Κι άλλες γιάφκες ψάχνει η Αντιτρομοκρατική - Ποιοι είναι οι 9 Τούρκοι συλληφθέντες;

 
Κι άλλες γιάφκες ψάχνει η Αντιτρομοκρατική - Ποιοι είναι οι 9 Τούρκοι συλληφθέντες;

Ενημερώθηκε: 29/11/17 - 09:42

Στη Δικαιοσύνης θα οδηγηθούν σήμερα οι εννέα Τούρκοι συλληφθέντες - οκτώ άνδρες και τη μία γυναίκα - στην χτεσινή επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής σε τρία σπίτια στην Καλλιθέα και τον Νέο Κόσμο.

Σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία, ενώ σε βάρος τους ενός εκκρεμούσε εθνικό ένταλμα σύλληψης, για συμμετοχή του σε παλαιότερη υπόθεση- αυτήν του ταχυπλόου που είχε κατασχεθεί το καλοκαίρι του 2013 στις Οινούσσες και το οποίο μετέφερε βαρύ οπλισμό που προοριζόταν για την Τουρκία και την οργάνωση DHKP-C.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα πιστόλι CZ, ενώ στα σπίτια βρέθηκαν πυροκροτητές, πρώτη ύλη για την Παρασκευή εκρηκτικών και ένα πιστόλι. Εντοπίστηκαν, επίσης, καλώδια, βάζα με άγνωστη ουσία που παραπέμπουν σε κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, μικρός οπλισμός, φορητοί υπολογιστές, φορητοί σκληροί δίσκοι και usb. Όλα μεταφέρθηκαν για έρευνα στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες βρίσκονταν στη χώρα για διάστημα μικρότερο του ενός έτους και ότι τα τρία σπίτια είχαν νοικιαστεί πριν από μερικές εβδομάδες, κάποια μέσω Διαδικτύου. Στο πλαίσιο των κανόνων συνωμοτικότητας οι ένοικοί τους άλλαζαν σε τακτά διαστήματα καταλύματα, ώστε να μην εντοπιστούν από τις διωκτικές αρχές. Γι’ αυτό υπάρχει η πεποίθηση στην ΕΛ.ΑΣ. ότι οι εννέα κατηγορούμενοι διατηρούν και άλλα σπίτια στις περιοχές του Νέου Κόσμου και της Καλλιθέας, τα οποία δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί.

Οι συλλήψεις των 9 υπόπτων θα μπορούσαν να ερμηνευθούν και ως ένδειξη αυξημένης ετοιμότητας των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας, ενόψει της άφιξης στην Αθήνα του κ. Ερντογάν.

Νίκος Τόσκας, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ANT1

Αυτό που ερευνάται τώρα είναι το αν οι εννέα προετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση στην Ελλάδα. Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο οι συλληφθέντες να σχεδίαζαν ενέργεια κατά τουρκικού στόχου επί ελληνικού εδάφους ή ακόμη και κατά του Τούρκου προέδρου. Πάντως ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, , είπε πως «δεν υπάρχουν ενδείξεις που να προσανατολίζουν τις έρευνες σε πιθανό χτύπημα των προσαχθέντων κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», ο οποίος θα επισκεφτεί τη χώρα μας το διήμερο 7 και 8 Δεκεμβρίου.

Οι πληροφορίες θέλουν την οργάνωση να δρα σε εξωτερική τρομοκρατία και τους συλληφθέντες να μην σχετίζονται με τζιχαντιστές, αλλά με την τρομοκρατία σε τουρκικό έδαφος. Πιο συγκεκριμένα, οι εννέα φαίνεται να συνδέονται με το Eπαναστατικό Λαϊκό Aπελευθερωτικό Κόμμα-Mέτωπο (Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi), γνωστό με το ακρωνύμιο DHKP-C.

Και οι εννέα είναι Τούρκοι υπήκοοι κουρδικής καταγωγής, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, την ώρα της σύλληψης φώναζαν «Κάτω ο Φασισμός».

Την επιχείρηση πραγματοποίησαν στελέχη της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΚΑΜ και σύμφωνα με τον Νίκο Τόσκα, δεν υπήρξε βοήθεια από τις τουρκικές Αρχές.

Ποια είναι η οργάνωση DHKP – C

Μέλη της οργάνωσης DHKP – C είχαν συλληφθεί και πριν από λίγους μήνες στην Αθήνα.

Πρόκειται για την οργάνωση η οποία τον Μάρτιο του 2015 κατάφερε να κερδίσει τα φώτα της δημοσιότητας, όταν πήρε όμηρο των εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης. Ο εισαγγελέας χειριζόταν την υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν ο οποίος έχασε τη ζωή του 269 ημέρες μετά τον τραυματισμό του από το περίβλημα δακρυγόνου που είχε ρίξει η αστυνομία για να καταστείλει τις διαδηλώσεις στο Πάρκο Γκεζί.

Το αγόρι δεν συμμετείχε στις διαδηλώσεις, αλλά πήγαινε στο φούρνο να πάρει ψωμί και ο θάνατός του τον μετέτρεψε σε μάρτυρα αλόγιστης βίας του κράτους σε βάρος αθώων πολιτών και τα μέλη της DHKP-C, προκειμένου να απελευθερώσουν τον εισαγγελέα ζητούσαν την «ζωντανή ομολογία» των αστυνομικών που θεωρούνταν υπεύθυνοι για τον θάνατο του 15χρονου. Τελικά η αστυνομία προχώρησε σε επιχείρηση για την απελευθέρωση του ομήρου αλλά όλα πήγαν στραβά και ο Εισαγγελέας έπεσε νεκρός όπως και οι όμηροι του.

Η ίδια οργάνωση είχε πραγματοποιήσει αρκετές επιθέσεις, κυρίως καμικάζι στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων κατά της αμερικανικής πρεσβείας και της πρωθυπουργικής κατοικίας. Ο ηγέτης της είχε επίσης συλληφθεί το 2008, με την κατηγορία ότι σχεδίαζε τη δολοφονία του Ερντογάν, αλλά λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος, λόγω μη επαρκών σε βάρος του στοιχεία. Μετά από λίγα χρόνια δολοφονήθηκε με σφαίρα στο κεφάλι.

Η οργάνωση ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1994 από τον Ντουρσούν Καρατάς, ο οποίος είχε προηγουμένως ιδρύσει την οργάνωση «Επαναστατική Αριστερά» (Dev Sol ), η οποία πραγματοποιούσε ένοπλες επιθέσεις κατά τη δεκαετία του 1980 και είχε αναλάβει την ευθύνη για πολλές δολοφονίας. Το 1980 κατά το πραξικόπημα του Κενάν Εβρέν, ο Καρατάς είχε συλληφθεί ενώ δραπέτευσε το 1989 και λίγο αργότερα διέφυγε στην Ευρώπη. Συνελήφθη ξανά το 1994 στα σύνορα Ιταλίας-Γαλλίας και καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση. Πέθανε σε νοσοκομείο της Ολλανδίας το 2008 ενώ στην κηδεία του είχαν παρευρεθεί περισσότερα από 20.000 άτομα.

Η δεύτερη οργάνωσή που ίδρυσε, η DHKP-C τοποθετείται στα άκρα της Αριστεράς, αυτοπροσδιορίζεται ως κομμουνιστική, μαρξιστικής-λενινιστικής θεωρίας με δηλωμένη αντι-ιμπεριαλιστική στάση ενώ τάσσεται κατά των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και άλλων συναφών διεθνών οργανισμών. Προπαγανδίζει πως οι κυβερνήσεις της Τουρκίας βρίσκονται υπό τον διαρκή έλεγχο του δυτικού ιμπεριαλιστικού συστήματος και έχει ως στόχο της να διαλύσει αυτή τη «σχέση» με δημοκρατικά μέσα αλλά και με τη χρήση βίας.