Καλπάζει η πανδημία στη χώρα μας

 
Καλπάζει η πανδημία στη χώρα μας

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 14/03/21 - 10:27

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στις υγειονομικές αρχές της χώρας, αφού τα κρούσματα του κορονοϊού δεν μειώνονται και το Lockdown δεν φαίνεται να λειτουργεί στα επίπεδα που θα ήθελαν οι επιστήμονες.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ είπε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το lockdown έχει πολύ μικρότερη αποτελεσματικότητα απ’ότι θα θέλαμε. «Ο κόσμος δεν το εφαρμόζει τόσο πολύ. Υπάρχει κόπωση, αμφισβήτηση. Υπάρχουν οι μεταλλάξεις».

Επίσης τόνισε ότι η εικόνα είναι τραγική στην Αθήνα και ότι το σύστημα υγείας είναι πέρα από τα όρια του, προτείνοντας την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα να ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις, όπου όπως ανέφερε, δεν μπορεί να υπάρχει εύκολα συνωστισμός διότι σε μια μικρή επιχείρηση δεν περιμένουν πολλοί πελάτες.

«Έτσι θα άρχιζε να κινείται λίγο η οικονομία, ο κόσμος θα έβρισκε μια βαλβίδα εκτόνωσης και αντί να πηγαίνει με το 4 δήθεν βοήθεια στο σπίτι στο σπίτι του φίλου ή του συγγενή να φάει, να πιει και να γλεντήσει θα το έκανε συντεταγμένα. Το ίδιο πιστεύω πρέπει να γίνει με τις καφετέριες και τα εστιατόρια σε εξωτερικούς και μόνο χώρους. Αντί να πηγαίνει στην πλατεία» τόνισε ο καθηγητής.

Επιπλέον υπογράμμισε πως τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με φίλους και οικογένειες οι οποίοι έχουν κολλήσει ο ένας από τον άλλον πηγαίνοντας ο ένας στα σπίτια του άλλου. «Εκεί γίνεται το μεγάλος μέρος της διάδοσης άρα πρέπει να δώσουμε εναλλακτική διέξοδο στην ανθρώπινη ανάγκη για επαφή. Δεν υπάρχει σωτηρία αν μαζευόμαστε ομαδικά στις πλατείες. Πρέπει με έξυπνους τρόπους να κόψουμε την μετάδοση», είπε.

Από την πλευρά του ο Χ. Γώγος μιλώντας στο Open τόνισε ότι υπάρχει «μεγάλη μεταδοτικότητα ειδικά του βρετανικού στελέχους σε συνδυασμό με τη διάρκεια της πανδημίας και την κόπωση που υπάρχει. Τα μέτρα είναι πάρα πολύ αυστηρά. Και υπάρχει απίστευτη διασπορά, ειδικά σε οικογένειες και χώρους εργασίας. Ίσως είμαστε στην χειρότερη κατάσταση αυτή τη στιγμή. Υπάρχει τεράστια πίεση στο ΕΣΥ. Οι ιδιωτικές κλινικές πρέπει να βάλουν πλάτες, αφού πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα με τα ίδια μέτρα πρόληψης που είχαμε πριν».

Σχετικά με την αγορά ο κ. Γώγος είπε ότι στόχος είναι μέσα στο Μάρτη να πέσουν τα κρούσματα και το άνοιγμα της αγοράς να γίνει. Σύμφωνα με τον καθηγητή, τον Απρίλη θα πρέπει να αρχίσουν οι διαδικασίες ανοίγματος του λιανεμπορίου και άλλων δραστηριοτήτων, αλλά χρειάζονται στοχευμένα τεστ σε καταστήματα και σχολεία.

«Τον Μάη μπορούμε να έχουμε ανοσία αγέλης με τους εμβολιασμούς. Αλλά τώρα χρειάζεται σύνεση, αυτοπεριορισμός για ρίξουμε τα κρούσματα τον Μάρτη. Ώστε μετά να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες», τόνισε.

«Το εμπόριο ελέγχεται και δεν ευθύνεται για αύξηση. Άλλοι συνωστισμοί όπως σε πλατείες οδηγούν σε αύξηση. Θέλαμε να προτείνουμε άνοιγμα αλλά συνεχίζουν να γεμίζουν οι ΜΕΘ. Για το ζήτημα αυτό έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για να ανοίξουν με μέτρα, τα οποία τηρήθηκαν και στο παρελθόν. Ετοιμαζόμασταν να προτείνουμε να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, αλλά όταν προκύπτουν τέτοια ζητήματα και γεμίζουν οι εντατικές είναι πιθανό με ένα άνοιγμα το ποτήρι να ξεχειλίσει. Υπάρχουν προτάσεις για άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων, αλλά πρέπει να περάσουν και να εγκριθούν από ειδικές επιτροπές», υπογράμμισε ο κ. Γώγος.

Σχολιάζοντας της δηλώσεις της Αναστασίας Κοτανίδου που προκάλεσαν αντιδράσεις είπε: «Mε τόσες συναντήσεις και τόσα θέματα ένα χρόνο τώρα στην επιτροπή, είναι δυνατόν κάποιες αποφάσεις να μη βγήκαν λάθος; Μπορεί να υπάρχουν λάθη αλλά στις γενικές γραμμές η επιτροπή τα πήγε καλά».