Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία για να σώσουν τα 12 εγκλωβισμένα παιδιά

 
Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία για να σώσουν τα 12 εγκλωβισμένα παιδιά

Ενημερώθηκε: 05/07/18 - 09:57

Τα σωστικά συνεργεία στην Ταϊλάνδη προσπαθούν να προλάβουν να απεγκλωβίσουν τους 12 μαθητές παραμένουν εγκλωβισμένοι, πριν οι μουσώνες φέρουν νέες βροχές το Σαββατοκύριακο.

Δύτες εντόπισαν τη Δευτέρα τα 12 αγόρια, ηλικίας 11 με 16 ετών, και τον 25χρονο προπονητή τους του ποδοσφαίρου βαθιά μέσα σε ένα σύμπλεγμα σπηλιών, εννέα ημέρες αφού είχαν χαθεί και λίγο πριν ξεκινήσει η εποχή των μουσώνων στην επαρχία Τσιάνγκ Ράι της Ταϊλάνδης.

Ήταν αδύναμα, αλλά σε καλή κατάσταση. Τώρα οι αρχές πρέπει να βρουν τρόπο για να τους βγάλουν από τη σπηλιά μέσω αρκετών χιλιομέτρων πλημμυρισμένων τούνελ. Μάλιστα υπάρχει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να παραμείνουν εκεί μέχρι να τελειώσει η εποχή των μουσώνων σε περίπου τέσσερις μήνες και να υποχωρήσουν τα νερά.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι οι καιρικές συνθήκες (…) Κάναμε μια κούρσα ενάντια στον χρόνο και τώρα έχουμε ξεκινήσει μια κούρσα ενάντια στο νερό», δήλωσε από την πλευρά του ο Ναρογκσάκ Οσοχακόρν, επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης κρίσεων της Ταϊλάνδης και κυβερνήτης της επαρχίας.

Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων και τα σενάρια για τον απεγκλωβισμό των παιδιών

Στόχος είναι να μπορέσουν τα παιδιά να βγουν περπατώντας και να μην αναγκαστούν να κάνουν κατάδυση στα θολά, λασπωμένα νερά υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Το τελευταίο σενάριο θέλει τους 12 μαθητές να μπορέσουν να κολυμπήσουν και όχι να κάνουν κατάδυση μέχρι να βγουν σε σημείο που δεν θα υπάρχουν πλέον νερά.

Το σενάριο αυτό απέκτησε υπόσταση μετά την απομάκρυνση του 40% του νερού μέσα στο σπήλαιο που επιτρέπει στους διασώστες να διασχίσουν περίπου 1,5χλμ. χωρίς καταδυτικό εξοπλισμό. Οι διασώστες που εξετάζουν αυτό το σενάριο ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να απομακρύνουν και άλλες ποσότητες νερού ώστε τα τελευταία 2,5χλμ. μέχρι το σημείο που έχουν βρει καταφύγιο τα 12 μικρά αγόρια να μπορεί να γίνει κολυμπώντας και όχι με χρήση καταδυτικού εξοπλισμού

Ο στρατός χρησιμοποιεί εκατοντάδες αντλίες για να αποστραγγίξει τα νερά από το μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων μονοπάτι που συνδέει την είσοδο με το σημείο όπου βρίσκονται τα παιδιά εδώ και 12 ημέρες.

Η επιχείρηση άντλησης εστιάζεται σήμερα σε μια τρίτη μεγάλη λεκάνη κατά μήκος της διαδρομής, όπου το νερό αγγίζει την οροφή του σπηλαίου.

Αν καθαρίσει και η τρίτη αυτή λεκάνη, τότε θα απομένει άλλο ένα τμήμα δυόμιση χιλιομέτρων μέχρι το σημείο όπου βρίσκονται τα ηλικίας 11-16 ετών παιδιά και ο 25χρονος προπονητής. Άγνωστο παραμένει πόσο θα χρειαστεί για να αντληθούν τα νερά, καθώς το Σάββατο αναμένονται νέες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να ξαναπλημμυρίσει η σπηλιά και να αποκοπούν ενδεχομένως τα παιδιά από τον έξω κόσμο για μήνες.

Οι βροχές είναι η μεγαλύτερη ανησυχία , παραδέχθηκε ο κυβερνήτης της επαρχίας Τσιανγκ Ράι, Ναρονγκσάκ Οσατανακόρν, καθώς οι Αρχές υπολογίζουν για πόσο διάστημα ακόμη θα επιτρέψουν την παραμονή των σωστικών συνεργείων στη σπηλιά, προτού διατάξουν την απομάκρυνσή τους υπό το φόβο νέων πλημμυρών.

Το σενάριο της κατάδυσης εξακολουθεί να εξετάζεται μολονότι κρύβει πολλές παγίδες και τα παιδιά δεν ξέρουν κολύμπι. Εκπαιδεύονται πάντως εντατικά στις καταδύσεις με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού και μελετάται η πιθανότητα τμηματικής εκκένωσης των παιδιών- πρώτα εκείνα που είναι στην καλύτερη φυσική κατάσταση, αν και αυτό σημαίνει ότι κάποια θα πρέπει να μείνουν μόνα τους πίσω...

Στο μεταξύ εγκαθίσταται ένα καλώδιο οπτικών ινών μέσα στο σπήλαιο και σύντομα θα φθάσει το σημείο, όπου βρίσκονται τα παιδιά, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν με τους γονείς τους.

Τα νεώτερα για την κατάσταση των παιδιών και τη στάθμη των υδάτων φθάνουν με βραδείς ρυθμούς έξω, καθώς χρειάζονται συνολικά 11 ώρες για να φθάσει κανείς από την είσοδο του σπηλαίου στο σημείο όπου βρίσκονται και να επιστρέψει.

Το τρίτο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί κάποια άλλη είσοδος - πιθανότατα με γεώτρηση - στο σημείο που βρίσκονται τα 12 παιδιά και ο καθηγητής τους. Το σενάριο αυτό ενισχύει το γεγονός ότι κατά την εκτίμηση του κυβερνήτη υπάρχει ένα σημείο από το οποίο μπαίνει οξυγόνο για τους μαθητές και ίσως από εκεί να μπορεί να υπάρξει κάποια δίοδος για τα σωστικά συνεργεία.

Την ίδια ώρα έως και 30 συνεργεία χτενίζουν τη ζούγκλα πάνω από την οροφή του σπηλαίου με την ελπίδα να βρουν νέα ανοίγματα, κοντά στο σημείο όπου βρίσκονται τα παιδιά ώστε να σκάψουν και να μπορέσουν να τα απεγκλωβίσουν με ασφάλεια. «Το γεγονός ότι κυκλοφορεί αέρας στο σημείο, σημαίνει ότι από κάπου μπαίνει», είπε ο κυβερνήτης της επαρχίας.

Ένας από τους 33 Χιλιανούς μεταλλωρύχους που πέρασαν μήνες εγκλωβισμένοι κάτω από τη Γη έστειλε ένα μήνυμα ελπίδας και συμπαράστασης

Ένας από τους 33 μεταλλωρύχους από τη Χιλή που διασώθηκαν το 2010 αφού πέρασαν 69 ημέρες κάτω από τη Γη όταν κατέρρευσε το ορυχείο όπου εργάζονταν έστειλε ένα μήνυμα συμπαράστασης και ελπίδας στα 12 παιδιά στην Ταϊλάνδη και τον προπονητή τους που είναι εγκλωβισμένοι σε μια πλημμυρισμένη σπηλιά.

«Θα ήθελα να στείλω χαιρετισμούς και να ευχηθώ πολλή δύναμη στις αρχές και τις οικογένειες των 12 αυτών παιδιών», δήλωσε ο Μάριο Σεπουλβέδα σε βίντεο που ανήρτησε στο Twitter.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν η κυβέρνηση της χώρας αυτής κάνει ό,τι μπορεί και καταβάλει όλες τις ανθρωπίνως δυνατές προσπάθειες η διάσωση θα είναι επιτυχής. Ο Θεός να σας ευλογεί!», δήλωσε ο μεταλλωρύχος στο βίντεο φορώντας το κόκκινο κράτος και το κίτρινο γιλέκο ασφαλείας.

«Προσευχόμαστε για εσάς, για κάθε μία από τις οικογένειες και για τα παιδιά αυτά», τόνισε ο Σεπουλβέδα.

«Θέλω να γνωρίζετε ότι ξέρουμε τι περνάτε, την αγωνία, τη λύπη, την απόγνωση και την οδύνη που νιώθετε», πρόσθεσε η σύζυγός του Κάτι Βαλβίδια.

Οι 33 Χιλιανοί μεταλλωρύχοι πέρασαν περισσότερους από δύο μήνες κάτω από τη Γη όταν κατέρρευσε το ορυχείου όπου εργάζονταν στις 5 Αυγούστου του 2010, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν 625 μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Τις πρώτες 17 ημέρες οι αρχές πίστευαν ότι είναι νεκροί, όμως τελικά τους εντόπισαν σε μια σπηλιά και μέσω μιας τρύπας περνούσαν τρόφιμα και νερό μέχρι να βρουν έναν τρόπο να τους βγάλουν.