Κακοκαιρία Elias: Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι σε Θεσσαλία και Β. Εύβοια, ενώ η αγωνία για το αύριο είναι μεγάλη

 
volos

Ενημερώθηκε: 29/09/23 - 17:50

Απελπιστική είναι η κατάσταση σε Θεσσαλία και Εύβοια που δέχτηκαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής. Ναι μεν η βροχή σταμάτησε και τα νερά έχουν υποχωρήσει αλλά πίσω έχουν μείνει τόνοι λάσπης.

Οι πολίτες για ακόμη μια φορά είδαν τις ζωές τους να κινδυνεύουν και τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Μετρούν τις πληγές τους, ενώ η αγωνία για το αύριο είναι μεγάλη ιδίως για τους καλλιεργητές και τους κτηνοτρόφους που δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις περιουσίες τους.

Ο Βόλος έχει μετατραπεί ξανά σε λασπότοπο, ενώ προβλήματα υπάρχουν τόσο στην ηλεκτροδότηση, όσο και στην υδροδότηση της πόλης. Το 30% της πόλης του Βόλου δεν έχει ακόμα ρεύμα για τρίτο 24ωρο.

Στην πόλη του Βόλου, αυτό που αντικρίζει κανείς, ιδιαίτερα σε γειτονιές όπως το Παλαιό Λιμεναρχείο, τα Παλαιά, η Νεάπολη, η Νέα Καλλιθέα, οι Άγιοι Ανάργυροι, η Αγία Παρασκευή, η Νέα Ιωνία, η Αγριά, αλλά και στο κέντρο, είναι λάσπη παντού και ολική καταστροφή καταστημάτων. Πολλές συνοικίες είναι ακόμη μέσα στο νερό, ειδικά αυτές που γειτνιάζουν με τον Κραυσίδωνα και τον Ξηριά.

Ο Κραυσίδωνας υπερχείλισε και η πόλη βούλιαξε στα λασπόνερα. Κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, ενώ σημαντικές ζημιές έχει υποστεί και το “Αχιλλοπούλειο” νοσοκομείο. Πολλοί δρόμοι είναι αδιάβατοι, ενώ αρκετές συνοικίες είναι ακόμη μέσα στο νερό. Αποκομμένος συγκοινωνιακά είναι ο Άνω Βόλος, καθώς η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο. Σε αρκετά σημεία, η άσφαλτος άνοιξε στα δυο, σημειώθηκαν κατολισθήσεις και έπεσαν στύλοι της ΔΕΗ. Μόνο στην πόλη του Βόλου έγιναν μέσα στο περασμένο 24ωρο πάνω από 300 διασώσεις.

Όλα τα προάστια του Βόλου με κατεύθυνση προς το παραλιακό Πήλιο δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από το “κατέβασμα” μέσα από τα ρέματα στη θάλασσα χιλιάδων τόνους νερού και κατέστρεψαν δρόμους και κάθε είδους υποδομές. Στην Αγριά και τις Αλυκές, κάτοικοι που εγκλωβίστηκαν, ανέβηκαν στις ταράτσες για να σωθούν. Οι καταστροφές στην περιοχή είναι και πάλι ανυπολόγιστες. Αποκομμένη οδικά παραμένει όλη η περιοχή προς Αγριά, Άνω και Κατω Λεχώνια και όλο το Νότιο Πήλιο λόγω ολικής καταστροφής του δρόμου. Αυτοκίνητα βρίσκονται κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών.

Στο περιφερειακό της πόλης που οδηγεί στα χωριά του Πηλίου (Μακρυνίτσα, Πορταριά) ο ποταμός Άναυρος υπερχείλισε προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο. Τμήματα δρόμων «εξαφανίστηκαν» αφού τα ορμητικά νερά παρέσυραν το οδόστρωμα, διακόπτοντας την επικοινωνία μεταξύ τοπικών κοινοτήτων.

Τα σημαντικότερα προβλήματα στον Νομό Λάρισας, με πλημμυρισμένους δρόμους, καλλιέργειες αλλά και σπίτια σε κάποιες περιπτώσεις, εντοπίζονται στα χωριά Ανωχώρι, Κατωχώρι, Βασιλή, Υπέρεια, Μικρό Ευύδριο, Μεγάλο Ευύδριο, Πυργάκια, Πολυνέρι και Σταυρός του Δήμου Φαρσάλων και σε Σωτήριο, Αρμένιο, Χάλκη, Γλαύκη του Δήμου Κιλελέρ.

Στον Πλατύκαμπο, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να σκάψουν σημείο του δρόμου, προκειμένου να δημιουργήσουν «ανάχωμα» και να αποκόψουν την έλευση του νερού, ενώ σε άλλα χωριά ανέβηκαν σε ψηλά σημεία για να γλιτώσουν.

Στους δήμους Φαρσάλων, Κιλελέρ και Αγιάς τα σχολεία θα μείνουν κλειστά την Παρασκευή.

Σε επιφυλακή οι κάτοικοι σε κοινότητες του Παλαμά Καρδίτσας, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Σοφαδίτη. Στη Θεσσαλία ο όγκος νερού που έπεσε σύμφωνα με το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου προσέγγισε κατά πολύ εκείνον της πρόσφατης κακοκαιρίας Daniel, ενώ στην Εύβοια, τα ύψη βροχής της κακοκαιρίας Elias που καταγράφηκαν από το Μαντούδι μέχρι την Ιστιαία ήταν μεγαλύτερα.

Τις «πληγές» τους μετρούν και οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας και αρκετών ακόμη περιοχών της Αν. Στερεάς.

Ανυπολόγιστος ακόμη αριθμός πλημμυρισμένων σπιτιών που πνίγηκαν στη λάσπη, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών κάτω από το νερό και τα φερτά υλικά, δρόμοι και γεφύρια διαλυμένα, χωριά αποκλεισμένα και χωρίς ηλεκτροδότηση, κόποι μιας ζωής χάθηκαν μέσα σε λίγες ώρες.

Η βόρεια Εύβοια ουσιαστικά για δύο μέρες ήταν αποκλεισμένη, καθώς η σύνδεση με τη Χαλκίδα έχει διακοπεί ή διεξάγονταν με μεγάλη δυσκολία. Θαμμένο στις λάσπες παραμένει το χωριό Μετόχι στο Δήμο Μαντουδίου -Λίμνης - Αγίας Αννας στη Βόρεια Εύβοια.

Το ίδιο και στο Μαντούδι και τα γύρω χωριά, όπου τα ποτάμια Νηρέας και Κηρέας πλημμύρισαν και έπνιξαν την περιοχή, κόβοντας την Εύβοια στα δύο. Μεγάλες ζημιές υπέστησαν σπίτια στους παραλιακούς οικισμούς Κρύα Βρύση και Κυμάσι, όπου χρειάστηκε να γίνει απεγκλωβισμός ανθρώπων. Τις πληγές τους μετρούν και οι κάτοικοι των Ροβιών όπου δεκάδες σπίτια πλημμύρισαν.

Στον Δήμος Ιστιαίας - Αιδηψού πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια και καταστήματα στην πόλη και τα περίχωρα της Ιστιαίας όταν φούσκωσε το ποτάμι που διασχίζει την περιοχή. Το Πευκί και άλλα χωριά όπως το Ασμήνιο, οι Γούβες, το Αρτεμίσιο, έχουν θαφτεί σε τόνους λάσπης και φερτών υλικών ενώ χρειάστηκε να γίνουν και απεγκλωβισμοί ανθρώπων.

Ολόκληρη η περιοχή από το Πευκί έως την Αιδηψό είναι αποκομμένη οδικώς από την υπόλοιπη Εύβοια.

Πυροσβεστική:1.820 κλήσεις έχει λάβει στην Μαγνησία το Κέντρο Επιχειρήσεων - 312 άτομα μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία

Συνολικά 1.820 κλήσεις έχει λάβει στην Π.Ε. Μαγνησίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου έως σήμερα στις 7 το πρωί, λόγω της κακοκαιρίας «Elias». Επιπλέον μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 261 αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 312 άτομα.

Όπως σημειώνει η Πυροσβεστική σε σχετική ανακοίνωση, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε κλήσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων σε περιοχές της χώρας, λόγω εκδήλωσης ισχυρών βροχοπτώσεων.

Συγκεκριμένα:

  • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου έως σήμερα στις 7 το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ, έλαβε 10.503 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3.814 αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.579 άτομα.
  • Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου έως σήμερα στις 7 το πρωί έλαβε 327 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 226 αντλήσεις υδάτων και 31 κοπές δέντρων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 17 άτομα.
  • Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, από το απόγευμα της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου έως σήμερα στις 7 το πρωί έλαβε 83 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 29 αντλήσεις υδάτων και πέντε κοπές δέντρων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία δύο άτομα.
  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, από την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου έως σήμερα, έλαβε 18 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 12 αντλήσεις υδάτων και έξι κοπές δέντρων.
  • Στην Περιφέρεια Αττικής από την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου έως σήμερα στις 7 το πρωί έλαβε 105 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 65 αντλήσεις υδάτων και 20 κοπές δέντρων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία τέσσερα άτομα.

Τέλος η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ