Κλειστή εξαιτίας του «Ρουβίκωνα» σήμερα η Φιλοσοφική Σχολή

 
Κλειστή εξαιτίας του «Ρουβίκωνα» σήμερα η Φιλοσοφική Σχολή

Ενημερώθηκε: 18/10/18 - 07:57

Σρ συμβολική αναστολή λειτουργίας της Φιλοσοφικής Σχολής για σήμερα Πέμπτη προχώρησαν από κοινού οι πρυτανικές αρχές και η κοσμητεία της σχολής μετά τα χτεσινά επεισόδια με τον «Ρουβίκωνα».

Σε ανακοίνωσή τους προαναγγέλλουν την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη για την κατάληψη γραφείων από την αναρχική συλλογικότητα.

«Μετά τα σημερινά γεγονότα, οι Πρυτανικές Αρχές και η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής, αποφασίζουν την Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018, τη συμβολική αναστολή λειτουργίας της Φιλοσοφικής Σχολής», αναφέρουν στην ανακοίνωση.

«Υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά τη σθεναρή βούλησή τους να μην επιτρέψουν την προσβολή και παραβίαση των ακαδημαϊκών αρχών που διέπουν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, την παρεμπόδιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τη χρήση βίας. Κύριο μέλημά τους παραμένει η ασφάλεια όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Τα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Φιλοσοφικής Σχολής», τονίζουν.

Σύνοδος πρυτάνεων

Έκκληση προς την πολιτεία να αναλάβει άμεσα και εμπράκτως τις ευθύνες της για τη κατάληψη της Φιλοσοφικής Αθηνών από τον «Ρουβίκωνα», απευυθύνει με ανακοινωθέν η Σύνοδος Πρυτάνεων Πανεπιστημίων, διαφορετικά, «σε λίγο θα είναι πολύ αργά», όπως τονίζουν οι πρυτάνεις, καθηγητές Άγγελος Κότιος, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιώς, Οδυσσέας Ζώρας, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης και Βασίλης Χρυσικόπουλος, Πρύτανης Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων τονίζει πως «σε μια συντεταγμένη πολιτεία η αντιμετώπιση έκνομων πράξεων και πράξεων βίας δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, επειδή οι ενέργειες αυτές είναι απολύτως ασύμβατες με την ακαδημαϊκή λειτουργία, επειδή η καλλιέργεια του μίσους και της αυθαιρεσίας είναι ότι πιο ξένο προς την επιστήμη».

Η εξέλιξη στη Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ, τονίζουν οι Πρυτάνεις, είναι ένας ακόμη κρίκος σε μια μακρά αλυσίδα αυθαίρετων και παράνομων ενεργειών κατάληψης δημοσίων χώρων, που αποκλείουν την νόμιμη χρήση τους από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Τέτοιες πρακτικές, σημειώνεται στο ανακοινωθέν, είναι εντελώς απαράδεκτες νομικά, πολιτικά και ηθικά και θέτουν σε κίνδυνο το δημόσιο Πανεπιστήμιο ως χώρου ελεύθερης διακίνησης ιδεών, ως χώρου έρευνας και διδασκαλίας.Ταυτοχρόνως, υπογραμμίζει η Σύνοδος, υπονομεύουν τις ήδη περιορισμένες δυνατότητες εκπαίδευσης και εξάσκησης των φοιτητών μας και δημιουργούν ευλόγως την εντύπωση ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν προασπίζεται τους χώρους και τις υποδομές που έχουν πληρωθεί από το υστέρημα των πολιτών.Η ανοχή στις ενέργειες αυτές, τονίζουν οι Πρυτάνεις, υποδηλώνει αδυναμία υπεράσπισης, όχι μόνο της τάξης και της νομιμότητας, αλλά και της ίδιας της Δημοκρατίας και καλλιεργεί στους νέους τον εθισμό στην αυθαιρεσία και τον εκφοβισμό.