Κυπριακό... ώρα μηδέν: "Φωτιά" στη Γενεύη-Η Τουρκία δεν υποχωρεί

 
Κυπριακό... ώρα μηδέν: "Φωτιά" στη Γενεύη-Η Τουρκία δεν υποχωρεί

Ενημερώθηκε: 03/01/17 - 11:52

Εξελίξεις... φωτιά στο Κυπριακό ενόψει της κρίσιμης διάσκεψης της Γενεύης. Όπως αναμενόταν, μετά τη «Συμφωνία του Δείπνου» και τον καθορισμό οδικού χάρτη, η τουρκική πλευρά κωλυσιεργεί καθώς επιδιώκει να μεταφέρει όσα περισσότερα ανοικτά θέματα στη Γενεύη.

Με βάση μια πρώτη αξιολόγηση, οι διαφωνίες είναι πολλές και σημαντικές και εάν δεν υπάρξουν κινήσεις τις επόμενες ημέρες για αλλαγή στάση της τουρκικής πλευράς, τότε στη Γενεύη οι προοπτικές επιτυχίας περιορίζονται σημαντικά. Πρώτον, στα θέματα της Διακυβέρνησης παραμένουν ανοικτά σημαντικά ζητήματα. Το ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας και οι μηχανισμοί λήψης αποφάσεων. Για την εκ περιτροπής προεδρία το θέμα φαίνεται πως θα συζητηθεί σε συνδυασμό με άλλες πτυχές του Κυπριακού. Και σε σχέση με το κεφάλαιο του Εδαφικού( π.χ. Μόρφου) αλλά και αναφορικά με αυτό της Ασφάλειας.

Η τουρκική πλευρά δεν φαίνεται να κάνει πίσω στο θέμα και όπως πληροφορούμαστε η επιδίωξη αυτή της Άγκυρας και του Ακιντζί στηρίζεται και από τρίτους. Κατά πόσο η ε/κ πλευρά θα ανταλλάξει αυτό το θέμα με κάτι άλλο, αυτό θα φανεί στη συνέχεια. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που αφορά το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης είναι η τουρκική επιμονή οι αποφάσεις να λαμβάνονται με μια τουλάχιστον τ/κ ψήφο. Αυτό που ζητά ο Μουσταφά Ακιντζί είναι η διατήρηση του δικαιώματος βέτο. Μια τέτοια ρύθμιση θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του κράτους.

Δεύτερον, αναφορικά με τη δικαστική εξουσία, η ελληνοκυπριακή πλευρά με τη αλλαγή της θέσης της για επίλυση διαφορών με κλήρωση, προβληματίζεται μεταξύ δυο ενδεχόμενων. Είτε να επανέλθει στο θέμα του ξένου δικαστή που δεν θα είναι πάντα ο ίδιος και θα ορίζεται από το Διεθνές Δικαστήριο, όταν και όποτε προκύπτει διαφορά, είτε ο Κύπριος δικαστής που θα ετοιμάζει το προσχέδιο της απόφασης να μην λαμβάνει μέρος στη ψηφοφορία.

Τρίτο, αν και έχει συζητηθεί το κεφάλαιο του Περιουσιακού και μετά τη «Συμφωνία του Δείπνου» σε επίπεδο διαπραγματευτών, ωστόσο, η πρόοδος που έχει καταγραφεί είναι περιορισμένη. Παραμένουν πολλά ζητήματα να επιλυθούν. Όπως είναι γνωστό καθορίστηκαν 30 περίπου κριτήρια για τις περιουσίες και ετοιμάστηκε κατάλογος για τα άτομα με προτεραιότητα. Η ε/κ πλευρά θέλει μέσα από τη συζήτηση να διασφαλιστεί πως θα μπορούν να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους όσο περισσότεροι Ελληνοκύπριοι γίνεται. Αυτό θα επηρεάσει και το Εδαφικό.

Η τουρκική πλευρά διά του Ακιντζί θέλει να περιορίσει την επιστροφή Ελληνοκυπρίων στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο, σε περίπτωση συμφωνίας (πλειοψηφία γης και πληθυσμού). Όπως πληροφορούμαστε, διαφωνούν, μεταξύ άλλων, για το πώς καθορίζεται η ανάπτυξη που έγινε από τον χρήστη σε μια περιουσία. Η τουρκική πλευρά θεωρεί πως η όποια διαφοροποίηση υπήρξε σε μια περιουσία δημιουργεί άλλα δεδομένα. Υποστηρίζει ότι αποκτά πλεονέκτημα ο σημερινός χρήστης, ο σφετεριστής.Επίσης, η ε/κ πλευρά δεν αντιμετωπίζει όλους τους χρήστες το ίδιο ( Τ/Κ, έποικοι, υπήκοοι άλλων χωρών). Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει πως δεν μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός.

Τέταρτο, στο Εδαφικό αναμένεται με ενδιαφέρον η παρουσίαση των χαρτών στις 11 Ιανουαρίου στην Γενεύη. Τα ποσοστά έχουν λίγο-πολύ τεθεί, μένει τώρα να αποτυπωθούν σε χάρτες. Η ελληνοκυπριακή πλευρά κινείται σε ποσοστό 28,2% περιλαμβάνοντας και τη Μόρφου και γύρω στους 75.000 Ε/κ να επιστρέψουν υπό τη διοίκηση του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κράτους. Η τ/κ πλευρά κάνει λόγο για 29,2% και χωρίς τη Μόρφου( αν και ο Ακιντζί το συζητά) ενώ ο αριθμός των Ε/κ που θα επιστρέψουν κινείται με ρυθμούς ασανσέρ. Στο τελευταίο Μοντ Πελεράν ο Μουσταφά Ακιντζί τους περιόρισε στις 55.000.

Πέμπτον, ανοικτά θέματα παραμένουν και στα θέματα της Οικονομίας ενώ στο κεφάλαιο της Ε.Ε. προχωρεί η εναρμόνιση των Τ/Κ με το κοινοτικό κεκτημένο. Έκτο, στη Διάσκεψη για την Κύπρο θα προσέλθουν με ανοικτό το θέμα της σύνθεσης. Πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξουν αυτή την εβδομάδα εξελίξεις. Έβδομο, η προσοχή είναι στραμμένη στη Διάσκεψη και τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκική πλευρά στο θέμα της Ασφάλειας. Οι εκτιμήσεις είναι πως δεν αναμένεται διαφοροποίηση από τουρκικής πλευράς.

Το ημερολόγιο των επόμενων ημερών

Σήμερα Τρίτη θα συναντηθούν οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, συνεχίζοντας τις συζητήσεις τους για γεφύρωση των διαφορών. Σήμερα αναμένεται να συναντηθούν στην Αθήνα, τεχνοκράτες των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας για να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους για το θέμα της Ασφάλειας. Η πρώτη συνάντηση έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα. Αύριο Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη για το 2017 συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Αύριο, επίσης, έχει προγραμματιστεί ενημέρωση της Ιεράς Συνόδου για το Κυπριακό από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο. Την Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη. Το Σάββατο αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί. Την Κυριακή αναχωρούν όλοι για τη Γενεύη καθώς τη Δευτέρα αρχίζει η νέα φάση των διαπραγματεύσεων με βάση τον οδικό χάρτη που καθορίσθηκε στη «Συμφωνία του Δείπνου».

Πηγή: mignatiou.com