Με την μέθοδο του “follow the money” οι προσπάθειες εξιχνίασης στην υπόθεση Όλτερσντορφ

 
Με την μέθοδο του “follow the money” οι προσπάθειες εξιχνίασης στην υπόθεση Όλτερσντορφ

Ενημερώθηκε: 29/09/16 - 13:09

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη

Κορυφώνεται η αγωνία για την υπόθεση εξαφάνισης της 50χρονης Έλενας Όλτερσντορφ με όλο και πιο έντονη την οσμή μία πιθανής εγκληματικής ενέργειας σε βάρος της με οικονομικά κίνητρα...

Η Έλενα Όλτερσντορφ εξαφανίστηκε στις 11 Ιουνίου 2016 από το σπίτι της στα Πετράλωνα. Η δήλωση εξαφάνισής της έγινε από την μητέρα της που ήρθε στην Αθήνα από την Ουκρανία για αυτόν τον σκοπό, στις 14 Ιουλίου 2016.

Η 50χρονη ήταν αρκετά ευκατάστατη και είχε έναν κοινό τραπεζικό λογαριασμό με τον Έλληνα σύζυγό της, τον οποίο έχασε το 2014.

Από την πρώτη στιγμή η υπόθεση τράβηξε την προσοχή του Τμήματος Ασφαλείας Πετραλώνων. Μάλιστα, από τον ογκοδέστατο φάκελο με στοιχεία που κατάφερε να συγκεντρώσει η Ασφάλεια και κατέθεσε στον Εισαγγελέα, φαίνεται πείστηκε και εκείνος πως είναι κάτι περισσότερο από μία απλή υπόθεση εξαφάνισης και έτσι έκανε το δεκτό το αίτημα της Αστυνομίας για έκδοση βουλεύματος που βγαίνει σήμερα, για άρση του τραπεζικού απορρήτου της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σπάνια εκδίδονται τέτοια βουλεύματα, καθώς το τραπεζικό απόρρητο θεωρείται ένα πολύ ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο και πρέπει να έχουν πειστεί σε μεγάλο βαθμό οι εισαγγελικές Αρχές, ότι ενδεχομένως να αποκαλύπτουν εγκληματικές ενέργειες, για να προχωρήσουν σε άρση του...

Πρόκειται επίσης για μία χρονοβόρα διαδικασία που συνήθως αργούν αρκετά να δοθούν οι τελικές απαντήσεις λόγω του όγκου των πληροφοριών που ζητούνται και η έκτασή τους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση βεβαίως αναμένεται να δοθεί μία προτεραιότητα στην Εθνική Τράπεζα, στην οποία οι Αρχές γνωρίζουν ότι ούτως ή άλλως η Όλτερσντορφ διατηρούσε τραπεζικό λογαριασμό, για τον οποίο είχε πληρεξούσιο η μητέρα της και έτσι μπόρεσε να μάθει εγκαίρως για τις αναλήψεις που είχαν γίνει και να εντοπιστούν η φίλη της και διαχειρίστρια της πολυκατοικίας επι της οδού Περσέως και ο γιος της.

Πλέον, οι Αρχές θεωρώντας ότι αν έχει υπάρξει εγληματική ενέργεια, αυτή έχει γίνει με οικονομικά κίνητρα, θέλουν να ανακαλύψουν αν όντως υπήρχαν κρυμμένες λίρες και ποσά για τα οποία ο κάθε φίλος της είχε και διαφορετική εικόνα πόσα ήταν και έτσι θα ζητήσουν από τις τράπεζες να απαντήσουν αν η χήρα Όλτερσντορφ διατηρούσε τυχόν τραπεζικές θυρίδες ή κλειστούς τραπεζικούς λογαριασμούς και αν τυχόν είχε ορίσει συνδικαιούχους, είχε δώσει πληρεξούσια κλπ.

Πρόσθετα, αύριο αναμένεται να δώσει κατάθεση στην Ασφάλεια Πετραλώνων ο δεύτερος και τελευταίος ψυχίατρος που παρακολούθησε την Έλενα Όλτερσντορφ, τον οποίο μάλιστα της πρότινε η φίλη της και διαχειρίστρια της πολυκατοικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γιατρός αυτός έχει ήδη πει στην Αστυνομία πως την Όλτερσντορφ την είδε μόλις δύο φορές πριν εξαφανιστεί και μάλιστα με χρονικό κενό ανάμεσε στις δύο επισκέψεις, της τάξεως των δύο μηνών.

Τότε φέρεται να είχε διαγνώσει μία απλή κατάθλιψη, κάτι πολύ κοινό δηλαδή σε χιλιάδες συμπολίτες μας που από μόνο του δεν δικαιολογεί αυτοκαταστροφικές τάσεις, ενώ της είχε γράψει φάρμακα τα οποία κατά την δεύτερη επίσκεψη αντιλήφθηκε πως δεν έπαιρνε κιόλας...

Όλο αυτό έρχεται σε αντιδιαστολή βεβαίως με την απόπειρα αυτοκτονίας που διέπραξε πέρυσι, με υπερβολική δόση Lexotanil και χρειάστηκε γι αυτό να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο "Σωτηρία" από τις 13-17 Ιουλίου 2015.

Από τον θάνατο του συζύγου της το 2014 μετά, από ένας ευτυχισμένος άνθρωπος σταδιακά κατέληξε ένα ράκος και άρχισε να αντιμετωπίζει έντονα ψυχολογικά προβλήματα και τάσεις αυτοκτονίας, όμως σταδιακά φέρεται να εμφάνιζε βελτίωση και μάλλον είχε εγκαταλείψει τις αυτοκαταστροφικές τάσεις, αφού δεν εκμεταλλεύτηκε και πάλι την ύπαρξη χαπιών στα χέρια της...

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι Αρχές διαψεύδουν πως ο ιδιωτικός ντεντέκτιβ που προσέλαβε η οικογένειά της έχει παραδόσει στο Τμήμα Ασφαλείας Πετραλών ή στα Εγκληματολογικά δήθεν ίχνη κυλίδων που φέρεται να βρήκε στο μπάνιο της ή ξένο γενετικό υλικό στο κρεβάτι της και για αυτό θα κληθεί να καταθέσει.

Αντιθέτως, οι Αρχές τονίζουν ότι εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον, το κλιμάκιο των Εγκληματολογικών δεν εντόπισε κάτι ύποπτο σε όλες τις αυτοψίες που έκανε σε όλα τα σπίτια της χήρας Όλτερσντορφ και στο αυτοκίνητό της. Ωστόσο, οριστικές απαντήσεις για αυτά θα έχει όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές αναλύσεις των δειγμάτων στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια.

Το χρονικό της υπόθεσης και η παρέα που... περνούσε καλά

Ο Έλληνας σύζυγός της 50χρονης εργαζόταν πριν πάρει σύνταξη σε παράρτημα της παλιάς Χαλυβουργικής στην Οδό Πειραιώς στο Μοσχάτο, ως εργάτης. Είχε απλά έναν ικανοποιητικό μισθό, όμως ουσιαστικά περιουσία άρχισε να δημιουργεί μόλις άρχισε να ασχολείται με την συλλογή και πώληση μεταλλευμάτων σκραπ.

Σταδιακά, το ζευγάρι απέκτησε συνολικά 4 ακίνητα. Το τριάρι μαζί με μία γκαρσονιέρα που ένωσαν και έκαναν το σπίτι τους έτσι επί της οδού Περσέως 70-74 στα Πετράλωνα, στον 1ο όροφο της πολυκατοικίας και δύο εξοχικά σπίτια στην Σαλαμίνα. Μία κακή συνήθεια που φέρεται να είχε το ζευγάρι και στη συνέχεια η χήρα Όλτερσντορφ ακόμα και μετά τον θάνατο του συζύγου της το 2014, ήταν να μιλούσαν πολύ και να φανέρωναν στο περιβάλλον τους λεπτομέρειες για την περιουσία τους, όπως ότι είχαν λίρες κλπ., για τις οποίες όμως κανείς δεν ήξερε που βρίσκονταν...

Ο μόνος τραπεζικός λογαριασμός που είχε το ζευγάρι είναι αυτός στην Εθνική Τράπεζα από την οποία εισέπραττε και την σύνταξή του ο θανών και ύστερα η χήρα του, στον οποίον δεν βρίσκονταν όμως περισσότερα από 20.000 ευρώ.

Η εξαφάνιση της Έλενας μπορεί να φαίρεται ότι έγινε στις 11 Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες όμως, η τελευταία κλήση που δέχτηκε στο κινητό της τηλέφωνο το οποίο στη συνέχεια σίγησε εντελώς, ήταν στις 9 Ιουνίου από την 53χρονη φίλη της και γειτόνισσά της, στην οποία μάλιστα εμπιστευόταν ακόμα και την τραπεζική της κάρτα αναλήψεων για να τακτοποιεί τους λογαριασμούς της έναντι εκείνης.

Με ένα πληρεξούσιο που είχε στην κατοχή η μητέρα της εξαφανισθείσας για τον τραπεζικό της λογαριασμό, μπόρεσε να μάθει πληροφορίες από την τράπεζα και από το κλειστό κύκλωμα του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην Ακτή Μιαούλη, όπου καταγράφηκαν λεπτομερώς οι κινήσεις του 29χρονου γιου της γειτόνισσας που πήγαινε στο ΑΤΜ και προχώρουσε σε μαζικές αναλήψεις μετρητών με την κάρτα της εξαφανισθείσας.
Συνολικά, έκαναν φτερά περίπου 15.000 ευρώ, εκ των οποίων κάποια δικαιολογήθηκαν από μάνα και γιο με λογαριασμούς ΔΕΚΟ που παρουσιάστηκαν στην Ασφάλεια Πετραλώνων για να αποδείξουν ότι πλήρωσαν όντως κάποιους λογαριασμούς, όμως από αυτά τα χρήματα έλειπαν 8.000 ευρώ σε μετρητά και άλλα περίπου τόσα σε αγορές μέσω της κάρτας αυτής, που δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν.

Η γειτόνισσα και διαχειρίστρια της πολυκατοικίας διατηρεί επιχείρηση φασόν στα Πετράλωνα, ενώ ο σύζυγός της είναι κατάκοιτος. Ο γιος της είναι μόνιμος κάτοικος Καλαμάτας και υπάλληλος των διοδίων στην περιοχή.

Εδώ τίθεται το ερώτημα εάν μάνα και γιος απλά βρήκαν την ευκαιρία και καρπώθηκαν ό,τι μπορούσαν από την κάρτα της εξαφανισθείσας και μέχρι εκεί, άρα υπεξαίρεση ή εάν προχώρησαν και σε άλλες ενέργειες. Το τρίτο ερώτημα που προκύπτει για την έρευνα όμως, εφόσον όντως η Έλενα Όλτερσντορφ δεν αυτοκτόνησε, είναι εάν τυχόν υπάρχει η μία περίπτωση της κάρτας και μία δεύτερη παράλληλη περίπτωση άλλων ατόμων του περιβάλλοντός της για να καρπωθούν τα πολλά, αν υπήρξαν και ποτέ αυτά...

Την γνώση για την μυθική ή όχι περιουσία της Έλενας φέρεται να είχαν όλοι οι φίλοι του περιβάλλοντός της με την διαφορά ότι ο καθένας τους γνώριζε άλλα ποσά και με δύο κοινά: Όλοι τους είχαν αντικλείδια των σπιτιών της Έλενας και όλοι τους κατηγορούν ο ένας τον άλλον στις Αρχές...

Το περιβάλλον αυτό, πλην της γειτόνισσας και του γιου της, ήταν δύο Ουκρανές φίλες της, το ζευγάρι των κουμπάρων τους, ο καλύτερος φίλος του θανόντα συζύγου της, ένας άντρας και μία γυναίκας Μάρτυρες του Ιεχωβά, που επίσης την είχαν προσεγγίσει. Όλοι τους επισκέπτονταν συχνά τα εξοχικά της Έλενας και δεν αποκλείεται κάποιοι ή όλοι τους να είχαν πάρει και χρήματα από την εξαφανισθείσα.

Αυτά όλα από μόνα τους δημιουργούν έναν τέλειο πεδίο ενδείξεων εγκληματικής ενέργειας με προφανή σκοπό τις κρυμμένες λίρες..., όμως αποδείξεις μέχρι τώρα δεν έχουν υπάρξει και σε αυτό το σημείο έρχεται η ανάγκη της άρσης του τραπεζικού απορρήτου. Αν ήταν εγκληματική ενέργεια και μάλιστα προσχεδιασμένη, τότε οι δράστες ήταν εξαιρετικά προσεκτικοί, αφού τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως και μέχρι αυτό το χρονικό σημείο, δεν άφησαν κανένα ίχνος ούτε στο αυτοκίνητό της ούτε στα ακίνητά της, εκτός και αν όντως έγινε και μάλιστα σε κάποιον άλλον χώρο.

Το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας, λόγω του βεβαρημένου ιστορικού της έχει βάση, αν και αυτό δείχνει με τα τελευταία δεδομένα να ασθενεί, ωστόσο εάν είχε αυτοκτονήσει και μάλιστα θερινούς μήνες σε εξωτερικό χώρο, λογικά θα είχε εντοπιστεί όλον αυτό τον καιρό, εξαιτίας της οσμής και αν είχε πέσει στη θάλασσα κάπου θα μπορούσε να είχε βγει η σορός της... Αυτό που φαίνεται ως πλέον σίγουρο όσο περνάει ο καιρός είναι ότι είναι εντελώς ελάχιστες οι πιθανότητες η Έλενα να είναι ζωντανή.

Το ερώτημα παραμένει όμως... Πρόκειται για έναν άνθρωπο που λόγω της βεβαρημένης ψυχολογικής του κατάστασης εξαφανίστηκε και προχώρησε σε αυτοκτονία, ή στο "κυνήγι του χαμένου θησαυρού" που κάποιοι "φίλοι" έβαλαν στο στόχαστρό τους... και κάτι, κάπου στην πορεία πήγε στραβά;

Σχετικά Θέματα:

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το περιβάλλον της εξαφανισμένης Έλενας Όλτερσντορφ και οι... κρυμμένες λίρες

Θρίλερ με την εξαφάνιση της Έλενας Όλτερσντορφ στα Πετράλωνα