Κορωνοϊός - Ισπανία: Τι πήγε στραβά και επιδεινώθηκε ραγδαία η κατάσταση

 
Κορωνοϊός - Ισπανία: Τι πήγε στραβά και επιδεινώθηκε ραγδαία η κατάσταση

Ενημερώθηκε: 27/03/20 - 09:03

Πώς ξέφυγε η κατάσταση στην Ισπανία παρότι η χώρα είχε δει τι συνέβη στην Ιταλία και στο Ιράν; Το ερώτημα αυτό επιχείρησε να απαντήσει η εφημερίδα Guardian, καθώς η Ισπανία την Τετάρτη ξεπέρασε σε ημερήσιο αριθμό θανάτων την Ιταλία.

Μία εξήγηση είναι ότι η Ισπανία θεώρησε ότι απέχει αρκετά από το αρχικό επίκεντρο της επιδημίας στην Ευρώπη, την Ιταλία. «Η Ισπανία θα έχει λιγοστά κρούσματα», είχε πει ο επικεφαλής της υπηρεσίας έκτακτων περιστατικών του ισπανικού υπουργείου Υγείας, Φερνάντο Σιμόν, στις 9 Φεβρουαρίου. Ο Σιμόν πλέον ανακοινώνει επί καθημερινής βάσεως εκατοντάδες νεκρούς. Παρά τη μείωση των θανάτων (655 χθες αντί 738 προχθές), η Ισπανία μετρά ήδη τρεις φορές περισσότερους νεκρούς σε αναλογία με τον πληθυσμό της από ό,τι το Ιράν και σαράντα φορές περισσότερους από ό,τι η Κίνα.

Σύμφωνα με την Guardian, στην εξάπλωση της επιδημίας συνέβαλε η μαζική μετακίνηση οπαδών της Βαλένθια στο Μπέργκαμο στις 19 Φεβρουαρίου, για να παρακολουθήσουν παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ. «Αλλά ο κύριος λόγος που συνέβη ό,τι συνέβη είναι απλός», συνεχίζει η εφημερίδα. «Στα τέλη Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου ο καιρός ήταν ασυνήθιστα ήπιος, με αποτέλεσμα οι Μαδριλένοι να κάνουν αυτό που τους αρέσει περισσότερο: να πλημμυρίζουν τα καφέ, να μιλούν σε κοντινή απόσταση και να ανταλλάσσουν φιλιά».

Το 12% των συνολικών κρουσμάτων στη χώρα αφορά ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, στοιχείο που έχει άμεσες επιπτώσεις για τη φροντίδα των ασθενών, μεταθέτοντας ακόμη μεγαλύτερα βάρη στο εξαντλημένο προσωπικό, που εξακολουθεί να δίνει τη μάχη στα νοσοκομεία της χώρας. Επίσης, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις υγειονομικού υλικού. «Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ αντέδρασε αργά και αδέξια, καθώς αναπνευστήρες, προστατευτικό υλικό για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τεστ για τον ιό εξακολουθούν να βρίσκονται στη φάση της προμήθειας», αναφέρει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την Guardian, η χρόνια υποστελέχωση όχι μόνο των νοσοκομείων, αλλά και των οίκων ευγηρίας, ήταν η δεύτερη αχίλλειος πτέρνα της χώρας, με την κατάσταση σε κάποιους οίκους ευγηρίας να επιδεινώνεται τόσο ραγδαία, ώστε να χρειάζεται επέμβαση μονάδων του στρατού. Νοσοκομείο εκστρατείας, πάλι με τη βοήθεια του στρατού, έχει στηθεί στο βασικό εκθεσιακό κέντρο της Μαδρίτης, ενώ παγοδρόμιο στα βόρεια της ισπανικής πρωτεύουσας έχει μετατραπεί σε νεκροτομείο.

Τέλος, σειρά μαζικών εκδηλώσεων έλαβαν χώρα στις 8 Μαρτίου, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει το κλείσιμο των σχολείων. Επίσης, το γεγονός ότι πρώτα έκλεισαν τα σχολεία και μετά ανακοινώθηκε η γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς να αναχωρήσουν για την επαρχία, διασπείροντας περισσότερο τον ιό.

Πηγή: Καθημερινή