Κοτζιάς στην EURACTIV: Η Τουρκία ότι δεν μπορεί να έχει «παρεμβατικά δικαιώματα»

Κοτζιάς στην EURACTIV: Η Τουρκία ότι δεν μπορεί να έχει «παρεμβατικά δικαιώματα»
Ενημερώθηκε: 17/07/17 - 14:43

Η ΕΕ πρέπει να καταστήσει περισσότερη σαφή τη θέση, την οποία δεν την λέει με καθαρότητα όταν μιλά με την Τουρκία υπουστηρίζει ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς.

Ο Έλληνας Υπουργός εξωτερικών στάθηκε για ακόμα μια φορά στα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας σε κράτος μέλος της ΕΕ, και είπε σε αποκλειστική συνέντεξη στην EURACTIV.com δεν είναι δυνατόν να το δέχεται αυτό η ΕΕ.

Για την ελληνική κυβέρνηση και για εμένα προσωπικά, συνέχισε, «το κύριο χαρακτηριστικό της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού είναι αυτό της κατοχής και του δικαιώματος ή μη παρεμβατικών δυνατοτήτων».

«Με ρωτούν συχνά οι δημοσιογράφοι τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα; Αρχικά θα έλεγα ότι αυτό που θα έπρεπε να έχει γίνει καλύτερα είναι να είχε υπάρξει καλύτερη κατανόηση ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Δεν εννοώ για τη διαπραγμάτευση, αλλά έχω την αίσθηση ότι αυτοί οι οποίοι χάσανε τα περισσότερα από την παρουσία του τουρκικού κατοχικού στρατού, καθώς και τη δυνατότητα δημοκρατικής επιλογής ήταν οι ίδιοι Τουρκοκύπριοι» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά «στα κατεχόμενα ζουν 220,000 άνθρωποι, από αυτούς μόνο 100,000 είναι Τουρκοκύπριοι. Οι άλλοι 100,000 είναι έποικοι  και ένα μέρος αυτών (Τ/κ) είναι στο εξωτερικό, κυρίως στο Λονδίνο".

"Οι άνθρωποι αυτοί δεν έζησαν σε ένα καθεστώς δημοκρατίας", λέει και συμπληρώνει: "μην ξεχνάτε ότι στους 100,000 Τουρκοκύπριους αντιστοιχούσαν 44,000 στρατιώτες".

"Το έχω πει και στην Κύπρο δημόσια", τονίζει, "το κυπριακό κράτος δεν θα έπρεπε να διαμαρτύρεται μόνο, ορθά, για την απώλεια περιουσιών, τόπων γέννησης, τις κατοικίες, αλλά θα έπρεπε πιο έντονα, να είχε συμπεριλάβει και τους Τουρκοκύπριους σε αυτούς που υποφέρουν – εξίσου με τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες- από την παρουσία του τουρκικού στρατού".