων ότι από φέτος σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης θα εφαρμοστεί το νέο πρόγραμμα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Άκουσα μία τοποθέτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, προ μηνός σε μία τηλεοπτική εκπομπή, που είπε ότι συμφωνεί να αλλάξει το πρόγραμμα των Θρησκευτικών στα σχολεία. Το πρόγραμμα που έχουμε έτοιμο ως ΙΕΠ προέκυψε από ειδική επιτροπή που συγκροτήθηκε και άκουσε όλες τις πλευρές, και την Εκκλησία και τους θεολόγους. Η απόφαση βεβαίως είναι της Πολιτείας, έτσι λειτουργεί το σχολείο. Δεν λειτουργεί με αποφάσεις άλλων, είμαστε έτοιμοι, θα πάμε σε επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και θα προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα αλλαγής του μαθήματος των Θρησκευτικών, ώστε να μην είναι μάθημα ομολογιακό, κατηχητικό αλλά μάθημα γνώσης των θρησκειών και βεβαίως της Ορθοδοξίας, αλλά και τον άλλων θρησκευμάτων τα οποία περιβάλλουν τη χώρα μας ή θρησκευμάτων, οι πιστοί των οποίων ζούνε στη χώρα μας».

Βολική σύγκρουση

Τούτος ο «πόλεμος» φαίνεται να είναι ιδιαίτερα βολικός για την κυβέρνηση, μιας και της δίνει τη δυνατότητα να πουλά «αριστεροσύνη» αλλά και να ααποπροσανατολίζει, σε μια στιγμή που είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση στην οποία βρίσκεται σε δυσχερή θέση μιας και τα προαπαιτούμενα για τη συμφωνίαθα είναι οδυνηρά για το λαό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτές είναι οι ποινές για φοροδιαφυγή - Ποιοι κινδυνεύουν με δύο χρόνια φυλακή

Δύο ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν την επίθεση στην αυτοκινητοπομπή στην Συρία, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους

ΚΑΙΡΟΣ 21/9/2016: Αστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες

Ισόβια στον Τάσο Τσιουχάρα από το Βελβεντό για τη δολοφονία της γυναίκας του

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για τους Θεσσαλονικιούς