Μητσοτάκης-Ερντογάν οικοδομούν «πνεύμα εμπιστοσύνης»

 
ERDOGAN MITSOTAKIS

Ενημερώθηκε: 20/09/23 - 12:05

Το απόγευμα της Τετάρτης η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Παραμένουν οι κόκκινες γραμμές και για τις δύο πλευρές.

Συνεχίζεται σήμερα στη Νέα Υόρκη η προσπάθεια να ξαναχτίσουν βήμα-βήμα την εμπιστοσύνη ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Και οι δύο πλευρές είναι πολύ προσεκτικές, για να μην οδηγηθεί από την αρχή σε ναυάγιο αυτή η προσπάθεια επαναπροσέγγισης.

Χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, έκαναν μία τελευταία προπαρασκευαστική συνάντηση για να βεβαιωθούν ότι όλα θα κυλίσουν ομαλά μεταξύ των δύο ηγετών. Και οι δύο πλευρές δεν επιθυμούν να φανεί τελείως κενή η σημερινή συνάντηση. Από την άλλη, δεν θέλουν επ' ουδενί να δοθεί η εντύπωση ότι υποχωρούν από τις «εθνικές θέσεις». Γιατί χθες είδαμε τον Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τη σκληρή γραμμή για το Κυπριακό. «Τέρμα η ομοσπονδία» είπε ξεκάθαρα και ζήτησε την αναγνώριση των Τουρκοκυπρίων ως κρατική οντότητα από τη διεθνή κοινότητα.

Δυσφορία για την ΕΕ

Παράλληλα ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής και αντιπρόεδρος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκανε και πάλι αναφορά στο casus belli. Παράλληλα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις αναφορές στην Αγία Σοφία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην ίδια έκθεση.

Δεν άργησε η απάντησή του Έλληνα ΥΠ.ΕΞ. για το Κυπριακό. Πάμε λοιπόν σε μία συνάντηση, όπου και οι δύο πλευρές κρατούν τις κόκκινες γραμμές στις «εθνικές θέσεις» και θα προσπαθήσουν να ανακοινώσουν βήματα χαμηλής πολιτικής, όπως και να οδηγήσουν τα πράγματα σε μία όσο πιο πλούσια γίνεται ατζέντα για την συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, που αναμένεται να συνέλθει μέσα στον Δεκέμβριο ή το αργότερο τον Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη.

Όσο και αν η Χάγη για τα θέματα που δεν υπάρχει καμία σύμπτωση απόψεων, φαίνεται απώτερος στόχος και των δύο πλευρών, ωστόσο φαντάζει ακόμη ως πολύ μακρινό σενάριο.

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ