Κορονοϊός: Χίλιοι νεκροί σε δεκαπέντε ημέρες, όσοι οι νεκροί όλου του Οκτωβρίου

 
Κορονοϊός:  Χίλιοι νεκροί σε δεκαπέντε ημέρες, όσοι οι νεκροί όλου του Οκτωβρίου

Ενημερώθηκε: 18/11/21 - 08:00

Τα χειρότερα σενάρια φαίνεται να επαληθεύονται όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας και δυστυχώς τα χειρότερα έπονται. Ήδη οι ασθενείς που κατέληξαν λόγω covid-19 από την αρχή του Νοεμβρίου μέχρι και χθες (1.074) είναι σχεδόν όσοι και οι νεκροί που είχαν καταγραφεί όλο τον Οκτώβριο (1.107). Στα νοσοκομεία οι εισαγωγές ασθενών αυξάνονται συνεχώς, με τον ημερήσιο αριθμό να ανέρχεται το τελευταίο επταήμερο στις 421. Χθες στα νοσοκομεία οι νοσηλευόμενοι ήταν σχεδόν 4.100 με τους 920 να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων σε ένα μήνα δηλώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 με 2.432 θύματα της νόσου, ενώ ο επόμενος «χειρότερος» μήνας της πανδημίας ήταν ο Απρίλιος 2021 με 2.288 θανάτους.

Μικρή υποχώρηση καταγράφεται στον δείκτη μεταδοτικότητας της νόσου που υπολογίζεται στην επικράτεια στο 1,1 έναντι περίπου 1,3 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και στον δείκτη θετικότητας των τεστ που το διάστημα 8 έως 14 Νοεμβρίου ήταν 1,77% έναντι 2,4% την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Η θωράκιση των πολιτών μέσω του εμβολιασμού παραμένει το κρίσιμο μέγεθος για την επιτυχή διαχείριση της επιδημίας. Οι επιστήμονες απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις για εμβολιασμό πρώτης δόσης αλλά και για την ενίσχυση με την αναμνηστική δόση και υπενθυμίζουν παράλληλα τη δύσκολη και συχνά μοιραία έκβαση της πορείας των ανεμβολίαστων ατόμων που μολύνονται και νοσούν από κορωνοϊό. Σταθερά το 83%-85% των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ και το 15%-17% των εμβολιασμένων που χρειάζονται νοσηλεία όταν μολυνθούν επιβεβαιώνει ότι είναι αναγκαία και σωτήρια η αναμνηστική δόση, καθώς τα επίπεδα αντισωμάτων φθίνουν μετά τους έξι μήνες από τη δεύτερη δόση εμβολίου.

Μάλιστα, αναλυτικά στοιχεία για τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους πολίτες, που μολύνονται και νοσούν, σε σχέση με την προστασία που τους παρέχουν τα εμβόλια θα παρουσιαστούν σήμερα από τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), καθηγητή Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, κ. Θεοκλή Ζαούτη.

Εκκληση στους πολίτες να μην αργούν να ζητούν ιατρική φροντίδα και τη δεύτερη με τρίτη ημέρα μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων να έχουν δει γιατρό και να έχουν κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις απηύθυνε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Οπως ανέφερε, «υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ, αλλά όχι η μεγαλύτερη που έχουμε ζήσει σε αυτή την πανδημία». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το προσωπικό των νοσοκομείων είναι κουρασμένο έπειτα από τόσα διαδοχικά κύματα της πανδημίας. «Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των ιδιωτών γιατρών και κλινικών την οποία έχουμε, και το πολύ σημαντικό είναι να μην αργούν οι ασθενείς να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα, για να μη βλέπουμε στα νοσοκομεία πολύ βαριά περιστατικά αργά, τα οποία δεν μπορούμε να αναστρέψουμε».

Σε καθυστερημένη αναζήτηση ιατρικής φροντίδας αποδίδουν και πολλοί εργαζόμενοι την αύξηση της θνητότητας της COVID-19. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο πρόεδρος των εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» Παναγιώτης Τουχτίδης, «πολλοί μπορεί να μην προλάβουν να διασωληνωθούν, να πεθάνουν την ώρα της εξέτασης στη βραχεία, την ώρα της μεταφοράς τους, πολλοί μπορεί να καταλήξουν μέσα σε ένα απλό τμήμα ενώ δείχνουν καλή εικόνα». «Οι ιδιώτες γιατροί έπρεπε να επιταχθούν από τον ΕΟΔΥ να παρακολουθούν ασθενείς με COVID-19 κατ’ οίκον, για να μη φτάνουν στα νοσοκομεία σε μη αναστρέψιμη κατάσταση», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Επιβαρυμένες 28 περιοχές

28 Περιφερειακές ενότητες που συγκεντρώνουν περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της επικράτειας να βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» και το «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη.

«Κόκκινες» χρωματίστηκαν η Θεσπρωτία, το Ρέθυμνο, η Άρτα, η Λακωνία και η Κόρινθος. Έτσι στην Πελοπόννησο παραμένει «πορτοκαλί» πλέον η Ηλεία και στην Ήπειρο η Πρέβεζα. Το Ρέθυμνο είναι η πρώτη περιοχή της Κρήτης που μπήκε στο κόκκινο.

Οι περιφέρειες που «δίνουν» πολλές νοσηλείες λόγω χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης

Στο μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκεται η «βαθυκόκκινη» Δυτική Αττική, η οποία δίνει σταθερά εκατοντάδες νέα κρούσματα κορωνοϊού κάθε ημέρα, αλλά όχι στις ευάλωτες ηλικίες των 65-70 χρόνων. Κι αυτό διότι όπως έχει εξηγήσει η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, παρότι η περιοχή έχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη (ανέρχεται στο 47,7% ο αριθμός όσων έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση) είναι θωρακισμένοι οι ηλικιωμένοι, γεγονός που κρατά χαμηλές και τις νοσηλείες λόγω covid-19. Η ενίσχυση των εμβολιασμών στη Δυτική Αττική απασχολεί τους αρμόδιους, όπως και στη Μεσσηνία (55,8% κάλυψη αλλά με αυξημένες νοσηλείες ηλικιωμένων), στην Αχαϊα (53, 9% και πολλές νοσηλείες, χθες στα δύο νοσοκομεία νοσηλεύονταν 180 ασθενείς) και τον Έβρο (52,9% κάλυψη και ανοδική τάση στα νέα περιστατικά κορωνοϊού).