Παγκόσμια ανησυχία για την ταχύτατη μετάδοση της «Ομικρον» - Απειλεί τα συστήματα Υγείας

 
Παγκόσμια ανησυχία για την ταχύτατη μετάδοση της «Ομικρον» - Απειλεί τα συστήματα Υγείας

Ενημερώθηκε: 16/12/21 - 07:57

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η ραγδαία εξάπλωση του νέου στελέχους Όμικρον διεθνώς, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι η συνύπαρξή του με το στέλεχος Δέλτα θα ασκήσει αφόρητες πιέσεις στα συστήματα Υγείας. Η μία μετά την άλλη, οι χώρες προσπαθούν να θωρακιστούν από την ταχύτατη εξάπλωσή της μετάλλαξης Όμικρον, λαμβάνοντας νέα, πιο αυστηρά μέτρα.

Προειδοποίηση για δύσκολο χειμώνα με πιθανή αύξηση νοσηλειών και θανάτων στην Ευρώπη απηύθυνε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), τονίζοντας ότι η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού πιθανώς θα κυριαρχήσει στον ευρωπαϊκό χώρο στις αρχές του 2022 βάσει των μαθηματικών μοντέλων, εκτοπίζοντας την έως τώρα κυρίαρχη παραλλαγή Δέλτα.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων προειδοποιεί ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να καλυφθούν τα εμβολιαστικά κενά και ότι ο εμβολιασμός πρέπει να συνδυαστεί με επαναφορά των μη φαρμακευτικών μέτρων προστασίας, δηλαδή εκτεταμένη χρήσης μάσκας, τηλεργασία και αποτροπή συνωστισμού σε δημόσιους χώρους, ιδίως εν όψει εορτών.

«Με τις σημερινές συνθήκες ο εμβολιασμός από μόνος του δε θα μας επιτρέψει να αποτρέψουμε τον αντίκτυπο του στελέχους Όμικρον γιατί δε θα υπάρξει χρόνος ν’ αντιμετωπίσουμε τα εμβολιαστικά κενά που ακόμη υπάρχουν. Πρέπει να ληφθεί επειγόντως δράση για την μείωση της μετάδοσης και της μεγάλης επιβάρυνσης των συστημάτων Υγείας και για την προστασία των πιο ευάλωτων στους ερχόμενους μήνες», αναφέρει η Αντρέα Άμον, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Λοιμώξεων.

Σύμφωνα με το ECDC, τα δεδομένα είναι επί του παρόντος πολύ περιορισμένα για να αξιολογηθεί πόσο σοβαρά συμπτώματα προκαλεί η «Όμικρον», ωστόσο η αυξημένη μεταδοτικότητα και η επακόλουθη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, θεωρείται πολύ πιθανό να προκαλέσουν πρόσθετες νοσηλείες και θανάτους, επιπλέον αυτών που αναμένονταν ήδη σε προηγούμενες προβλέψεις οι οποίες λάμβαναν υπόψη μόνο τη μετάλλαξη Δέλτα.

Για άνευ προηγουμένου ταχύτητα εξάπλωσης, κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ σε επαγρύπνηση καλεί η Κομισιόν.

«Ακόμη κι αν η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση, ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων και μόνο αρκεί για να οδηγήσει στα όριά τους τα απροετοίμαστα συστήματα υγείας», τονίζει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Γεμπρεγέσιους.

Μία μετά την άλλη πολλές ευρωπαϊκές χώρες σπεύδουν να λάβουν μέτρα προστασίας. Στην Ολλανδία τα δημοτικά σχολεία θα κλείσουν μία εβδομάδα νωρίτερα για τις γιορτές και η Ιταλία ζητά πλέον αρνητικό τεστ από όλους τους ταξιδιώτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμβολιασμένους και μη, ενώ όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα μπαίνουν επιπλέον σε πενθήμερη καραντίνα.

Κι ενώ ο Γερμανός Καγκελάριος Σολτς αναδεικνύει την καταπολέμηση της πανδημίας σε προτεραιότητα της νέας γερμανικής κυβέρνησης, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζόνσον που αντιμετωπίζει εσωκομματική ανταρσία για τα νέα περιοριστικά μέτρα, αφήνει σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Τύπου ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιου είδους λοκντάουν στις γιορτές. Η σύμβουλος δημόσιας υγείας της κυβέρνησης προειδοποιεί ότι μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου τα κρούσματα της Όμικρον στη χώρα θα μπορούσαν να φτάσουν το 1 εκατομμύριο την ημέρα.

Στη Νότια Αφρική σημειώθηκε εκ νέου αριθμός-ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού, σε ένα τέταρτο κύμα που πιστεύεται ότι προκλήθηκε από τη μετάλλαξη Όμικρον.

Στις ΗΠΑ, μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της παραλλαγής αυτής σε τουλάχιστον 36 Πολιτείες και οι υγειονομικοί αναμένουν ότι θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Δέκα τα κρούσματα του νέου στελέχους στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα μετράμε δέκα κρούσματα ήδη, ενώ αρκετά ύποπτα δείγματα εξετάζονται. Τα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αθήνα, την Κρήτη και την Πελοπόννησο από τα εξειδικευμένα εργαστήρια που έχουν δημιουργηθεί από το υπουργείο Υγείας γι' αυτόν τον σκοπό.

Τα μισά από αυτά τα κρούσματα εντοπίστηκαν χτες, Τετάρτη, γεγονός που ανησυχεί τους ειδικούς για τη ραγδαία εξάπλωση αυτής της παραλλαγής του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον, η Ελλάδα θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου. Μέτρο που αφορά όλους τους ταξιδιώτες, δηλαδή και τους εμβολιασμένους. Θα τεθεί σε ισχύ από τις 6 το πρωί της Κυριακής 19/12 και θα αφορά PCR 48 ωρών. Από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παρέμειναν στις χώρες για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών.