Πανελλήνιες: Διπλό «φαρμάκι» για τους υποψήφιους - Προωθεί το νομοσχέδιο ο Γαβρόγλου

 
Πανελλήνιες: Διπλό «φαρμάκι» για τους υποψήφιους - Προωθεί το νομοσχέδιο ο Γαβρόγλου

Ενημερώθηκε: 29/08/17 - 10:38

Πανελλήνιες: Το νέο σύστημα εισαγωγής του υπουργείου Παιδείας δεν καταργεί αλλά «διπλασιάζει» τις Πανελλαδικές εξετάσεις που καλούνται να δώσουν οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Κ. Γαβρόγλου

Με τους αρχηγούς των κομμάτων επικοινώνησε ο υπουργός Παιδείας για το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Παιδεία. Ο θα έχει σειρά συναντήσεων, μαζί τους, αρχής γενομένης από τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη την ερχόμενη Τετάρτη.

Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης ο υπουργός Παιδείας, διευκρίνισε ότι οι αλλαγές θα γίνουν λελογισμένα από του χρόνου στη Β' Λυκείου και τη σχολική περίοδο 2019-2020 θα επεκταθούν και στην Γ' Λυκείου.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιό του είπε πως «δίνουμε στη διαβούλευση ένα πολύ καλά επεξεργασμένο σχέδιο».

Ο Κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε και στην επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, αναφέροντας ότι οι οικογένειες των μαθητών που τείνουν να εγκαταλείψουν το σχολείο θα ενισχυθούν και κοινωνικά και ψυχολογικά αλλά και οικονομικά.

Τι αλλάζει στον τρόπο εξέτασης

πανελλαδικές εξετάσεις

Ειδικά για τις στο νομοσχέδιο προβλέπει:

«Κεντρικά οργανωμένες εξεταστικές διαδικασίες πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο: τέλος Ιανουαρίου (διαγωνίσματα τετραμήνου) και τον Ιούνιο. Τα διαγωνίσματα του Ιανουαρίου θα συμμετέχουν στον βαθμό πρόσβασης με ένα ποσοστό μόνο ναν βελτιώνουν τον βαθμό του Ιουνίου, αλλιώς δεν θα μετράνε. Αυτή η ευκαιρία για βελτίωση είναι ένα πολύ σημαντικό «μπόνους» για τους μαθητές και ταυτόχρονα «αποδραματοποιεί» τις τελικές εξετάσεις.

Ο βαθμός πρόσβασης προκύπτει από κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις και από τον βαθμό του απολυτηρίου. Την πρώτη χρονιά εφαρμογής η συμμετοχή του απολυτηρίου στον βαθμό πρόσβασης θα είναι περιορισμένη (μέγιστο 20%) και σταδιακά θα αυξάνεται, καθώς θα εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη στην ενδοσχολική αξιολόγηση.

Με το νέο σύστημα, που δεν περιορίζεται στην επίδοση σε τρίωρες πανελλαδικές εξετάσεις αλλά συμπεριλαμβάνει και την αξιολόγηση της επίδοσης των υποψηφίων κατά τη διάρκεια της φοίτησης στη Γ΄ τάξη, η είσοδος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προσδένεται ισχυρότερα στην εντός του σχολείου εκπαιδευτική πράξη.

Οι κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις του Ιουνίου αφορούν τέσσερα (4) μαθήματα. Πλην της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, που είναι μάθημα κοινό για όλους, τα υπόλοιπα τρία είναι μαθήματα εμβάθυνσης που επιλέγει κάθε μαθητής/τρια. Εφόσον επιδιώκει την εισαγωγή του/της στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επιλέγει ζεύγος μαθημάτων που δίνει πρόσβαση σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.

Ως 3ο μάθημα εμβάθυνσης

  • είτε επιλέγει μάθημα που συνδυάζεται με κάποιο μάθημα του αρχικού ζεύγους δημιουργώντας νέο ζεύγος, που δίνει πρόσβαση και σε άλλο επιστημονικό πεδίο,
  • είτε επιλέγει μάθημα που προαπαιτείται για συγκεκριμένα τμήματα (σε συνδυασμό με το ζεύγος που επέλεξε), δηλ. σχέδιο, ξένες γλώσσες, μουσική,
  • είτε απλώς επιλέγει ένα μάθημα που τον ενδιαφέρει».
    • Το νομοσχέδιο παρουσίασε νωρίτερα στο υπουργικό συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

      Πανελλήνιες 2017 - Αποτελέσματα: Ολα τα φετινά παράδοξα - 2,9 στα ΤΕΙ και το 4 στα ΑΕΙ οι βάσεις εισαγωγής

      Επιδότηση της πρόσβασης στο Internet για τους 72.000 πρωτοετείς φοιτητές