Κακοκαιρία Ευρυδίκη: Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής

 
Κακοκαιρία Ευρυδίκη:  Αγωνία για τους αγνοούμενους - Μετρούν τις πληγές  τους οι κάτοικοοι της δυτικής Αττικής από τη βιβλική καταστροφή

Ενημερώθηκε: 16/11/17 - 18:03

Κακοκαιρία Ευρυδίκη: Είκοσι τέσσερις ώρες μετά το φονικό χτύπημα της κακοκαιρίας και οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο συνεχίζουν να μετρούν τις πληγές και προσπαθούν να μαζέψουν ό,τι απέμεινε από τα σπίτια τους και να τα κάνουν πάλι κατοικήσιμα. Ταυτόχρονα μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών. Μικρή ανάσα αισιοδοξίας από την ανεύρεση δύο εκ των επτά αγνοουμένων. Και το μεγάλο ερώτημα των κατοίκων γιατί; Ποιος φταίει για τον ορμητικό χείμαρρο που σάρρωσε τα πάντα στο πέρασμά του.

Σήμερα βρέθηκε μία ακόμη σορός ενός πνιγμένου ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών σε 16. Ενώ μια γυναίκα δίνει μάχη στην εντατική από τους 23 τραυματίες (από τους οποίους οι 11 πήραν εξιτήριο, μια γυναίκα στην εντατική).

Σύμφωνα με τους αρμόδιους, όλοι οι υπόλοιποι νοσηλευόμενοι τραυματίες βρίσκονται εκτός κινδύνου, εκτός από μία γυναίκα η οποία χρειάστηκε να διασωληνωθεί και εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Θριασίου. Οι τραυματίες νοσηλεύονται στην Παθολογική, Πνευμονολογική και Ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου.

Από τη χτεσινή πλημμύρα, συνολικά περισσότερα από 500 σπίτια και καταστήματα υπέστησαν ζημιές, πολλά εκ των οποίων καταστράφηκαν ολοσχερώς από τα ορμητικά νερά. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι περίπου 300 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ το οδικό δίκτυο, σχεδόν στο σύνολό του, έχει υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές.

Υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες συνεχίζονται οι έρευνες της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό, τον απεγκλωβισμό και ενδεχομένως τη διάσωση επιζώντων στα ερείπια της καταστροφής στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο.

Οι αγνοούμενοι

Εφτά αγνοούμενοι, από τη χθεσινή θεομηνία στη δυτική Αττική, αναζητούνταν το πρωί από τα συνεργεία διάσωσης της Πυροσβεστικής. Οι δύο βρέθηκαν καλά στην υγεία τους.

Το πρωί ανακοινώθηκε ότι συνολικά αγνοούνται 6 άτομα. Λίγο αργότερα ο ένας βρέθηκε ζωντανός

. Ο αριθμός των αγνοουμένων όμως αυξομοιώνεται, αφού προστίθενται και νέες αναφορές. Το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι ένα ακόμα άτομα αναζητείται από τα σωστικά συνεργεία στη Μάνδρα, έπειτα από τελευταίες αναφορές στο κέντρο της Πυροσβεστικής, ανεβάζοντας και πάλι τον αριθμό των αγνοουμένων στους έξι. Προκειται για άνδρα μέσης ηλικίας, κυνηγό, ο οποίος είχε μεταβεί χθες στην περιοχή για κυνήγι και δεν έχει δώσει σημεία ζωής, έως τώρα ενώ ένας ακόμη άνδρα, περίπου 50 ετών, στο Γεφυράκι Νέας Περάμου θεωρείται αγνοούμενος από χθες και πιθανόν να έχει καταπλακωθεί από φερτά υλικά μέσα στο σπίτι του, έναν ηλικιωμένο ο οποίος αναζητείται επίσης στο σπίτι του στο Παλαιοχώρι Μάνδρας και τέσσερις οδηγούς φορτηγών και ΙΧ αυτοκινήτων.

Τρεις αγνοούμενοιείναι οδηγοί, σύμφωνα με αναφορές των συγγενών τους, τελευταία φορά βρίσκονταν στην περιοχή που είναι οι καντίνες στην παλιά εθνική οδό Μάνδρας-Θήβας. Σημειώνεται ότι στην περιοχή έχουν παρασυρθεί αυτοκίνητα από τα νερά και τα φερτά υλικά.

Μια ατμόσφαιρα που χειροτερεύει από τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας ότι ο αριθμός των θυμάτων, νεκρών και των τραυματιών, μπορεί και να αυξηθεί.

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

νεκροί

Οι

Στο μεταξύ, σχετικά τους 15 νεκρούς που μεταφέρθηκαν χτες στο Θριάσιο νοσοκομείο, από την έρευνα της Ασφάλειας προκύπτει ότι οι 14 θάνατοι οφείλονται σε πνιγμό ή σε τραυματισμό από την πρωτοφανή κακοκαιρία, εκ των οποίων οι 12 ανασύρθηκαν από την Πυροσβεστική στην περιοχή της Μάνδρας, και οι δύο από το Λιμενικό στη θαλάσσια περιοχή και είναι επίσης κάτοικοι της Μάνδρας.

Ο 15ος νεκρός, όπως διαπιστώθηκε από την προανάκριση της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, είναι ένας ηλικιωμένος, χειμερινός κολυμβητής ο οποίος πνίγηκε στην θαλάσσια περιοχή του Σκαραμαγκά, όπου είχε πάει για μπάνιο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τους οικείους του. Ανασύρθηκε από το Λιμενικό και μεταφέρθηκε στο Θριάσιο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Έως τις πρώτες πρωινές ώρες, από τους 14 νεκρούς είχαν αναγνωριστεί οι 12 και απέμεναν δύο άνδρες που δεν είχαν ταυτοποιηθεί.

Ήδη έχουν αναγνωριστεί οι τρεις πρώτοι νεκροί.

Ο Γιώργος Μακαρούνας ήταν πατέρας ενός παιδιού 3,5 ετών και το επάγγελμά του ήταν οδηγός φορτηγού. Την Τετάρτη εκτελούσε δρομολόγιο με το φορτηγό του. Τη στιγμή που συζητούσε από το κινητό τηλέφωνο με τη μητέρα του, είδε τον χείμαρρο της λάσπης να κινείται προς το μέρος του με τρομακτική ορμή. «Μαμά φοβάμαι, πνιγόμαστε!» ήταν τα τελευταία λόγια του πριν κλείσει η τηλεφωνική γραμμή.

Γιώργος Μακαρούνας

Τα αδέλφια Μπάμπης και Δημήτρης Δημητρόπουλος είχαν πάει για κυνήγι, μια δραστηριότητα στην οποίαν επιδίδονταν με πάθος. Υπερήφανοι, ύστερα από κάθε επιτυχημένη τους εξόρμηση, φωτογραφίζονταν με τα θηράματα και τις σχετικές εικόνες κοινοποιούσε στο λογαριασμό του στο facebook ο 54χρονος Μπάμπης Δημητρόπουλος. Τα δύο αδέλφια φαίνεται πως παρασύρθηκαν από τον χείμαρρο, με αποτέλεσμα ο Μπάμπης Δημητρόπουλος να χάσει τη ζωή του, ενώ ο Δημήτρης, μέχρι αυτή την ώρα θεωρείται αγνοούμενος.

Δημητρόπουλος

Ο 57χρονος Σεραφείμ Γκορτζάς με καταγωγή από το χωριό Δαφνοσπηλιά της Καρδίτσας, τεχνίτης δικτύου του ΟΤΕ είναι το τρίτο από τα 15 θύματα που έχουν αναγνωριστεί. «Ω Θεέ μου» αναφώνησε ο γιος του μόλις αντίκρισε το πτώμα κατά την οδυνηρή διαδικασία της αναγνώρισης. Συγγενείς αλλά και πολλοί φίλοι του εκλιπόντος βρίσκονταν από νωρίς στο νοσοκομείο, ελπίζοντας ότι ο Σεραφείμ θα είχε επιβιώσει.

Σεραφείμ Γκόρτζασ

Απόστρατος αξιωματικός, πατέρας δύο μικρών παιδιών ένα από τα θύματα. Ο Γεώργιος Πολυμερόπουλος, πατέρας δυο παιδιών ηλικίας 10 και 16 ετών, είναι ανάμεσα στους νεκρούς από την κακοκαιρία που έπληξε τη Μάνδρα Αττικής. Γεννημένος το 1971, ήταν απόστρατος αξιωματικός τάξεως ΣΜΥ 90. Πνίγηκε στη Μάνδρα από τα μανιασμένα νερά της «Ευριδίκης».

Γιώργος Πολύμερος

ήμερα το πρωί αναγνωρίστηκε από τους οικείους του, η σορός του άτυχου άνδρα, που εντοπίστηκε πρωινές ώρες χθες στη θαλάσσια περιοχή έμπροσθεν παραλίας Ελευσίνας στη θέση "Αμερικανική προβλήτα".

Πρόκειται για ένα 47χρονο οδηγό φορτηγού οχήματος που, με το βυτιοφόρο του, είχε φορτώσει καύσιμα από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ προκειμένου να τα μεταφέρει στο Καρπενήσι. Ο 47χρονος εγκλωβίστηκε λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων στην περιοχή της Μάνδρας και στην προσπάθεια του να διαφύγει από το όχημά του παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Η σορός του εντοπίστηκε στην παραλία της Ελευσίνας από κυβερνήτη λάντζας και ειδοποιήθηκε άμεσα το λιμενικό σώμα.

Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Τα άλλα θύματα της φονικής κακοκαιρίας, βάσει των πρώτων αναφορών:

-- Γυναίκα 82 ετών, νεκρή στο σπίτι της στην οδό Κοροπούλη στη Μάνδρα Αττικής.

-- Ηλικιωμένος άνδρας, νεκρός στο σπίτι του στην οδό Αγαμέμνωνος, επίσης στη Μάνδρα.

-- Άνδρας, 65 ετών περίπου βρέθηκε σε προαύλιο χώρο, στην οδό Λεωνίδα Στάμου στη Μάνδρα.

-- Άνδρας, περίπου 50 ετών, στο 3ο χλμ της Λεωφόρου Αθηνών-Θηβών, στη Μάνδρα.

-- Γυναίκα, εγκλωβισμένη μέσα σε αυτοκίνητο, στην οδό Αίαντος, στη Μάνδρα.

-- Άνδρας, στο Ψαλίδι της Μάνδρας, ανευρέθη σε ανοιχτό χώρο.

-- Γυναίκα 95 ετών, η σορός της οποίας εντοπίστηκε στο σπίτι της, στη οδό Στρατηγού Ρόκα, στη Μάνδρα.

-- Δύο άνδρες, 55 και 80 ετών, προηγουμένως αγνοούμενοι από την Μάνδρα, ανασύρθηκαν νεκροί στη θαλάσσια περιοχή Ελευσίνας και ΕΛΠΕ Ασπροπύργου.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΕΥΡΥΔΙΚΗ: ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ 

Συνεχίζονται οι έρευνες για την ανεύρεση του αγνοούμενου στη Νέα Πέραμο 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο, για την άντληση υδάτων και τον καθαρισμό κτιρίων από τις λάσπες και τα άλλα φερτά υλικά, που κατέβασε η χτεσινή πρωτοφανής θεομηνία.

Από χθες το βράδυ, οι προσπάθειες των πυροσβεστών εστιάζονται στον καθαρισμό του σπιτιού στο Γεφυράκι Νέας Περάμου, όπου αγνοείται ένας άνδρας, κάτι όμως που θα πάρει πολύ χρόνο, καθώς ο χώρος έχει γεμίσει κυρίως με λάσπη και χώμα, που είναι δύσκολο να απομακρυνθούν.

Αυτή την ώρα, στην Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο επιχειρούν 56 συνεργεία της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται συνολικά από 155 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Από την στιγμή που ξέσπασε η θεομηνία, το κέντρο της Πυροσβεστικής έλαβε συνολικά 660 κλήσεις, που οι 450 αφορούσαν σε αντλήσεις και οι 210 για παροχή βοήθειας.

Κατά την διάρκεια της νύχτας η Αστυνομία είχε αυξημένες περιπολίες ιδιαίτερα στην περιοχή της Μάνδρας, για να προλάβει τυχόν πλιάτσικο, αλλά όλα κύλησαν ήσυχα.

Η αυξημένη επιτήρηση θα συνεχιστεί στην περιοχή μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο των συνεργείων και να επανέλθει η ζωή σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

«Αδιαφορία της Περιφέρειας»

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τα υδατικά συστήματα και τη συμπεριφορά τους θεωρούν ότι η ένταση του φαινομένου εξηγεί μέρος μόνον της χθεσινής καταστροφής. «Οι περιοχές αυτές αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα λόγω της παράνομης, άναρχης αστικοποίησής τους. Ολόκληρες πόλεις έχουν χτιστεί στους πρόποδες των βουνών χωρίς καμία αντιπλημμυρική προστασία», εκτιμά η Μαρία Μιμίκου, ομότιμη καθηγήτρια στο ΕΜΠ και ιδρύτρια του Κέντρου Υδρολογικής Πληροφορίας. «Στη Δυτική Αττική υπάρχουν πάρα πολλά ρέματα, τα οποία έχουν καλυφθεί ή μπαζωθεί στα κατώτερα τμήματά τους και έχουν χτιστεί παράνομα. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια απενοχοποιούμε την πρακτική αυτή, νομιμοποιώντας τα παράνομα κτίσματα. Ετσι, σε συνδυασμό με την αποψίλωση του όρους Πατέρας, σε μια πολύ ισχυρή καταιγίδα κατεβαίνουν οι χείμαρροι και περνούν μέσα από τα σπίτια, όπως συνέβη και στη Νέα Πέραμο. Ακόμα ένα πρόβλημα είναι ο κακός σχεδιασμός των όποιων έργων υποδομής υπάρχουν.

Η εικόνα του λεωφορείου στη διάβαση που έχει σχεδόν καλυφθεί από το νερό μάς υποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το έργο δεν είχε σχεδιαστεί σωστά. Συχνά οι υποδομές γίνονται με επιφανειακές μελέτες –τα αντιπλημμυρικά έργα ανατίθενται “μελετοκατασκευή”– με παρωχημένα στοιχεία, χωρίς συνολικό σχεδιασμό. Γνωρίζουμε πού υπάρχουν ρέματα, γνωρίζουμε πόσες φορές έχουν πλημμυρίσει τα τελευταία 50-100 χρόνια, άρα και την περίοδο επαναφοράς του φαινομένου και επομένως θα έπρεπε να σχεδιάζουμε ανάλογα».

Για την “αδιαφορία της Περιφέρειας”, που έχει εγκαταλείψει την Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών Θηβών, η οποία μετατράπηκε χθες σε ορμητικό χείμαρρο και υγρό τάφο συνανθρώπων μας, μιλούσε προφητικά προ δεκαπενθημέρου ο δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας! Οπως σημείωνε ο συγκεκριμένος δήμος αναγκάστηκε να προχωρήσει με δικά του συνεργεία σε καθαρισμό κατά μήκος της Παλαιάς Εθνικής Οδού, που είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, “εξαιτίας της αδιαφορίας της Περιφέρειας” με την κεντρική οδική αρτηρίας της Δυτικής Αττικής να “παρουσιάζει την εικόνα της εγκατάλειψης και της παρακμής” μιλώντας ξεκάθαρα για “έλλειψη οποιασδήποτε μορφής φροντίδας και καθαριότητας από τους αρμόδιους φορείς”.

Ο δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας αναφερόταν πριν ακριβώς δύο εβδομάδες ως εξής για τις ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής αναφορικά με την έλλειψη οποιασδήποτε μέριμνας για να καθαριστεί η Παλαιά Εθνική Οδός ενόψει αντιπλημμυρικής περιόδου: “Ένας δρόμος, από τον οποίο διέρχονται καθημερινά χιλιάδες αυτοκίνητα, φορτηγά και επιβατικά και ο οποίος, εξαιτίας της αδιαφορίας της Περιφέρειας, παρουσιάζει την εικόνα της εγκατάλειψης και της παρακμής. Η επιβάρυνση της συγκεκριμένης οδού τόσο από την χρήση όσο και από την έλλειψη οποιασδήποτε μορφής φροντίδας και καθαριότητας από τους αρμόδιους φορείς εξανάγκασε τις Υπηρεσίες Καθαριότητας του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας να επέμβουν. Στόχος του Δήμου είναι να αποκαταστήσει την εικόνα και να καθαρίσει την Εθνική Οδό που διέρχεται των εισόδων της πόλης της Μάνδρας”.

Π. Σκουρλέτης: Θα αναζητηθούν ευθύνες για τις φονικές πλημμύρες στη Δυτ. Αττική

Θα αποζημιωθούν από το Κράτος όλοι οι πληγέντες από τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας το πρωί, στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα».

Όπως είπε προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των πληγέντων και ήδη στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δόθηκαν οι απαραίτητες εντολές για να αντιμετωπιστούν σε πρώτη φάση τα προβλήματα, στέγασης, ηλεκτροδότησης και ύδρευσης. Επίσης, τόνισε ότι θα αναζητηθούν οι ευθύνες για αυτή την τραγωδία την οποία απέδωσε και στα ημιτελή και κακοσχεδιασμένα έργα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα καταρτιστεί και θα υλοποιηθεί ένα master plan συνολικά για τη Δυτική Αττική, με όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις, προκειμένου να μην επαναληφθούν ανάλογες τραγωδίες στο μέλλον.

Επαναρυθμίζεται σταδιακά η ζωή σε Ν. Πέραμο και Μάνδρα

Επαναρυθμίζεται σταδιακά η ζωή στην Ν. Πέραμο με τα συνεργεία για την αποκατάσταση της ομαλότητας να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, καθώς η κατά διαστήματα βροχώπτωση εγκυμονεί νέους κίνδυνους. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει δύσκολη στην περιοχή της Μάνδρας, όπου εξακολουθεί η απάντληση λάσπης και νερών από τα υπόγεια, ενώ έχουν παραμένουν οι σοβαρές ζημιές που υπέστησαν υποδομές στα δίκτυα υδροδότησης και επικοινωνιών.

Χαρακτηριστικά είναι όσα λέει δημοτικός σύμβουλος Μεγάρων Ιερόθεος Πολυχρόνης: «Καταστράφηκε η καρδιά της πόλης, το εμπορικό κέντρο, εκεί που περνάει από την πόλη η παλαιά Εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου, προκλήθηκαν τεράστιες ζημιές στις επιχειρήσεις και στα σπίτια και απαιτείται σοβαρή αντιμετώπιση από την πολιτεία για την ανάταξη και ανάκαμψη της δομής της πόλης μας».

Η Περιφέρεια Αττικής έχει στρέψει στη Μάνδρα σχεδόν το σύνολο της δύναμής της, τόσο σε ανθρώπους όσο και σε μηχανήματα. «Εκεί έχουν σταλεί όλες οι εθελοντικές ομάδες, οι πρόσκοποι, οι ομάδες διάσωσης και δεκάδες μηχανήματα για τη διάνοιξη των δρόμων και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας» διαβεβαιώνει η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Γ. Τσούπρα, η οποία επιπλέον σημειώνει ότι το σημερινό πρόβλημα με την επαπειλούμενη συνέχιση της καθόδου φερτών και άλλων υλικών από τους χείμαρρους, που ξεσπούν λόγω των βροχοπτώσεων, εστιάζεται στην αναζήτηση και εξεύρεση χώρου για την εναπόθεση αυτών των υλικών. Προσθέτει, δε, ότι από χθες το βράδυ η περιφέρεια προμήθευσε τη Δημοτική Κοινότητα Μάνδρας με 15.000 φιάλες νερό και αντίστοιχες ποσότητες φαγητού για τη σίτιση των πληγέντων.

Με τη διαβεβαίωση ότι «η νύχτα κύλησε ομαλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα» ο γραμματέας του δήμου Στάθης Ραγκούσης κάνει λόγο για την ανάγκη αποκατάστασης των υποδομών. Τονίζει ότι η μεγαλύτερη ανάγκη των κατοίκων «επικεντρώνεται στο νερό, καθώς βγάζουν από τα πλημμυρισμένα υπόγεια και καταστήματα τα πράγματα και τις συσκευές και προσπαθούν να τις καθαρίσουν για να τις διασώσουν».