Κοινωνικό μέρισμα: Έξι στις δέκα αιτήσεις απορρίπτονται - Αυτοί είναι οι μεγάλοι χαμένοι

Κοινωνικό μέρισμα: Έξι στις δέκα αιτήσεις απορρίπτονται - Αυτοί είναι οι μεγάλοι χαμένοι
Ενημερώθηκε: 30/11/17 - 11:57

Κοινωνικό μέρισμα: Έξι στους δέκα πολίτες που υποβάλλουν αίτηση κόβονται, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΗΔΙΚΑ. Από τις 1.492.916 αιτήσεις που υπεβλήθησαν οι 641.494 εγκρίθηκαν (ποσοστό 42,97%), ενώ πάνω από 364.924 αιτήσεις βρίσκονται σε αναμονή, ενώ οι μη εγκεκριμένες ανέρχονται σε 301.628. Το μέσο ποσό κοινωνικό επιδόματος που δίνεται ανέρχεται στα 574,55 ευρώ. Επίσης, 128.995 αιτήσεις έχουν ακυρωθεί.

Όπως εκτιμά ο γενικός γραμματέας πρόνοιας Δημήτρης Καρέλλας  θα εγκριθούν τελικά περίπου 1.280.000 αιτήσεις.

Οι μεγάλοι χαμένοι

Οι πολυπληθείς κατηγορίες που απορρίπτονται από το σύστημα αφορούν:

- φορολογούμενοι με χαμηλό δηλωθέν εισόδημα αλλά υψηλότερο τεκμαρτό.

- χαμηλοσυνταξιούχους που έλαβαν πέρυσι το μέρισμα το οποίο προστίθενται στο εισόδημά τους με αποτέλεσμα να υπερβαίνουν το εισοδηματικό όριο.

- χήρες που εμφανίζονταν ως φιλοξενούμενες στη φορολογική δήλωση του θανόντος.

- συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών

- φορολογούμενοι που δήλωσαν λάθος στοιχεία, η επήλθε αλλαγή στη σύσταση του νοικοκυριού ως προς τους φιλοξενούμενους.  

- άνεργοι που δεν έχουν έξι μήνες συνεχούς ανεργίας (εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ)

Στις 15 Δεκεμβρίου στους λογαριασμούς των δικαιούχων το κοινωνικό μέρισμα

Τα προβλήματα με τη φιλοξενία και τη δωρεάν παραχώρηση

Η Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ρόδου, με επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς ζητάει την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας για τα προβλήματα που έχουν προκύψει σχετικά με το θέμα φιλοξενίας-δωρεάν παραχώρησης οικίας.

Το λάθος που έγινε διαπιστώνεται κατά την υποβολή της αίτησης χορήγησης του μερίσματος, και έρχεται συνεπεία συμπλήρωσης του κωδικού 092 στον πίνακα 6.12 του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Έχει παρατηρηθεί ότι σε πληθώρα περιπτώσεων ο κωδικός 092 έχει εκ παραδρομής συμπληρωθεί από τους λογιστές κατά την υποβολή των δηλώσεων και σε περιπτώσεις δωρεάν παραχώρησης ακινήτων για τις οποίες έχει συμπληρωθεί κανονικά ο πίνακας 5.1 του εντύπου Ε1 με τη σχετική ένδειξη στον κωδικό 203.

Προκύπτει δηλαδή ότι ενώ πρόκειται για δωρεάν παραχώρηση οικίας, έχει συμπληρωθεί από λάθος και ο κωδικός 092 που αφορά στη φιλοξενία, με αποτέλεσμα χιλιάδες δικαιούχοι του μερίσματος να αποκλείονται αυτόματα από τη χορήγησή του κοινωνικού μερίσματος.

Μάλιστα οι λογιστές αναφέρουν πως το taxisnet δεν εντόπιζε σφάλμα.

Άνεργοι

Σε περίπτωση ανεργίας απαιτείται έξι μήνες συνεχούς ανεργίας (βεβαιωμένη από τον ΟΑΕΔ). Ομως υπάρχουν πολλοί άνεργοι οι οποίοι από αμέλεια δεν έκαναν την ανανέωση στον προβλεπόμενο χρόνο και έτσι ενώ έχουν περισσότερους από έξι μήνες ανεργίας στο 2017, να μη δικαιούνται του μερίσματος, όπως και η περίπτωση που ετέθη υπόψη μας:

Ανδρας άνεργος τα τελευταία χρόνια, φορολογείται με βάση το τεκμαρτό. Η προτελευταία ανανέωση της ανεργίας έγινε στις 15/11/2016 και έληγε στις 14/5/2017 από αμέλεια δεν έκανε την ανανέωση στον προβλεπόμενο χρόνο. Η ανανέωση έγινε στις 24/7/2017 και έληξε στις 23/10/2017. Ετσι παρότι έχει 7,5 μήνες ανεργίας με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, η πρόβλεψη της εγκυκλίου για 6 μήνες συνεχόμενης ανεργίας τον αφήνει εκτός δικαιούχων μερίσματος.

Καρέλας: Δεν αλλάζουν εκ των υστέρων τα στοιχεία

Αναφερόμενος στα προβλήματα που υπάρχουν κυρίως με τους φιλοξενούμενος σ΄ένα νοικοκυριό ο κ.Καρέλλας μιλώντας στον real fm σήμερα το πρωί τόνισε ότι «τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης για ένα έτος δεν μπορεί να το αλλάξουν εκ των υστέρων. Οταν έχεις ένα πρόγραμμα που ανοίγει κλείνει μέσα σε 15 ημέρες, κάνουμε τις ακροβασίες μας αλλά είναι αδύνατο να ξεχωρίσουμε εκ των υστέρων τα νοικοκυριά που έχουν δηλωθεί ως τέτοια». Ειδικότερα για τους ΑΜΕΑ υποστήριξε ότι «προσθέσαμε ένα έξτρα κριτήριο στην απονομή μερίσματος που τους δίνει παραπάνω βαρύτητα τι λεφτά μπορούν να πάρουν».

Σύμφωνα με τον κ. Καρέλλα σήμερα αναμένεται να ενεργοποιηθούν τα πεδία σχετικά με τη δήλωση τέκνων που γεννήθηκαν εντός του 2017 και τη συναίνεση των προστατευόμενων νέων έως 25 ετών που δεν υποβάλουν φορολογική δήλωση.