Ομόφωνα ένοχους κήρυξε το Εφετείο τους κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμαν

 
Ομόφωνα ένοχους κήρυξε το Εφετείο τους κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμαν

Ενημερώθηκε: 06/05/19 - 11:54

Ομόφωνα ένοχους έκρινε το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας τους δύο κατηγορουμένους για τη δολοφονία του πακιστανικής καταγωγής Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο του 2013.

Δικαστές και ένορκοι αποφάσισαν ότι οι δύο κατηγορούμενοι δολοφόνησαν με άμεσο δόλο τον Σαχζάτ Λουκμαν, κάνοντας λόγο για έγκλημα με ρατσιστικά κίνητρα.

«Η επιλογή του δράστη έγινε λόγω των φυλετικών χαρακτηριστικών και της καταγωγής του και γι’ αυτό επιτέθηκαν σε βάρος του» ανέφερε ο πρόεδρος, ο οποίος επισήμανε ότι το δικαστήριο δεν συνδέει τη δολοφονία με τη Χρυσή Αυγή, αν και «εκείνη τη στιγμή γνώριζαν ότι εκείνος είναι αλλοδαπός».

Το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα για μετατροπή της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε θανατηφόρα σωματική βλάβη ή σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και τους κήρυξε ένοχους για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία με ρατσιστικό κίνητρο και της οπλοφορίας - οπλοχρησίας.

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων υπέβαλαν αίτημα να διακοπεί η διαδικασία για άλλη δικάσιμο για την επιμέτρηση των ποινών επικαλούμενοι την ψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο Ποινικό Κώδικα.

Τέλος, οι δύο κατηγορούμενοι ζήτησαν να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου, της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και της ειλικρινούς μεταμέλειας, με την υπεράσπιση να χαρακτηρίζει τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν ως «παραφωνία στη μέχρι τότε ζωή τους». Ο εισαγγελέας πρότεινε να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους κατηγορουμένους. «Πιστεύω ότι οι κατηγορούμενοι πλανήθηκαν και παρασύρθηκαν στην πράξη αυτή, θεωρώ όμως ότι δεν μπορεί το δικαστήριο να αναγνωρίσει ελαφρυντικά» είπε.