Πέντε βάρκες με μετανάστες έφτασαν το πρωί στη Λέσβο - Σε 5 μήνες 200% αύξηση των μεταναστευτικών ροών

 
Πέντε βάρκες με μετανάστες έφτασαν το πρωί στη Λέσβο - Σε 5 μήνες 200% αύξηση των μεταναστευτικών ροών

Ενημερώθηκε: 03/10/19 - 12:32

Συνεχείς είναι οι νέες αφίξεις μεταναστών στο νησί της Λέσβου. ΣΉμερα το πρωί στη Λέσβο, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ Αιγαίου, έφτασαν συνολικά 5 βάρκες τις πρώτες πρωινές ώρες. Τρεις βάρκες έφτασαν στη Σκάλα Συκαμιάς με 143 πρόσφυγες και μετανάστες και άλλες δύο στην περιοχή του Αεροδρομίου με 48 άτομα. Χθες συνολικά είχαν φτάσει άλλα 213 άτομα σε ακτές της Λέσβου.

Γιώργος Κουμουτσάκος

Οι μεταναστευτικές ροές, όπως επιβεβαίωσε και ο αρμόδιος υπουργός , σημειώνουν κατακόρυφη αύξηση της τάξεως των 200% μέσα σε διάστημα πέντε μηνών. Η Ελλάδα έχει δεχθεί φέτος 45.600 πρόσφυγες-μετανάστες από τους 77.400 συνολικά που εισήλθαν στην Ευρώπη από ολόκληρη τη Μεσόγειο. Έχουμε, λοιπόν, αφήσει κατά πολύ πίσω αθροιστικά την Ιταλία, την Ισπανία, τη Μάλτα και την Κύπρο. Μόνο το Σεπτέμβρη εισήλθαν 10.258 άτομα στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των ελληνικών νησιών.

Παρά τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, το Λιμενικό Σώμα και κυρίως η Frontex περιορίζονται σε ρόλο παρατηρητή. Ακόμα και όταν εντοπίζουν πλοιάρια να πλησιάζουν τις ελληνικές ακτές κατά κανόνα δεν επιχειρούν να τα απωθήσουν. Το λεγόμενο push back αποφεύγεται, επειδή ενέχει κινδύνους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι Λιμενικό και Frontex έχουν στην πράξη μετατραπεί σε συλλέκτες και σε κάποιες περιπτώσεις σε ναυαγοσώστες.

Μόνο ένας στους 50 μετανάστες επιστρέφει από Ελλάδα στην Τουρκία

ασύλου

Μόνο ένας στους 50 παράτυπους μετανάστες επιστρέφει από την Ελλάδα στην Τουρκία σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Die Welt. «Η Ελλάδα είναι και πάλι ελκυστική για παράτυπους μετανάστες λόγω της χρόνιας αποτυχίας των ελληνικών αρχών να απελάσουν άτομα χωρίς δικαίωμα », γράφει η Die Welt σε ρεπορτάζ της με τίτλο «Βοήθεια στην Ελλάδα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες BAMF».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας στο πλαίσιο των επαφών των υπουργείων Εσωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας στην Αθήνα, οι συνεργάτες της γερμανικής υπηρεσίας για τη Μετανάστευση θα καταθέσουν προτάσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου. Στον τομέα αυτό οι ελληνικές αρχές έχουν σχεδόν αποτύχει, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατος ο έλεγχος των προσφυγικών ροών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι την πρωτόδικη απόρριψη χορήγησης ασύλου δεν διαδέχεται σχεδόν ποτέ μια τελεσίδικη, που αποτελεί όμως προϋπόθεση για μια επαναπροώθηση στην Τουρκία.

«Από τον Απρίλιο του 2016 μέχρι τον Αύγουστο επαναπροωθήθηκαν στο πλαίσιο της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας μόλις 1.907 παράτυποι μετανάστες, ενώ στο ίδιο διάστημα πέρασαν από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα σχεδόν 110.000 μετανάστες σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Κατά συνέπεια, μόνο ένας από 50 επιβαίνοντες στα πλοιάρια επέστρεψε στην Τουρκία», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα και καταλήγει: «Οι περισσότεροι παρατηρητές ωστόσο θεωρούν ότι ο μικρός αριθμός επαναπροωθήσεων δεν οφείλεται στην Τουρκία, η οποία δέχεται πίσω στο έδαφός της τους περισσότερους μετανάστες, μόλις λάβει από τις ελληνικές αρχές τους καταλόγους με τα ονόματα τους».

Ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών κατά 200% παρατηρείται το τελευταίο πεντάμηνο, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε στο μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Κουμουτσάκος, ενημερώνοντας τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας. Ο κ .Κουμουτσάκος ανέφερε ότι η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας συγκράτησε τις ροές την περίοδο 2016 - 2017, ωστόσο από το 2018 παρατηρείται «θεαματική αύξηση» που μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου είναι της τάξης του 200%. Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισκέπτεται την Άγκυρα, και στο επίκεντρο της συνάντησής του με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.