Κορωνοϊός - Τι δείχνουν τα λύματα: Ποιες περιοχές παρουσιάζουν αυξημένο το ιικό φορτίο

Κορωνοϊός - Τι δείχνουν τα λύματα: Ποιες περιοχές παρουσιάζουν αυξημένο το ιικό φορτίο
Ενημερώθηκε: 25/02/21 - 08:01

Δεν είναι μόνο η Αττική ου προκαλεί ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας δεδομένου ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 24ωρα τα κρούσματα κορονοϊού, και στην υπόλοιπη Επικράτεια υπάρχει ανησυχία μετά και τα αποτελέσματα που έδειξαν οι έρευνες στα λύματα την τελευταία εβδομάδα.

Περιοχές που είναι στο «κόκκινο», αλλά και άλλες περιοχές που τείνουν προς τα εκεί, εμφανίζουν αυξητική τάση την τελευταία εβδομάδα, με την κατάσταση να δείχνει περισσότερο ανησυχητική στην Κρήτη και ιδιαίτερα στο Ηράκλειο.

Λύματα

Αύξηση 265% του ιικού φορτίου στο Ηράκλειο

Οπως προκύπτει από τους εργαστηριακούς ελέγχους του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, μόνο στο Ηράκλειο η αύξηση στο ιικό φορτίο ανέρχεται σε 265% το διάστημα 15-21 Φεβρουαρίου. Το Εθνικό Δίκτυο πήρε δείγματα από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων και του Ρεθύμνου, με την Κρήτη να παρουσιάζει σημαντική αύξηση.

Εκτός του Ηρακλείου, τα Χανιά έχουν αυξητική τάση 85.1%, το Ρέθυμνο 98.1%, ενώ σημαντικά αυξημένο είναι το ιικό φορτίο και στα λύματα της Λάρισας, καθώς ανέρχεται σε 89.1%.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές. Το ποσοστό μέσης εβδομαδιαίας μεταβολής στο ιικό φορτίο του κορωνοϊού με βάση τα αστικά λύματα υπολογίζεται ανά 100.000 κατοίκους σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα 8-14 Φεβρουαρίου 2021.

Από τις παραπάνω μετρήσεις παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 8-14 Φεβρουαρίου 2021 στα αστικά λύματα των περισσότερων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Οι παραπάνω τάσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές του ιικού φορτίου, κανονικοποιημένες ως προς τον ισοδύναμο πληθυσμό των περιοχών, δηλαδή ως προς τη ροή του αποχετευτικού δικτύου και τον πραγματικό πληθυσμό που εξυπηρετείται από το εκάστοτε δίκτυο όταν λαμβάνονται τα δείγματα και οι μετρήσεις.