«Κοινωνικό μέρισμα 2019»: Διορθωτικές κινήσεις για να το λάβουν περισσότεροι

«Κοινωνικό μέρισμα 2019»: Διορθωτικές κινήσεις για να το λάβουν περισσότεροι
Ενημερώθηκε: 20/12/19 - 09:45

«Κοινωνικό μέρισμα 2019»: Σε διορθωτικές κινήσεις ώστε να πάρουν το κοινωνικό μέρισμα των 700 ευρώ περισσότερες κατηγορίες αναπήρων και να διορθωθούν ορισμένες αδικίες ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ιστοσελίδα Newsit, «προσπαθούμε να χαλαρώσουμε λίγο τα κριτήρια, ώστε να μπουν περισσότερα νοικοκυριά. Οποίο δημοσιονομικό περιθώριο υπάρχει να πάει στους πιο ευάλωτους. Αυτό που ξέρουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι έχουμε το περιθώριο για κάτι παραπάνω και ο στόχος είναι αυτός ο χώρος που υπάρχει να εξαντληθεί προς όφελος των πιο ευάλωτων».

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται το ύψος του κοινωνικού μερίσματος να αυξηθεί κατά 20 έως 30 εκατ. ευρώ, για να φθάσει τα 200 εκατ. ευρώ.Ετσι, ο συνολικός αριθμός δικαιούχων θα πλησιάσει τις 300.000 νοικοκυριά, από 253.000 που είχαν σχεδιαστεί αρχικά, με περισσότερα από 1.000.000 μέλη.

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, εξετάζεται η δυνατότητα να δοθεί σε άλλα 40.000-50.000 νοικοκυριά, εκ των οποίων ένας σημαντικός αριθμός θα αφορά νοικοκυριά ΑμεΑ.

Ειδικά για τα νοικοκυριά ΑμεΑ, ενδέχεται να υπάρξει και αλλαγή κριτηρίων, ώστε να μπορέσει να επωφεληθεί μεγαλύτερος αριθμός. Ενα πρόβλημα που εξετάζεται να αντιμετωπισθεί είναι η υποχρέωση να έχουν υποβληθεί φορολογικές δηλώσεις επί επτά  έτη, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα σε εξαρτώμενα μέλη, τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει επταετία με δικές τους δηλώσεις, συνεπώς απορρίπτονται από το σύστημα.

Σημειώνεται ότι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος 700 ευρώ είναι άνεργοι, πολύτεκνοι και ΑμεΑ.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 26 Δεκεμβρίου, ενώ χθες άνοιξε και συμπληρωματική πλατφόρμα για την υποβολή ενστάσεων.

Ήδη, για να προλάβουν στο αρμόδιο υπουργείο αυτές τις ημερομηνίες, άνοιξε ειδικός τηλεφωνικός αριθμός για το κοινωνικό μέρισμα που λειτουργεί από το πρωί στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να ενημερώνονται οι πολίτες για το αν είναι δικαιούχοι και να λύνουν τυχόν απορίες τους.

Το κοινωνικό μέρισμα προγραμματίζεται να καταβληθεί στους δικαιούχους από τις 27 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Δικαιούχοι

Στο koinonikomerisma.gr έχει αναρτηθεί για πληροφόρηση των δικαιούχων και ολόκληρη η υπουργική απόφαση που καθορίζει τους δικαιούχους και τις διαδικασίες για τη χορήγηση 700 ευρώ.

Από την απόφαση προκύπτει ότι καταργείται το κριτήριο ηλικίας (24 έτη) για τα ΑμΕΑ δικαιούχους.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στα ΙΒΑΝ, που πρέπει να είναι στο όνομα τουλάχιστον του ενός δικαιούχου, αλλιώς πρέπει να γίνει διόρθωση στην τράπεζα πριν τις 27 Δεκεμβρίου.