Μετ' εμποδίων άρχισε ξανά η δίκη της Χρυσής Αυγής

 
Μετ' εμποδίων άρχισε ξανά η δίκη της Χρυσής Αυγής

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 25/05/16 - 13:06

Με εξέτασή διαδικαστικών θεμάτων νέου διορισμού δικηγόρων συνεχίστηκε μετά από σχεδόν πέντε μήνες διακοπή η δίκη της Χρυσής Αυγής.

Αιτία ήταν η άρνηση των συνηγόρων υπεράσπισής να αποδεχθούν τον διορισμό τους από το δικαστήριο ως υπερασπιστών δύο κατηγορουμένων που δεν έχουν δικηγόρο. Έτσι, το δικαστήριο αποφάσισε να προχωρήσει σε διορισμό νέων συνηγόρων υπεράσπισης για τους δύο κατηγορουμένους από τον κατάλογο του δικηγορικού συλλόγου και διέκοψε για αύριο προκειμένου να προσέλθουν στο δικαστήριο.

Μόνο έξι από τους συνολικά 68 κατηγορούμενους προσήλθαν σήμερα στο δικαστήριο. Ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος από τις 18 Μαρτίου βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό (σ.σ. αποφυλακίστηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης) επέλεξε να μην εμφανιστεί στη δίκη και να εκπροσωπηθεί από τον δικηγόρο του.

Στο ακροατήριο από νωρίς βρισκόταν η Μάγδα Φύσσα μαζί με οικεία της πρόσωπα αναμένοντας να συνεχιστεί επί της ουσίας η ακροαματική διαδικασία η οποία έχει παγώσει από τις 11 Ιανουαρίου λόγω της αποχής των δικηγόρων.

Μόλις χθες οι δικηγορικοί σύλλογοι αποφάσισαν τη συνέχιση της αποχής έως τις 6 Ιουνίου. Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής δήλωσαν ότι καλύπτονται από τις ήδη χορηγηθείσες άδειες, κάτι όμως που αμφισβητήθηκε έντονα από τους συνηγόρους υπεράσπισης. Η πλειονότητά τους δήλωσε ότι απέχει των καθηκόντων της. Ωστόσο , οι συνήγοροι υπεράσπισης , μέλη των Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά, διευκρίνισαν πως δεσμεύονται από την απόφαση, αν και δεν τους κοινοποιήθηκε εγγράφως. Μάλιστα , υπεβλήθη και ένσταση "κατά πόσο εκδόθηκε νομότυπα η άδεια και κατά πόσο η γνωστοποίηση που δεν έγινε στην υπεράσπιση τηρεί τις προϋποθέσεις του νόμου". Και αυτό γιατί όπως λένε οι άδειες δόθηκαν με την αιτιολογία ότι υπάρχουν κρατούμενοι , γεγονός που δεν ισχύει. Μάλιστα , είπαν πως θα προχωρήσουν "σε αίτηση ανάκλησης των αδειών καθώς δεν εμπίπτει στο πλαίσιο χορήγησης".

Τελικά , το Δικαστήριο απέρριψε τις ενστάσεις υπογραμμίζοντας πως "η άδεια των Συλλόγων δίνεται για την υπόθεση και όχι για τον κάθε συνήγορο ξεχωριστά ".