Ονομασία ΠΓΔΜ: Συνάντηση Νίμιτς, Κοτζιά, Ντιμιτρόφ για τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης

 
Ονομασία ΠΓΔΜ: Συνάντηση Νίμιτς, Κοτζιά, Ντιμιτρόφ για τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης

Ενημερώθηκε: 13/02/18 - 09:56

Ονομασία ΠΓΔΜ:

Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ, Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ, θα πραγματοποιηθεί με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς στη Βιέννη σήμερα Τρίτη και στην οποία θα εξεταστούν τα επόμενα βήματα των διαπραγματεύσεων Ελλάδας και ΠΓΔΜ .

Η συνάντηση ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά χθες το βράδυ και από τις τρεις πλευρές (Αθήνα, Σκόπια, ΟΗΕ), δίχως να γίνει γνωστό απολύτως τίποτε άλλο. Οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν πιθανότατα και στη Σόφια την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, όπου πραγματοποιείται το άτυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ε.Ε. Οι επαφές επιβεβαιώνουν την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων, οι οποίες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα πυκνώσουν τις επόμενες εβδομάδες.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με σχετική ανακοίνωσή του, έκανε γνωστό πως το βράδυ της Δευτέρας ήταν προγραμματισμένη και συνάντηση μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Αλέξης Τσίπρας

Ζοραν Ζάεφ

Νωρίτερα ο είχε τονίσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του ότι μετά τις συναντήσεις με τον στο Νταβός υπήρξε πρόοδος που οδήγησε ως εξέλιξη στη μετονομασία του αεροδρομίου και μιας εθνικής οδού.

«Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι εύκολη διαπραγμάτευση, είναι όμως ο μόνος δρόμος» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε δίνοντας και το στίγμα της διαπραγμάτευσης (ουσιαστικά έχει «κλειδώσει» ο όρος Μακεδονία): «Το όνομα Μακεδονία η Ελλάδα καλώς ή κακώς το έχει αποδεχθεί εδώ και πολλά χρόνια. Το αποδέχθηκε με την αποδοχή της ονομασίας τους ως ανεξάρτητο κράτος μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Της προσωρινής ονομασίας πΓΔΜ. Αυτό που καλείται μέσα από διαπραγμάτευση η χώρα δεν είναι να δώσει κάτι που έχει δοθεί από κάποιους άλλους, αλλά να πάρει πίσω. Να σταματήσουν οι γείτονες να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία χωρίς προσδιορισμό. Να τους πείσει να δώσουν πίσω σύμβολα και ονόματα που δεν τους ανήκουν. Και έγιναν σημαντικά βήματα, όπως με την μετονομασία του αεροδρομίου. Και να σταματήσουν τις αλυτρωτικές αναφορές».

Εν τω μεταξύ χθες, τη στήριξη της Τουρκίας στην προσπάθεια των Σκοπίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ζήτησε –και έλαβε όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο– ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ κατά τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Αγκυρα.

Ενώ ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ήταν πολύ πιο προκλητικός, παίρνοντας θέση για τις διαπραγματεύσεις: «Για το θέμα του ονόματος μίας χώρας αποφασίζει η ίδια η χώρα. Το να ορίζουν άλλες χώρες ποιό θα είναι το όνομα είναι ένα τεράστιο λάθος», είπε χωρίς να παραβλέψει να αναφερθεί και στα προβλήματα που διέπουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.