Ν. Τζανάκης: Το 70% των ιερέων και έως το 90% των μοναχών είναι ανεμβολίαστοι

 
Ν. Τζανάκης: Το 70% των ιερέων και έως το 90% των μοναχών είναι ανεμβολίαστοι

Ενημερώθηκε: 01/10/21 - 08:53

Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, είναι η εκτίμηση τόσο του καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκου Τζανάκη όσο και του διευθυντή ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκου Καπραβέλου.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι η χθεσινή εφημερία στο νοσοκομείο έκλεισε όχι μόνο με εισαγωγές ασθενών από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από νοσοκομεία των γύρω περιφερειών «τα οποία γεμίζουν σιγά –σιγά».

«Είμαστε σχεδόν στο 100% της διαθεσιμότητας» τόνισε ο κ. Καπραβέλος και πρόσθεσε ότι τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα δημιουργούν την ανησυχία για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα στα νοσοκομεία.

Ο κ. Τζανάκης πρόσθεσε ότι ενώ οι περιοχές αυτές έχουν θύματα ή περιστατικά σοβαρής νόσησης σε κάθε γειτονιά, οι άνθρωποι δεν πείθονται να εμβολιαστούν, καθοδηγούμενοι είτε από ένα προσωπικό τρόπο ζωής, είτε από ανθρώπους με ιδιοτελείς σκοπούς που τους παρασέρνουν,

«Να ενημερώσει ο ΕΟΔΥ για τα ποσοστά εμβολιασμού σε ιερείς και μοναχούς»

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, εκτιμά ότι το 60% - 70%, «ίσως και παραπάνω» των ιερέων είναι ανεμβολίαστοι με βάση τοπικές μετρήσεις που ο ίδιος πραγματοποιεί. Στους μοναχούς και τις μοναχές στα μοναστήρια, υπολογίζει το ποσοστό των ανεμβολίαστων στο 80% με 90%. Μάλιστα σχολιάζοντας την πρόταση που έπεσε στο «τραπέζι» της πρωινής συζήτησης για απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων σε εκκλησίες και στα μέσα μαζικής μεταφοράς ο κ. Τζανάκης εκτίμησε πως αν συμβεί αυτό μόνο το… 30% των εκκλησιών θα λειτουργήσει λόγω των υψηλών ποσοστών ανεμβολίαστων ιερέων.

«Μόλις την περασμένη εβδομάδα, πέθανε ο μοναχός ηγούμενος της Κρουσταλλένιας, Δαμιανός -μόλις 54 ετών από κορωνοϊό, εδώ στη μονάδα της Κρήτης», τόνισε ο κ. Τζανάκης και πρόσθεσε ότι ο ΕΟΔΥ θα πρέπει να ενημερώσει για τον ακριβή αριθμό των εμβολιασμένων ιερέων, όπως γνωρίζουμε για τους γιατρούς ή για τα παιδιά.