Οι νέοι «φουντώνουν» την πανδημία - Αύξηση κρουσμάτων και στα παιδιά

 
Οι νέοι «φουντώνουν» την πανδημία - Αύξηση κρουσμάτων και στα παιδιά

Ενημερώθηκε: 14/07/21 - 08:14

Αντιμέτωπη με ένα τέταρτο κύμα πανδημίας κορωνοϊού είναι η χώρα και οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους για κορύφωση της πανδημίας με πολλές χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα περί τα μέσα με τέλη Αυγούστου.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.109 κρούσματα για πρώτη φορά έπειτα από περισσότερους από δύο μήνες. Η εκτίναξη των κρουσμάτων δεν συνοδεύεται από αύξηση νοσηλειών, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων εξακολουθεί να βαίνει μειούμενος. Αντίστοιχα, ο ημερήσιος αριθμός θανάτων που αποδίδονται στον κορωνοϊό παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Οι νέοι «οδηγούν» την κούρσα»

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, το 39% των κρουσμάτων κορωνοϊού της προηγούμενης εβδομάδας, αφορούσε νέους στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών. Επίσης, ένα στα 5 κρούσματα (20%) καταγράφηκε στην αμέσως επόμενη ηλικιακή ομάδα, στα άτομα ηλικίας 25-34 χρόνων που βρίσκονται πιο κοντά με εκείνους ηλικίας 18-24 χρόνων σε τρόπους και χώρους διασκέδασης.

Δηλαδή σχεδόν το 60% των κρουσμάτων της προηγούμενης εβδομάδας προέρχεται από τη «δεξαμενή» των ατόμων ηλικίας 18-34 χρόνων, μια «δεξαμενή» που δεν στεγανοποιηθεί καθόλου καλά ακόμη με τον εμβολιασμό. Υπενθυμίζεται πως στην ηλικιακή ομάδα έχει εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση το 24%, στην επόμενη 25-29 χρόνων το 37% και στην ομάδα των 30-34 χρόνων το 42%.

Από την ανάλυση των κρουσμάτων ανά ηλικιακή ομάδα είναι σαφής η προστασία που προσφέρει έναντι του κορωνοϊού ο εμβολιασμός: τα νέα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα στα άτομα ηλικίας άνω των 55 χρόνων ήταν μόλις το 5%.

16 στα 100 κρούσματα αφορούν σε ανηλίκους έως 17 χρόνων

Αύξηση στις μολύνσεις δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και στον πληθυσμό των ανηλίκων. Την 1η Ιουνίου οι μολύνσεις σε παιδιά ηλικίας 0-17 χρόνων ήταν 34.786 (ποσοστό 8,7%) και έξι εβδομάδες αργότερα οι μολύνσεις έχουν φτάσει τις 40.818 (ποσοστό 9,4%).

Την περασμένη εβδομάδα τα νέα κρούσματα στα παιδιά ηλικίας 0-11 χρόνων καταλάμβαναν το 3% του συνόλου, και στα παιδιά ηλικίας 12-17 χρόνων το 13%.

Η συμμετοχή των παιδιών σε κατασκηνωτικά προγράμματα είτε ανοιχτού είτε κλειστού τύπου (με διαμονή) πυροδότησε σε κάποιες περιπτώσεις εξάρσεις. Κατασκηνώσεις στην Κρήτη, τη Χαλκιδική, την Κορινθία, την Αττική βρέθηκαν στο μικροσκόπιο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων στον παιδικό πληθυσμό. Αυτή η έξαρση φαίνεται ότι λειτούργησε και προς γνώση και συμμόρφωση όλων των εμπλεκομένων, καθώς από τα αρνητικά self test που ζητούσαν μέχρι πρότινος οι κατασκηνώσεις τώρα το υγειονομικό εισητήριο για τους μικρούς κατασκηνωτές είναι το αρνητικό rapid test.

Εκρηκτική η κατάσταση στην Αττική

Η κατάσταση εμφανίζεται πιο δύσκολη στην Αττική, όπου καταγράφεται σταθερά σχεδόν ένα στα δύο κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως. Ιδιαίτερα απότομη είναι και η αύξηση των κρουσμάτων στην Κρήτη, εκεί όπου έχουν εντοπιστεί και αρκετά περιστατικά της μετάλλαξης Δέλτα, που σημειώνει περισσότερα από 200 κρούσματα την ημέρα.

Αύξηση ιικού φορτίου στα λύματα μεγάλων αστικών κέντρων / ΕΟΔΥ

pinakas

Παράλληλα, εκρηκτικές είναι οι τάσεις του ιικού φορτίου στα λύματα σε επτά από τα δώδεκα αστικά κέντρα παρατηρεί ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, την τελευταία εβδομάδα το ιικό φορτίο στα λύματα του Ηρακλείου Κρήτης αυξήθηκε κατά 530%, ενώ 204% ήταν η εβδομαδιαία αύξηση στην πόλη των Ιωαννίνων.

Επιτάχυνση εμβολιασμών 

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, κυβέρνηση και ειδικοί απευθύνουν έκκληση για περισσότερους εμβολιασμούς, λαμβάνοντας ακόμα και μέτρα υποχρεωτικότητας σε ορισμένους κλάδους, ενώ οι λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο, στο πιο δυσοίωνο σενάριο ακόμη και για 20.000 περιστατικά την ημέρα ως το τέλος του καλοκαιριού.

Τέλος, η κυβέρνηση είχε χθες το πρωί συνάντηση με εκπροσώπους της Εκκλησίας.

Έπειτα από συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνιζε την ελευθερία της επιλογής ως προς τον εμβολιασμό, που ωστόσο αποτελεί την αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση.