«Καλπάζει» η πανδημία στη Βόρεια Ελλάδα - Έντονη πίεση στις ΜΕΘ

«Καλπάζει» η πανδημία στη Βόρεια Ελλάδα - Έντονη πίεση στις ΜΕΘ
Ενημερώθηκε: 30/09/21 - 08:57

Την ώρα που η γενικότερη εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα είναι βελτιωμένη, η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό στους επιστήμονες, με τις ΜΕΘ να πιέζονται διαρκώς. Με τον προβληματισμό να μεγαλώνει καθώς πλησιάζει η 28η Οκτωβριου και οι εορτασμοί για του Αγίου Δημητρίου, δύο περιστάσεις που αποδείχθηκαν κρίσιμες για το κύμα του Νοεμβρίου του 2020 που σάρωσε και ταλαιπώρησε για αρκετές εβδομάδες την Βόρεια Ελλάδα.

Χτες εντάχθηκαν στην κόκκινη ζώνη η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, το Κιλκίς και η Λάρισα. 

Ετσι, από χθες στο επίπεδο 4 (κόκκινο) είναι οι περιφερειακές ενότητες Ξάνθης (44,1 ημερήσια κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού την τελευταία εβδομάδα), Καβάλας (31,3 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού), Δράμας (44,9 ανά 100.000 πληθυσμού), Κιλκίς (29,8), Θεσσαλονίκης (27,4), Χαλκιδικής (32,9), Πέλλας (35,1), Ημαθίας (44,6), Πιερίας (43,2), Λάρισας (34,1) και Καστοριάς (57 ημερήσια κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού το τελευταίο επταήμερο).

Υπενθυμίζεται ότι για τις περιοχές που είναι στο «κόκκινο» προβλέπεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1 π.μ. έως τις 6 π.μ., με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας, καθώς και απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας. Πάντως, έως αργά χθες το απόγευμα δεν είχε εκδοθεί η απόφαση για τα μέτρα που θα ισχύσουν και τον χρόνο εφαρμογής τους στις περιοχές που μπήκαν στην κόκκινη ζώνη. Επιπλέον, οι ειδικοί της επιτροπής εμπειρογνωμόνων εισηγούνται να επιτρέπεται η είσοδος των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου και αρνητικό rapid test.

Από τα 2.187 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, τα 325 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, 579 στην Αττική και 122 στη Λάρισα. Χθες καταγράφηκαν 44 νέοι θάνατοι ασθενών. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 323 ασθενείς με COVID-19. Οι νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 206, ενώ εκδόθηκαν 197 εξιτήρια λόγω ίασης. Το ποσοστό κάλυψης των απλών κλινών COVID ήταν χθες 33% και των κλινών ΜΕΘ 68,4%. Ωστόσο, στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως της Θεσσαλονίκης η πανδημία ασκεί έντονη πίεση. Είναι ενδεικτικό ότι χθες στα νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης νοσηλεύονταν 544 ασθενείς με COVID-19 σε απλές κλίνες και 110 σε κλίνες ΜΕΘ. Το γεγονός αυτό επηρέασε σημαντικά και τις αποφάσεις των ειδικών για την αύξηση του επιπέδου συναγερμού στην περιοχή και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, η επιδημιολογική εικόνα της οποίας είναι ελαφρώς καλύτερη σε σχέση με την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα.

Το κύμα των ασθενών προς τα νοσοκομεία γίνεται ολοένα και πιο ορμητικό στις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών να αποτελεί την κύρια αιτία για την έντασή του. Είναι ενδεικτικό ότι στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Κιλκίς, που χαρακτηρίστηκε «κόκκινη» όπως και η Χαλκιδική, είναι ανεμβολίαστο το 60% των πολιτών.