Νέα δημοσκόπηση: Προβάδισμα της ΝΔ στην παράσταση νίκης

Νέα δημοσκόπηση: Σημαντικό θέμα θεωρούν οι ψηφοφόροι την σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών
Ενημερώθηκε: 15/03/18 - 20:55

Μια νέα δημοσκόπηση της Pulse,για πρώτη φορά για λογαριασμό του ΣΚΑΪ παρουσιάστηκε στο κεντρικό του δελτίο ειδήσεων του σταθμού.

Η δημοσκόπηση στέκεται πολύ στο θέμα της σύλληψης των Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, όπου  το 62% απαντά ότι το θεωρεί πολύ σημαντικό θέμα και μάλιστα  το 51% αξιολογεί αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης και το 32% θετικά.Ωστόσο όπως θα δείτε παρακάτω, υπάρχει μεγάλη επιρροή στο ότι το συγκεκριμένο θέμα θα πλήξει πολιτικά την Κυβέρνηση.

Σχεδόν οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα «πολύ» ή «αρκετά» σημαντικό θέμα. Μόλις το 3% εκτιμά ότι το θέμα είναι λίγο ή ελάχιστα σημαντικό. Ακόμα και ανάμεσα στους πολίτες που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, το 79% θεωρεί ότι πρόκειται για σημαντικό θέμα, ενώ μόλις οι μισοί ΣΥΡΙΖαίοι ψηφοφόροι αποτιμούν θετικά τη διαχείριση της υπόθεσης από την Αθήνα.

Σκάνδαλο Novartis

Όσον αφορά την υπόθεση της Novartis, τέσσερις στους δέκα να υπολογίζουν πως η ευρύτερη συζήτηση για σκάνδαλα και μίζες ευνοεί πολιτικά την κυβέρνηση. Μόλις το 6%, στον αντίποδα, εκτιμά ότι ευνοείται η αντιπολίτευση.

Το 37% των πολιτών επιθυμεί να διεξαχθούν άμεσα εκλογές, ενώ το 36% τις ζητάει στο τέλος της τετραετίας, ενώ συνολικά οι μισοί των ερωτηθέντων (50%) φαίνονται να δίνουν παράταση ζωής στην κυβέρνηση, προκρίνοντας την προσφυγή στις κάλπες στο τέλος της τετραετίας.

Στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή) η ΝΔ προηγείται με διαφορά δέκα ποσοστιαίων μονάδων, συγκεντρώνοντας ποσοστό 31,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 21,5%. Ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής με 8,5%, ΧΑ με 8%, ΚΚΕ με 6%, ενώ στο 2% βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων.

"

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 28,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί στο 19,5%. Στο 8% βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής, διατηρώντας «βραχεία κεφαλή» έναντι της Χρυσής Αυγής, που έχει ποσοστό 7,5%. Στο 5,5% βρίσκεται το ΚΚΕ, ενώ πολύ χαμηλά, κάτω από το όριο του 3%, βρίσκονται τα υπόλοιπα κόμματα.

Πάντως, 21,5%,-σημαντικό ποσοστό- εμφανίζονται ως αναποφάσιστοι ή δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν. 

Μεγάλο είναι το προβάδισμα στην παράσταση νίκης, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται στο 55% και τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις στο 23%.

"

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο «κανένας» εξακολουθεί, ουσιαστικά, να προηγείται, με ποσοστό αυτή τη φορά 39%, ενώ στη «μονομαχία» του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 31%, έναντι 22% του πρωθυπουργού.