Ουκρανική κρίση: Στο κόκκινο η ένταση - Επιμένει ο Μπάιντεν ότι θα γίνει επίθεση τις προσεχείς ημέρες

 
Ουκρανική κρίση: Στο κόκκινο η ένταση - Επιμένει ο Μπάιντεν ότι θα γίνει επίθεση τις προσεχείς ημέρες

Ενημερώθηκε: 18/02/22 - 08:50

Δυσπιστυία ως προς τις προθέσεις της Ρωσίας και αλληλοκατηγορίες διαμορφώνουν το σκηνικό στην ουκρανική κρίση. Η χτεσινή ήταν ημέρα ιδιαίτερης έντασης μεταξύ ρωσόφωνων αυτονομιστών και κυβερνητικών δυνάμεων. Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι ρωσικό βλήμα μεγάλου διαμετρήματος, απαγορευμένο με βάση τους όρους της εκεχειρίας, έπεσε σε γυμναστήριο παιδικού σταθμού την ώρα που ευτυχώς ο χώρος ήταν άδειος και προσθέτουν ότι οι δυνάμεις τους αποφεύγουν να απαντήσουν για να μη δώσουν πρόσχημα στη Ρωσία να επέμβει.

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ εξακολουθούν να αμφισβητούν την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία, ενώ η Μόσχα παρέδωσε την απάντησή της στις προτάσεις των ΗΠΑ για τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Η Μόσχα επέμεινε και χθες ότι δεν σκοπεύει να επιτεθεί στην Ουκρανία, ισχυρισμός που αμφισβητήθηκε εκ νέου από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, ο κίνδυνος εισβολής «παραμένει πολύ υψηλός». «Ολες οι ενδείξεις που έχουμε λένε ότι ετοιμάζονται να επιτεθούν στην Ουκρανία. Η αίσθησή μου είναι ότι θα συμβεί εντός των προσεχών ημερών», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος χθες το πρωί, ενώ αργότερα επέσπευσε την επιστροφή του στην Ουάσιγκτον από το Οχάιο τονίζοντας ότι «έχουμε μια υπόθεση σε εξέλιξη στην Ευρώπη». Η απαισιοδοξία για τις εξελίξεις στην Ουκρανία είχε αντίκτυπο και στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με τον δείκτη Dow Jones να χάνει 500 μονάδες λίγες ώρες πριν από το κλείσιμο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς για το αν τελικά οι ρωσικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν ή όχι από τις θέσεις τους πέριξ της Ουκρανίας, απάντησε ότι η διαδικασία συνεχίζεται, αλλά «απαιτεί χρόνο».

Οι διαφορές των ΗΠΑ και της Ρωσίας στα θεμελιώδη γεωπολιτικά ζητήματα παρέμειναν αγεφύρωτες, όπως φάνηκε από την επιστολή με την οποία η Μόσχα εξέφρασε χθες την απογοήτευσή της για την άρνηση των ΗΠΑ να προσφέρουν εγγυήσεις ασφαλείας. «Στην απροθυμία των ΗΠΑ να προσφέρουν ισχυρές, νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για την ασφάλειά μας, η Ρωσία θα υποχρεωθεί να απαντήσει με μέτρα στρατιωτικής – τεχνικής φύσης», ανέφερε η ρωσική επιστολή. Eνα από τα αιτήματα της Ρωσίας είναι η απόσυρση του ΝΑΤΟ από την Ανατολική Ευρώπη, αλλά η απειλή πολέμου φαίνεται να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να ενισχύσει τις δυνάμεις του.

Στην ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Oυκρανικό, χθες στη Νέα Υόρκη η Μόσχα διακίνησε υλικό με βάση το οποίο υποστηρίζει ότι στην ανατολική Ουκρανία διενεργείται «γενοκτονία» ρωσόφωνων πολιτών από τα πυρά του ουκρανικού στρατού. Σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους επιχειρήματα για να δικαιολογήσει μια εισβολή.

H Μόσχα ανακοίνωσε χθες ότι απέλασε τον δεύτερο τη τάξει στην πρεσβεία των ΗΠΑ, κίνηση την οποία οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν απρόκλητη, ενώ η Ρωσία υποστήριξε πως αποτέλεσε απάντηση στην εκδίωξη Ρώσου διπλωμάτη από την Ουάσιγκτον.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Ρωσία απέλασε τον αναπληρωτή επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής Μπαρτ Γκόρμαν, ο οποίος ήταν ο δεύτερος στην ιεραρχία της πρεσβείας και βασικό μέλος της ομάδας της», αναφέρεται σε δήλωση της αμερικανικής πρεσβείας. Οι ΗΠΑ εξετάζουν διάφορες εκδοχές για να απαντήσουν στην κίνηση αυτή της Ρωσίας, δήλωσε η πρεσβεία προς το πρακτορείο «Tass».

Εν τω μεταξύ, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας μετέβη χθες στο Κίεβο, όπου ανακοίνωσε νέο πακέτο στήριξης των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας με 100 εκατομμύρια στερλίνες. Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Νμίτρο Κουλέμπα, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταγγείλει την παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ από τη Ρωσία.

Σε διεθνή τηλεδιάσκεψη καλεί ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συζητήσει σήμερα με ηγέτες κρατών και διεθνών οργανισμών σχετικά με τη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο τον Λευκό Οίκο.

Νωρίτερα, το γραφείο του καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό ανέφερε πως ο κ. Μπάιντεν θα είναι ο οικοδεσπότης σε τηλεδιάσκεψη για την Ουκρανία με τους ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Βρετανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO.

Σχεδόν ταυτόχρονα γνωστοποιείτο ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, θα συναντηθεί σε ουδέτερο έδαφος με τον ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία δεν θα έχει εισβάλει στην Ουκρανία μέχρι τότε, όπως ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο κ. Μπλίνκεν πρότεινε στον κ. Λαβρόφ να συναντηθούν «στην Ευρώπη την προσεχή εβδομάδα» και η ρωσική πλευρά ανταποκρίθηκε «αντιπροτείνοντας ημερομηνίες στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, κάτι που δεχθήκαμε, υπό τον όρο ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» μέχρι τότε, ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Nέες καταγγελίες αυτονομιστών για επιθέσεις

Φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις πως προχώρησαν σήμερα σε άλλες δύο επιθέσεις με ολμοβόλα, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το Κίεβο και οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για την κλιμάκωση της έντασης, την αύξηση των πληγμάτων με πυροβόλα και ολμοβόλα κατά μήκος της γραμμής επαφής από χθες Πέμπτη, εντείνοντας τους φόβους των δυτικών ότι η Ρωσία, που έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιωτικούς στα σύνορα της Ουκρανίας, μπορεί να εμπλακεί στον πόλεμο στο Ντονμπάς.

Σχοινάς: Φόβοι για μαζικές προφυγικές ροές

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπα με μαζικές ροές προσφύγων σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία.

Εκτιμάται ότι στην ΕΕ θα καταφύγουν από 20.000 ως 1 εκατομμύριο άνθρωποι, τόνισε ο κ. Σχοινάς στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Επιπλέον, στην Ουκρανία σήμερα ζουν περίπου 20.000 πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ, που θα χρειαστούν υποστήριξη εάν χρειαστεί να γίνει επιχείρηση εκκένωσης, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να κινητοποιηθούν για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και συμβολή στην αντιμετώπιση ενδεχόμενης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.