Ο απολογισμός των αστυνομικών επιχειρήσεων στην Δυτική Αττική και σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο και Κρήτη

 
Ο απολογισμός των αστυνομικών επιχειρήσεων στην Δυτική Αττική και σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο και Κρήτη

Ενημερώθηκε: 26/07/17 - 16:17

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη

Τα αποτελέσματα της εφαρμογής των στοχευμένων αστυνομικών επιχειρησιακών δράσεων σε Δυτική Αττική, Κάβο Κέρκυρας, Λαγανά Ζακύνθου και Χερσόνησου Ηρακλείου Κρήτης, παρουσιάστηκαν σήμερα στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. από την φυσική αλλά και την πολιτική ηγεσία.

Από τις 15 Ιουνίου 2017 εφαρμόζεται στοχευμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός στη Δυτική Αττική, ο οποίος περιλαμβάνει πλέγμα αστυνομικών δράσεων για την εμπέδωση και ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των κατοίκων της περιοχής. Οι στόχοι, όπως αναφέρθηκαν, είναι η «διασφάλιση της απρόσκοπτης κοινωνικής διαβίωσης των πολιτών, η πρόληψη και καταστολή του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος».

Από την ΓΑΔΑ συμμετέχουν δυνάμεις από την Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, την Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), Ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.), Ομάδες Ελέγχου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α), και από τοπικές αστυνομικές Υπηρεσίες.

Ο σχεδιασμός εκπονήθηκε με γνώμονα: τη δυνατότητα άμεσης υλοποίησης, τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά και τα δεδομένα εγκληματικότητας της περιοχής, την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης, την αντιστοίχιση των προβλημάτων με αστυνομικές δράσεις για την αντιμετώπισή τους.

Οι προτεραιότητες του σχεδιασμού, είναι οι ληστείες, κλοπές, διαρρήξεις κ.α., η διακίνηση-χρήση ναρκωτικών και η οπλοκατοχή, οπλοχρησία και το λαθρεμπόριο.

Στο πλαίσιο του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου για τη Δυτική Αττική και με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ιδρύθηκε και λειτουργεί Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων Δυτικής Αττικής, με βασική αποστολή τον σχεδιασμό, τον συντονισμό και την εποπτεία των αστυνομικών επιχειρήσεων.

Εφαρμογή-αποτελέσματα ειδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού (15 Ιουνίου έως 21 Ιουλίου)

Από τη Αστυνομία ελέγχθηκαν 9.420 άτομα, προσήχθησαν 3.135, βεβαιώθηκαν 1.846 παραβάσεις και κατασχέθηκαν πάνω από 57.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, ποσότητες κοκαΐνης, ηρωίνης και κάνναβης, ναρκωτικά χάπια, πυροβόλα όπλα, μαχαίρια, ρόπαλα, χρηματικά ποσά κ.α.

Στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις

Παράλληλα με το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο, πραγματοποιούνται αυτοτελείς δράσεις από τις Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής αλλά και Ειδικές Υπηρεσίες που υπάγονται στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας (Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας κ.λπ.)

Στο πλαίσιο αυτό, την περίοδο από 15 Ιουνίου έως 21 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν στη Δυτική Αττική 46 στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, εξαρθρώθηκαν πολλές εγκληματικές οργανώσεις και εξιχνιάστηκαν 66 υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος.

Τη Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου «Καποτά», στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν 24 άτομα, πραγματοποιήθηκαν έρευνες στους χώρους του πρώην στρατοπέδου και σε 11 σπίτια.

Εξαρθρώθηκε στις 22 Ιουνίου, πολυμελής εγκληματική ομάδα, που δραστηριοποιούνταν στη διάθεση & εμπορία ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή της Αγ. Σωτήρας Αχαρνών. Συνελήφθησαν 21 ημεδαποί, μέλη της ομάδας. Ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή επιπλέον 15 συνεργών τους.

Εξαρθρώθηκε στις 19 Ιουλίου, πολυμελής εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας προέβαιναν στη διάθεση & εμπορία ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή του Ζεφυρίου. Συνελήφθησαν 26 ημεδαποί, μεταξύ των οποίων 8 ανήλικοι. Ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή επιπλέον 11 συνεργών.

Συνελήφθη στις 19 Ιουλίου, 18χρονος ημεδαπός, μέλος ομάδας που διέπραττε κλοπές σε σπίτια σε Άνω Λιόσια και Αχαρνές. Εξιχνιάστηκαν πάνω από 20 περιπτώσεις.

Συνελήφθησαν στις 7 Ιουλίου, 3 αλλοδαποί για κλοπές προϊόντων από καταστήματα σούπερ μάρκετ στο Χαϊδάρι. Εξιχνιάστηκε μεγάλος αριθμός υποθέσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι τα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών των Ρομά χρησιμοποιούν ως «βαποράκια» ανήλικους και γυναίκες και πως εδώ είναι αρμοδιότητα και άλλων φορέων να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα, ενώ ιδιαίτερα τονίστηκε το γεγονός πως κάτι πρέπει να γίνει για την σωστή αντιμετώπιση των συλλήψεων, ειδικά όταν αυτές καταλήγουν να είναι ένα μικρό χωριό σε αριθμούς και ειδικά όταν οι αστυνομικοί βίωσαν καταστάσεις όπως το να συλλάβουν το ίδιο άτομο για τους ίδιους λόγους δύο φορές μέσα σε διάστημα… τριών ημερών!

Ως προς αυτά τα απίστευτα που γίνονται με την διαχείριση των συλληφθέντων από την Δικαιοσύνη ειπώθηκε πως από πλευράς υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκονται σε επαφή και συνεννόηση με το υπουργείο Δικαιοσύνης για να δουν πως μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα, τουλάχιστον για τις πιο βαριές περιπτώσεις…

Περισσότερα αποτελέσματα αστυνομικών επιχειρήσεων-εξορμήσεων

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκαν στις 20 -21 Ιουλίου δύο εγκληματικές οργανώσεις, που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην εισαγωγή ποσοτήτων αιθυλικής αλκοόλης και στην περαιτέρω παράνομη παρασκευή και διακίνηση αλκοολούχων ποτών στη χώρα μας (κυρίως σε Αττική και τουριστικές περιοχές της Ζακύνθου, της Κρήτης και της Κέρκυρας).

Εντοπίστηκαν σε περιοχές της Δυτικής Αττικής και ειδικότερα στο Καματερό και στο Μενίδι 2 πλήρη εργαστήρια παρασκευής παράνομων αλκοολούχων ποτών, ενώ κατασχέθηκαν πάνω από 12 τόνοι αιθυλικής αλκοόλης.

Εντοπίστηκαν στον Ασπρόπυργο Αττικής, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης από τη Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, δύο κτίρια-εργοστάσια παραγωγής λαθραίων τσιγάρων, στα οποία ήταν εγκατεστημένες ολοκληρωμένες «γραμμές» παραγωγής-παρασκευής-τυποποίησης-συσκευασίας λαθραίων τσιγάρων.

Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σχεδόν 9.000.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, που αντιστοιχούν σε περίπου 180.000.000 τσιγάρα και υλικό για την παραγωγή πάνω από 25.000.000 πακέτων λαθραίων τσιγάρων.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις στα ευρωπαϊκά αστυνομικά χρονικά και είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται στη χώρα μας πλήρες εργοστάσιο παραγωγής και τυποποίησης λαθραίων τσιγάρων.

Συνολικά αποτελέσματα (επιχειρησιακού σχεδιασμού και λοιπών δράσεων)

Από τις 15 Ιουνίου ως τις 21 Ιουλίου συνελήφθησαν 651 άτομα (542 ημεδαποί και 109 αλλοδαποί), ενώ κατασχέθηκαν δενδρύλλια κάνναβης, ναρκωτικά, πιστόλια, φυσίγγια, λαθραία τσιγάρα κ.α.

Συνολικά αποτελέσματα (15 Ιουνίου έως 21 Ιουλίου)

Ανάλυση 651 συλλήψεων: 196 για ναρκωτικά και όπλα, 265 για Κ.Ο.Κ., 43 για καταδικαστικές αποφάσεις και εντάλματα σύλληψης, 41 για παράβαση της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς, 31 για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα, 25 για κλοπές και διαρρήξεις, 8 για ληστεία, 6 για ρευματοκλοπή και 36 για άλλα αδικήματα.

Συνολικά αποτελέσματα κατασχέσεων

Κατασχέσεις: πάνω από 2,2 κιλά ηρωίνης, 79 δενδρύλλια και ποσότητες σπόρων κάνναβης, ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης, 1.532 ναρκωτικά χάπια, 9.007.603 πακέτα τσιγάρα και 19.537 συσκευασίες καπνού, περίπου 12 τόνοι αιθυλικής αλκοόλης, 5.267 φιάλες αλκοολούχα ποτά, 176.840 ευρώ, 7 πιστόλια και 19 μαχαίρια, 2 κυνηγετικά όπλα και 310 φυσίγγια, 9 ζυγαριές ακριβείας, 31 αυτοκίνητα, 34 φορτηγά και 2 μοτοσικλέτες και 67 κινητά τηλέφωνα κ.α.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν 110 ακινητοποιήσεις οχημάτων για στέρηση στοιχείων κυκλοφορίας & σοβαρές παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.

Ειδικό Πρόγραμμα Αστυνόμευσης & Ασφάλειας-Λαγανάς Ζακύνθου, Χερσόνησος Ηρακλείου, Κάβος Κέρκυρας

Λαγανάς Ζακύνθου (από 01/06/2017 ως 23/07/2017):

257 συλλήψεις, για πώληση αερίου γέλιου, ναρκωτικά, ηχορύπανση, 90 παραβάσεις του ΚΟΚ, 11 για μέθη, 9 συλλήψεις για ανθρωποκτονία (είναι η περίπτωση των Σέρβων με τον Αμερικανό τουρίστα), 92 παραβάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και 721 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

Κατασχέθηκαν 7.092 αμπούλες αερίου «γέλιου», 32 μεταλλικές συσκευές απελευθέρωσης πεπιεσμένου αερίου, 2.771 μπαλόνια, ποσότητες κοκαΐνης & κάνναβη, 283 ναρκωτικά χάπια, 4 μαχαίρια, 7 κλομπ, 4 μαχαίρια

Χερσόνησος Ηρακλείου (από 01/05/2017 ως 24/07/2017):

 • 189 συλλήψεις εκ των οποίων 123 για μέθη και ακολουθούν ναρκωτικά, όπλα, καταδικαστικές αποφάσεις.
 • 261 παραβάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος-Επίσης, βεβαιώθηκαν 2.387 παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.
  • Κάβος Κέρκυρας (από 01/06/2017 ως 23/07/2017):

  • 99 συλλήψεις για ναρκωτικά, αέριο γέλιου, ναρκωτικά ΚΟΚ
  • 155 παραβάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος
  • 138 παραβάσεις Κ.Ο.Κ
   • Κατασχέθηκαν 3.077 αμπούλες αερίου «γέλιου», 3 μεταλλικές συσκευές, απελευθέρωσης πεπιεσμένου αερίου, 139 φιάλες οινοπνευματωδών & προϊόντα παρεμπορίου, ποσότητες κοκαΐνης & κάνναβης, 11 όπλα, 6.120 ευρώ.

    Σχετικά Θέματα:

    Διακινούσαν τόνους από ποτά «μπόμπες» σε μπαρ σε Αττική, Κρήτη, Ζάκυνθο και Κέρκυρα (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)