Κορονοϊός: Πού οφείλεται ο υψηλός αριθμός των νεκρών καθημερινά

 
Κορονοϊός: Πού οφείλεται ο υψηλός αριθμός των νεκρών καθημερινά

Ενημερώθηκε: 20/01/22 - 13:26

Γιατί ενώ τα κρούσματα πέφτουν ο αριθμός των νεκρών είναι στα ύψη; Από τις αρχές του μηνός έως και χθες είχαν καταγραφεί 1.495 θάνατοι ασθενών, όταν καθ’ όλη τη διάρκεια του περυσινού Ιανουαρίου είχαν δηλωθεί 958 θάνατοι.

Από τις αρχές της πανδημίας έως χθες, οι μήνες με τους περισσότερους θανάτους ήταν ο Δεκέμβριος 2021 (2.633 θάνατοι), ο Δεκέμβριος 2020 (2.431) και ο Απρίλιος 2021 (2.288).

Αυτή την περίοδο η χώρα μας είναι μεταξύ των μελών της Ε.Ε. με τους περισσότερους θανάτους σε αναλογία πληθυσμού: 8,79 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους σε ημερήσια βάση το τελευταίο επταήμερο, έναντι 4,03 θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε. (πηγή: ourworldindata.org, στοιχεία έως και 18 Ιανουαρίου 2021).

Σημειώνεται ότι οι ασθενείς που καταλήγουν στα νοσοκομεία είναι εξαιτίας επιπλοκών που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία προκαλεί πιο βαριά νόσηση, ενώ η πλειονότητα των θανόντων αφορά ανεμβολίαστους.

Συνολικά από την αρχή της πανδημίας έως και τη 18η Ιανουαρίου η Ελλάδα μετρούσε 2.140,35 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού και βρίσκεται στη 13η θέση στη σχετική θλιβερή λίστα της Ε.Ε., όπου ο μέσος όρος των θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι 2.088,39.

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα και εστιάζουν στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Οι ειδικοί συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι η αύξηση των θανάτων στη δεδομένη συγκυρία, οφείλεται:

-- στην παραλλαγή «Δέλτα»,

-- στους ανεμβολίαστους ασθενείς και

-- στο διαχρονικό πρόβλημα των υποδομών των νοσοκομείων όσον αφορά τις ΜΕΘ, ειδικά στην περιφέρεια.

-- στην εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού των νοσοκομείων

Παράλληλα, μια παράμετρος στην οποία επιμένουν οι κλινικοί γιατροί είναι και η καθυστέρηση στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας από τους ασθενείς, φαινόμενο που παρατηρείται έντονα τους τελευταίους δύο μήνες, σε αντίθεση με τις προηγούμενες φάσεις της πανδημίας.

Πολλοί ασθενείς φθάνουν στο νοσοκομείο όταν η υγεία τους έχει επιδεινωθεί πολύ, με αποτέλεσμα να είναι συχνά δύσκολη η αντιστροφή της κατάστασης.

Επίσης παρατηρείται το φαινόμενο ασθενείς να καταφεύγουν στο νοσοκομείο έχοντας προηγουμένως λάβει φαρμακευτική αγωγή που δεν είναι η ενδεδειγμένη.

Αναφορά στα αίτια των αυξημένων θανάτων έκανε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης (ΕΡΤ), ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «το διαφορετικό στοιχείο που υπήρξε το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας είναι ότι ήρθε με πολύ μεγάλη ένταση το 4ο κύμα με την παραλλαγή “Δέλτα”, κάτι που δεν συνέβη με την ίδια ένταση σε άλλες χώρες. Αυτό το οποίο βλέπουμε τώρα, δυστυχώς, είναι συμπολίτες μας κατά βάση ανεμβολίαστοι, οι οποίοι είναι θύματα του τελευταίου διαστήματος της “Δέλτα”, που είχε τρομακτική νοσηρότητα.

Ενας δεύτερος παράγοντας είναι ότι η χώρα μας μόλις το τελευταίο διάστημα κατάφερε να φτάσει τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα ποσοστά εμβολιασμού. Από την 1η Σεπτεμβρίου έως σήμερα έχουμε φτάσει στο 82%, από το 67%. Αλλά αυτές οι 15 μονάδες προστέθηκαν προοδευτικά, με αποτέλεσμα πολλοί από τους συμπολίτες μας, που τώρα πεθαίνουν και νοσηλεύονταν στο ΕΣΥ για πάρα πολλές ημέρες, να μην είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό».