Παραμένει ζωντανό το ενδιαφέρον του Πολεμικού Ναυτικού για τις μεταχειρισμένες φρεγάτες της Ολλανδίας

 
Sigma 11515HN της εταιρείας Damen

Ενημερώθηκε: 25/10/21 - 10:45

Η Ολλανδία είχε καταθέσει μια εκ των ισχυρότερων προτάσεων στον διαγωνισμό για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, προσφέροντας τις φρεγάτες Sigma 11515HN της εταιρείας Damen καθώς και 2 φρεγάτες Μ του Ολλανδικού Ναυτικού ως πλοία ενδιάμεσης λύσης.

Οι Ολλανδοί δεν τα κατάφεραν, αφού νικήτρια στην «ναυμαχία» αναδείχθηκε η γαλλική Naval Group με τις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra. Το ενδιαφέρον όμως για τις μεταχειρισμένες φρεγάτες Μ του ολλανδικού Ναυτικού παραμένει ζωντανό καθώς συνεχίζονται και μάλιστα σε εντατικό επίπεδο οι συνομιλίες των επιτελών του ΓΕΝ με τους ολλανδούς συναδέλφους για την απόκτηση τους.

Στο Πολεμικό Ναυτικό γνωρίζουν ότι θα χρειαστεί σε λίγα χρόνια να αποσυρθούν κάποιες από τις παλιότερες φρεγάτες S, αφού μερικές εξ΄ αυτών υπηρετούν ήδη 40 χρόνια, και πιστεύουν ότι οι ολλανδικές φρεγάτες Μ είναι η καλύτερη λύση για να καλυφθούν τα κενά που αναπόφευκτα θα δημιουργηθούν στο ελληνικό στόλο.

Κατά την διάρκεια του σήριαλ για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ είχαμε γράψει επανειλημμένως ότι στο Πολεμικό Ναυτικό θεωρούσαν ότι την καλύτερη ενδιάμεση λύση (σ.σ. σε μεταχειρισμένα πλοία) την πρόσφεραν οι Ολλανδοί. Ο σημαντικότερος λόγος για το «δαγκωτό» των ελλήνων Ναυάρχων στις φρεγάτες Μ των Ολλανδών είναι ότι ουσιαστικά πρόκειται για τις νεότερες «αδερφές» των φρεγατών κλάσης S, που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό, και έτσι θα χρειαστεί ελάχιστος χρόνος για να εκπαιδευτούν τα ελληνικά πληρώματα πάνω στα συστήματα τους και συνεπώς η μετάβαση στα νέα πλοία μπορεί να γίνει άμεσα και ομαλά.

Παράλληλα τα πλοία έχουν ήδη ελεγχθεί εξονυχιστικά από τους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι τα βρήκαν σε πολύ καλή κατάσταση. Επιπρόσθετα οι ολλανδικές φρεγάτες έχουν ήδη υποστεί εκτεταμένους εκσυγχρονισμούς όποτε «φοράνε» νεότερα ηλεκτρονικά συστήματα και ραντάρ.

Eνα ακόμα πλεονέκτημα που έχουν οι ολλανδικές φρεγάτες είναι η τιμή τους. Ειδικότερα τα πλοία προσφέρονται περίπου στα 80 εκατομμύρια έκαστο, συμπεριλαμβανομένου του οπλισμού τους.

Μοναδικό «αγκάθι» αποτελεί η ημερομηνία παραχώρησης τους καθώς όπως τονίζουν από το ολλανδικό πολεμικό ναυτικό τα πλοία θα αποσυρθούν το 2026. Στο ΠΝ, πάντως, υπάρχει η αισιοδοξία ότι οι ολλανδοί θα πειστούν να επισπεύσουν την διαδικασία κατά ένα έτος.