Παυλόπουλος: Επικίνδυνο κενό, για την κανονιστική ισχύ του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη

 
Παυλόπουλος: Επικίνδυνο κενό, για την κανονιστική ισχύ του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη

Ενημερώθηκε: 05/10/19 - 18:57

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απένειμε, εκ μέρους του δήμου Ναυπλιέων, το βραβείο «Α. Πολυζωίδης-Γ. Τερτσέτης» για τη Δικαιοσύνη και το Δίκαιο στον πρόεδρο του Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Λινό-Αλέξανδρο Σισιλιάνο, στο πλαίσιο του 15ου Σεμιναρίου Διεθνούς Δικαίου, που πραγματοποιείται στο Ναύπλιο.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι αποτελεί τιμή για την Ελλάδα να ηγείται, για πρώτη φορά, του εμβληματικού αυτού Δικαστηρίου ένας καταξιωμένος Έλληνας Νομικός και εξέφρασε την πεποίθηση ότι, κατά την προεδρία του κ. Σισιλιάνου, το Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θα υπερασπισθεί, με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου, τόσο αναφορικά με την προστασία της αξίας του και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του, όσο και τα Δικαιώματα που αφορούν το Κοινωνικό Κράτος Δικαίου και, άρα, την θωράκιση του κοινωνικού ιστού και της κοινωνικής συνοχής.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι στο πεδίο της έννομης τάξης του Συμβουλίου της Ευρώπης υπάρχει σήμερα ένα εξαιρετικά επικίνδυνο κενό, ως προς την κανονιστική ισχύ του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

«Κάτι που, δυστυχώς, σημαίνει ότι για το Συμβούλιο της Ευρώπης το Κοινωνικό Κράτος Δικαίου παραμένει, ακόμη, στο επίπεδο απλών κατευθυντηρίων γραμμών, δίχως επαρκή κανονιστική θωράκιση και, δυστυχώς, δίχως επαρκείς κυρωτικούς μηχανισμούς δικαιοδοτικού χαρακτήρα, σε περίπτωση παραβίασης των Δικαιωμάτων, τα οποία ο ως άνω Χάρτης θεσμοθετεί» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του κ. Παυλόπουλου έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,

Με αισθήματα τιμής σας επιδίδω το βραβείο «Α. Πολυζωίδης-Γ. Τερτσέτης» για την Δικαιοσύνη και το Δίκαιο, εκ μέρους του Δήμου Ναυπλιέων. Το βραβείο αυτό σας απονέμεται επαξίως, υπό την ιδιότητά σας ως Προέδρου του Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ανώτατου δικαιοδοτικού οργάνου του Συμβουλίου της Ευρώπης. Έχω δε χρέος να επισημάνω ότι αποτελεί τιμή για την Ελλάδα να ηγείται, για πρώτη φορά, του εμβληματικού αυτού Δικαστηρίου ένας καταξιωμένος Έλληνας Νομικός, όπως εσείς.

Σας επιδίδω το βραβείο αυτό με την πεποίθηση ότι, κατά την προεδρία σας, το Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θα υπερασπισθεί, σε χαλεπούς καιρούς, με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ιδίως δε από την μια πλευρά τα Δικαιώματα που αφορούν την προστασία της αξίας του και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του. Και, από την άλλη πλευρά, τα Δικαιώματα που αφορούν το Κοινωνικό Κράτος Δικαίου και, άρα, την θωράκιση του κοινωνικού ιστού και της κοινωνικής συνοχής. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο πεδίο της έννομης τάξης του Συμβουλίου της Ευρώπης υπάρχει σήμερα ένα εξαιρετικά επικίνδυνο κενό, ως προς την κανονιστική ισχύ του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη. Κάτι που, δυστυχώς, σημαίνει ότι για το Συμβούλιο της Ευρώπης το Κοινωνικό Κράτος Δικαίου παραμένει, ακόμη, στο επίπεδο απλών κατευθυντηρίων γραμμών, δίχως επαρκή κανονιστική θωράκιση και, δυστυχώς, δίχως επαρκείς κυρωτικούς μηχανισμούς δικαιοδοτικού χαρακτήρα, σε περίπτωση παραβίασης των Δικαιωμάτων, τα οποία ο ως άνω Χάρτης θεσμοθετεί.

Θερμά συγχαρητήρια, καλή δύναμη και καλή επιτυχία κατά την επιτέλεση της αποστολής σας».