Κοκορέτσι στο φούρνο - Πεντανόστιμο με συνταγή Άκη Πετρετζίκη

Κοκορέτσι στο φούρνο - Πεντανόστιμο με συνταγή Άκη Πετρετζίκη
Ενημερώθηκε: 15/04/20 - 12:41

 Κοκορέτσι Ο κορονοϊός και τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που έφερε «απαγορεύουν» τη σουβλα, όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα στερηθούμε τον οβελία και το  κοκορέτσι. Εξίσου νόστιμα και στο φούρνο. Το μόνο μειονέκτημα ότι θα το... φάμε μόνοι μας. Θα λείπουν από το τραπέζ φίλοι και αγαπημένα πρόσωπα, αλλά αυτό είναι για το καλό μας.

Ας δούμε μια συνταγή για πεντανόστιμο κοκορέτσι στο φούρνο από τον Άκη Πετρετζίκη:

Συστατικά

-- 2 κιλά αρνί, εντεράκια

-- 50 γρ. ξίδι

-- αλάτι

-- 1 μπόλια, αρνίσια

-- 1 συκωταριά, αρνίσια με γλυκάδια

-- 3 σκ. σκόρδο

-- 2 κ.σ. θυμάρι, ξερό

-- 2 κ.σ. δεντρολίβανο

-- 1 κ.σ. μπούκοβο

-- 2 κ.σ. ρίγανη

-- ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια

-- χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια

-- πιπέρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

-- Πλένουμε πολύ καλά τα εντεράκια μέσα-έξω.

-- Τα βάζουμε σε λεκάνη με το ξύδι και το αλάτι και τα αφήνουμε για 10 λεπτά.

-- Ξεπλένουμε πολύ καλά, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ και φυλάσσουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.

-- Παράλληλα βάζουμε σε ένα μπολ την μπόλια με ζεστό τρεχούμενο νερό, ξεπλένουμε καλά και την αφήνουμε στο μπολ με νερό και το χυμό λεμονιού για 30 λεπτά

-- Στραγγίζουμε και αφήνουμε στην άκρη.

-- Πλένουμε καλά τη συκωταριά, τα γλυκάδια και τα κόβουμε σε κομμάτια 4-5 εκ.

-- Τα βάζουμε σε ένα μπολ με το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το μπούκοβο, τη ρίγανη, το ξύσμα από 2 λεμόνια και το πιπέρι (αλάτι δεν βάζουμε από την αρχή γιατί θα μας σφίξει το κρέας). Αφήνουμε για 1 ώρα να μαριναριστούν.

-- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα.

-- Παίρνουμε 2 σούβλες μεταλλικές των 30 εκατοστών.

-- Περνάμε από τη σούβλα τα κομμάτια της συκωταριάς εναλλάξ ως εξής: πνευμόνια, καρδιά, συκώτι, γλυκάδια και αλατοπιπερώνουμε.

-- Παίρνουμε και κόβουμε ένα κομμάτι μπόλιας ώστε να μας καλύψει όλη τη σούβλα και τυλίγουμε ομοιόμορφα από πάνω από το κρέας.

-- Περνάμε τα εντεράκια και τα τυλίγουμε πάνω από την μπόλια τα σφίγγουμε καλά πάνω στην άκρη της σούβλας (θέλει υπομονή και αρκετό εντεράκι).

-- Τυλίγουμε με μία λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε σε ένα ταψάκι 30x40 εκ. με σχάρα και ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά. 

-- Ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα και αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά για να πάρει χρώμα.