Κάθε προγραμματισμός για την άρση μέτρων είναι έωλος - Αβεβαιότητα και για το Πάσχα στο χωριό

 
Κάθε προγραμματισμός προγραμματισμός για την άρση μέτρων είναι έωλος - Αβεβαιότητα και για το Πάσχα στο χωριό

Ενημερώθηκε: 26/03/21 - 08:00

Συνεδριάζουν σήμερα οι ειδικοί προκειμένου να κάνουν μία εκτίμηση της εξέλιξης της πανδημίας, όμως με τους τελευταίους ημερήσιους απολογισμούς των κρουσμάτων, έχουν ήδη αποκλείσει, όπως και η κυβέρνηση, το ενδεχόμενο χαλάρωσης κι άλλων μέτρων.

Κάθε προγραμματισμός προγραμματισμός είναι έωλος. Όσο η πανδημία θα συνεχίσει να καλπάζει το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα καθυστερεί. Σχολεία, εστίαση και άλλες οικονομικές δραστηριότητες θα πρέπει να περιμένουν τα καταστήματα να σηκώσουν ρολά για να πάρουν και αυτά σειρά με ορίζοντα το Πάσχα. Η κυβέρνηση επιθυμεί πριν το Πάσχα να δει την αγορά να λειτουργεί στο σύνολό της, έστω και υπό το καθεστώς αυστηρών περιορισμών -όμως ούτε αυτό πλέον είναι βέβαιο- καθώς και όταν ανοίξει η χώρα να μην ξανακλείσει. Και αυτό διότι θέλουν, πανδημίας επιτρέπουσας, να ξεκινήσει φέτος η τουριστική περίοδος στις 15 Μαΐου.

Ηδη έχει σβήσει κάθε σενάριο για άνοιγμα στο λιανεμπόριο αυτή την εβδομάδα, ενώ ορισμένοι θεωρούν πως πριν τις 12 Απριλίου δεν πρέπει να γίνει κανένα άνοιγμα.

Κάποιοι μάλιστα, όπως ο καθηγητής Ν. Θωμαϊδης, κρατούν τις επιφυλάξεις τους για το αν θα είναι σε θέση να ανοίξει η αγορά πριν το Πάσχα.

Ο κ. Θωμαΐδης υπογράμμισε ότι αν υπάρξει ύφεση αυτή τη βδομάδα και διαμορφωθεί τάση μείωσης, θα υπάρχουν καλά νέα για το Πάσχα. «Είμαστε οριακά για το Πάσχα, το να μπορέσουμε να έχουμε άνοιγμα και ελεύθερες μετακινήσεις. Χρειαζόμαστε περίπου ένα μήνα για να μειωθεί σημαντικά το ιικό φορτίο» είπε χαρακτηριστικά.

Τις αμφιβολίες του για άνοιγμα πριν το Πάσχα εξέφρασε και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Είναι λίγο πρόωρο να δούμε αν μπορούν να ανοίξουν οι μετακινήσεις το Πάσχα. Έτσι μεταδόθηκε ο ιός σε όλη την Ελλάδα. Για να γίνει κάποιο άνοιγμα πρέπει να τηρούμε όλοι τα μέτρα. Έχουμε τη μετάλλαξη που έχει αυξήσει τη μεταδοτικότητα του ιού, αλλά έχουμε και το εμβόλιο, και το αυξημένο testing. Εγώ δεν μπορώ 40 ημέρες πριν το Πάσχα να έχω άποψη για το τι θα γίνει τότε», είπε.

Ο κ. Βατόπουλος εκτίμησε ότι τα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται από την επόμενη εβδομάδα. «Τα κρούσματα λογικά θα αρχίσουν να ελαττώνονται από την επόμενη εβδομάδα. Η θετικότητα είναι πολύ υψηλή. Χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία και ο κόσμος πρέπει να εξακολουθήσει να τηρεί τα μέτρα, τις αποστάσεις, τις μάσκες, να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Λέω συνέχεια για τις μικρές κωμοπόλεις και τα χωριά, όπου με γάμους και λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις διασπείρεται ο ιός, που δείχνει πόσο γρήγορα μεταδίδεται ο ιός. Γίνεται επίθεση του ιού, σε περιοχή που δεν είχε καθόλου κρούσματα» σχολίασε.

Τάση σταθεροποίησης δείχνουν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Ένα θετικό στοιχείο που προκύπτει από αυτή την δύσκολη εβδομάδα στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, είναι οι τάσεις σταθεροποίησης που δείχνουν οι δείκτες της πανδημίας. Μπορεί οι διασωληνωμένοι να ξεπέρασαν για πρώτη φορά χθες το όριο των 700 (706), ωστόσο αρμόδιες πηγές κάνουν λόγο για ισορροπία στον αριθμό εισαγωγών και εξιτηρίων τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό covid19.gov.gr, την Τρίτη 23 Μαρτίου το «ισοζύγιο» ήταν 543 εισαγωγές σε νοσοκομεία και 452 ασθενείς που πήραν εξιτήρια. Ολα αυτά με 80% κάλυψη των κλινών COVID.