Κορονοϊός: Στο τραπέζι και νέα μέτρα - Χριστούγεννα με το... κυάλι

 
Κορονοϊός: Στο τραπέζι και νέα μέτρα - Χριστούγεννα με το... κυάλι

Ενημερώθηκε: 12/11/20 - 08:10

Η δραματική αύξηση διασωληνωμένων, θανάτων και κρουσμάτων κορονοϊού έφερε νέα οριζόντια μέτρα σε όλη τη χώρα, καθώς πλέον από την Παρασκευή επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως είναι αυτή της εργασίας, για λόγους υγείας και έξοδο με κατοικίδιο πλησίον της οικίας. Η απόφαση ελήφθη μετά την κατάχρηση που παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες στα sms, κυρίως στον κωδικό 6, που αφορά την «άθληση».

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κάθε οργανισμός δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα λειτουργεί μόνο με το απαραίτητο προσωπικό, ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες καταστάσεις που να αποδεικνύουν ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό. Ο κ. Ν. Χαρδαλιάς μάλιστα προανήγγειλε αυστηροποίηση των ελέγχων.

Χθες ωστόσο, συζητήθηκε εκτενώς το κλείσιμο και των δημοτικών σχολείων στη Θεσσαλονίκη. Τα κρούσματα στα σχολεία μπορεί να εξακολουθούν να είναι χαμηλά –κάτω από το 1%– ωστόσο η μετακίνηση προς τα σχολεία δημιουργεί μία ευρύτερη κινητικότητα που έχει μπει στο μικροσκόπιο.

Στο πλαίσιο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί να υπάρξει και αυτό το μέτρο τις επόμενες μέρες, εάν δεν παρατηρηθεί μείωση των κρουσμάτων και κυρίως κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των εισιτηρίων και των εξιτηρίων στα νοσοκομεία. Αυτό θα είναι και το βασικό κριτήριο για το πότε θα λήξει το lockdown, με την 30ή Νοεμβρίου πάντως να απομακρύνεται ως σενάριο.

Σε περίπτωση, ωστόσο, που ούτε τα νέα μέτρα δεν αποδώσουν, πρώτον, ενδεχομένως να έχουμε περιορισμό έτι περαιτέρω των μετακινήσεων, δεύτερον, περιορισμό λειτουργίας σχολείων αλλά και επαγγελματικών δραστηριοτήτων που λειτουργούν σήμερα, κάτι που «ίσως αλλάξει», περιέγραψε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανοίγοντας για πρώτη φορά παράθυρο παράτασης στην καραντίνα. «Θέλουμε να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο και τα Χριστούγεννα, αυτός είναι ο βασικός μας στόχος» γνωστοποίησε ο ίδιος, αλλά «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει επέκταση των μέτρων και τον Δεκέμβριο», κατέληξε με νόημα.

Οι αντοχές του ΕΣΥ και οι διαθέσιμες κλίνες

Τα νοσοκομεία δίνουν τεράστια μάχη για να αντέξουν οι ασθενείς, ωστόσο οι αριθμοί χθες παρουσίασαν άλλα δύο θλιβερά ρεκόρ για την χώρα. Το ένα αφορά τους νεκρούς σε ένα 24ωρο, καθώς άλλοι 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αριθμός άνευ προηγουμένου. Συνολικά μέσα στον Νοέμβριο, 284 άνθρωποι έχουν πεθάνει, με το σύνολο από την αρχή της πανδημίας να φτάνει τους 909 και όπως δείχνουν τα πράγματα, είναι θέμα ημερών, δυστυχώς, να ξεπεραστεί το όριο των 1.000.

Την ίδια στιγμή, νέο αρνητικό ρεκόρ σημειώθηκε με τον αριθμό των διασωληνωμένων, καθώς φτάνουν τους 297, αριθμός εξαιρετικά μεγάλος αν αναλογιστεί κανείς πως την 1η Νοεμβρίου, οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ήταν 140, δηλαδή λιγότερο από τους μισούς…

Σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.104 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων 781 είναι κατειλημμένες και 323 κενές (ποσοστό 29%), σύμφωνα με αναλυτική κατάσταση με την λειτουργία κλινών ΜΕΘ, έδωσε το υπουργείο Υγείας.

--Οι ΜΕΘ-non COVID είναι 608, οι 446 είναι κατειλημμένες και οι 162 κενές (ποσοστό 26,5%).

--Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 496. Από αυτές, 335 είναι κατειλημμένες και 161 κενές (ποσοστό 32,5%).

--Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 148. Από αυτές, 132 είναι κατειλημμένες και 16 κενές (ποσοστό 11%).

--Στα νοσοκομεία της Αττικής οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 206. Από αυτές, 130 είναι κατειλημμένες και 76 κενές (ποσοστό 37%).

Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 4.773. Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 2.513 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες).