Και η Τουρκία κατά Κουφοντίνα:Δεν είναι δυνατόν να έγινε αυτό στο δολοφόνο των διπλωματών μας

 
Μετά τις ΗΠΑ και την Βρετανία, αντιδράσεις και στην Τουρκία για την άδεια Κουφοντίνα

Ενημερώθηκε: 09/11/17 - 22:37

Με τη γνωστοποίηση της είδησης της άδειας του Δημήτρη Κουφοντίνα ξέσπασε θύελλα πολιτικών αντιδράσεων με πρώτους τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ντόρα Μπακογιάννη. αντιδράσεις που συνεχίστηκαν και στην Βουλή.

οργισμένες αντιδράσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, μέσω του Αμερικανού Πρέσβη Τζόφρει Πάιατ και της Βρετανίδας πρέσβηρας στην Αθήνα, Κέιτ Σμιθ.

Μέσα στην ημέρα, ήρθαν και οι Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι και οι δύο χώρες έχουν θρηνήσει θύματα από την τρομοκρατική δράση της 17 Νοέμβρη. Αργά το βράδυ ήρθε να προστεθεί και η δυσαρέσκεια της Τουρκίας 48ωρη άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η Τουρκία μέσω ανακοίνωσης τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών,εξέφρασε την απογοήτευσή της.Άλλωστε να σημειωθεί ότι η Τουρκία θρηνεί θύματα της 17 Νοέμβρη, καθώς η οργάνωση έχει σκοτώσει δύο διπλωμάτες, τον Τσετίν Γιοργκού που δολοφονήθηκε το 1991 και τον Ομέρ Σιπαχίογλου που δολοφονήθηκε το 1994.

"

Παράλληλα η Hurriyet σε σχετικό δημοσίευμά της αναφέρει πως «δώσανε άδεια στον δολοφόνο των Τούρκων διπλωματών».

Η δολοφονία Σιπαχίογλου και Γκιοργκιού

Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 1991 δολοφονείται στο αυτοκίνητό του στο Παγκράτι με πιστόλι ο 28χρονος ακόλουθος Τύπου της τουρκικής πρεσβείας Τσετίν Γκιοργκιού.

Τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 1994, στις 06.50, ο δεύτερος σύμβουλος της τουρκικής πρεσβείας (διπλωμάτης) Ομέρ Χαλούκ Σιπαχίογλου δολοφονείται σε ενέδρα έξω από το σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο, στην παραλιακή λεωφόρο, καθώς έμπαινε στο αυτοκίνητό του για να πάει στην πρεσβεία. Η τριμελής ομάδα κρούσης εκτέλεσε τον Σιπαχίογλου με έξι σφαίρες στον θώρακα και στην κοιλιά από το γνωστό 45άρι και διέφυγε ανενόχλητη μέσα στην πυκνή πρωινή κίνηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Μάθαμε με μεγάλη μας απογοήτευση, ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο υπαρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του Τσετίν Γκιοργκιού, διπλωματικού υπαλλήλου της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα το 1991, για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντενίζ Μπουλούκμπασι, συμβούλου της τουρκικής πρεσβείας το 1991, καθώς και για συμμετοχή στη δολοφονία του Χαλούκ Σιπαχίογλου, συμβούλου της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα το 1994, αφέθηκε ελεύθερος για δύο ημέρες. Δεν είναι δυνατόν να αντιληφθούμε, πως σε έναν τρομοκράτη που αφαίρεσε τη ζωή των διπλωματών μας κατ' επανάληψη, δόθηκε η δυνατότητα μίας τέτοιας συμφωνίας. Δείχνοντας ανοχή σε έναν αιμοδιψή τρομοκράτη με αυτό τον τρόπο είναι ένδειξη μη σεβασμού στη μνήμη των μαρτύρων διπλωματών μας».