Περιορίστηκαν αρκετές αναζωπυρώσεις στην πυρκαγιά στη Ρόδο - Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα σε Μέγαρα, Λουτράκι, Λακωνία

 
kameno spiti

Ενημερώθηκε: 20/07/23 - 11:42

Σε ύφεση είναι τα πύρινα μέτωπα σε Μέγαρα, Λουτράκι και Λακωνία, μετά απο άλλη μια ολονύχτια μάχη που έδωσαν με τις φλόγες πυροσβέστες και εθελοντές. Καλύτερη είναι και η εικόνα της φωτιάς στη Ρόδο. Αντιμέτωποι με την καταστροφή είναι οι κάτοικοι σε Δυτική Αττική και Λουτράκι όπου έγιναν στάχτη δεκάδες σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα.

Στον οικισμό Κανδήλι χάθηκε δασικός πλούτος, ενώ σπίτια υπέστησαν ζημιές. Η ημέρα πάντως είναι πολύ καλύτερη, χωρίς ισχυρούς ανέμους. Στη Βλυχάδα υπάρχουν κάποιες μικρές εστίες, χωρίς να προκαλούν ανησυχία. Υπάρχει μάλιστα μεγάλη αισιοδοξία ότι σήμερα η φωτιά θα σβηστεί. Όμως από την κορυφή του βουνού βγαίνει πυκνός καπνός. Τρία σινούκ επιχειρούν στο σημείο αυτήν την ώρα.

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι και η φωτιά στη Μάνδρα. Ωστόσο οι εικόνες πληγώνουν. Περιουσίες έγιναν στάχτη και η οσμή καμένου κυριαρχεί στην περιοχή. Περισσότερα από 40 σπίτια και πάνω από 15.000 στρέμματα έχουν καεί στο Λουτράκι, ενώ υπάρχουν και αρκετά άλλα σπίτια, τα οποία έχουν υποστεί μικρότερες ζημιές. Η φωτιά είναι οριοθετημένη ωστόσο, παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις σε περίπτωση που υπάρξουν αναζωπυρώσεις. Στην Οινόη και τη Μαγούλα γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης των βλαβών στην ηλεκτροδότηση, καθώς πολλές κολώνες της ΔΕΗ καταστράφηκαν.

Η ενημέρωση από την Πυροσβεστική

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη, 18 Ιουλίου, στη Ρόδο καθώς, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατόρθωσαν να περιορίσουν αρκετές αναζωπυρώσεις. «Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη στη Ρόδο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και παρ' όλο που εχθές τα εναέρια μέσα δυσκολεύτηκαν στην προσέγγιση των εστιών λόγω της χαμηλής ορατότητας που δημιούργησαν οι έντονοι καπνοί, κατόρθωσαν να περιορίσουν αρκετές αναζωπυρώσεις», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός και προσέθεσε ότι από το πρώτο φως της ημέρας έχουν διατεθεί 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Στην πυρκαγιά που έχει εξελιχθεί στη Δυτική Αττική και ξεκίνησε τη Δευτέρα, 17 Ιουλίου, από τα Δερβενοχώρια συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος με το πρώτο φως της ημέρας έχουν διατεθεί 7 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον εναέριο συντονισμό τους.

«Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για τον περιορισμό των πυρκαγιών», επεσήμανε ο εκπρόσψπος Τύπου του ΠΣ και προσέθεσε ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στο Λευκόχωμα Λακωνίας παραμένει σε ύφεση αλλά συνεχίζουν να επιχειρούν εκεί ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Στα αεροσκάφη που επιχειρούν, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος, συμπεριλαμβάνονται 4 αεροσκάφη που διέθεσε στην Ελλάδα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας από τη Ιταλία και την Γαλλία.

«Επιπρόσθετες δυνάμεις που μας διέθεσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας έχουν φτάσει στη χώρα μας από Ρουμανία με 50 πυροσβέστες και 10 οχήματα. Αύριο αναμένονται δυνάμεις από Σλοβακία η οποία θα διαθέσει 31 πυροσβέστες με 15 οχήματα και από Πολωνία η οποία θα διαθέσει 149 πυροσβέστες με 49 οχήματα. Επίσης, αναμένονται να καταφθάσουν σήμερα από το Ισραήλ 2 ακόμη αεροσκάφη», υπογράμμισε.

Τέλος, τόνισε ότι για σήμερα, Πέμπτη 20 Ιουλίου, αναμένεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία και Αργολίδα. «Οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες. Δεν εφησυχάζουμε. Είναι απαραίτητη η προσοχή όλων μας», κατέληξε ο κ. Αρτοποιός.

Σε εξέλιξη οι αυτοψίες και οι καταγραφές των ζημιών από τις πυρκαγιές - Άμεσα θα λάβουν την πρώτη αρωγή οι πολίτες, δήλωσε από το Λουτράκι ο Χρ. Τριαντόπουλος

Άμεσα θα λάβουν την πρώτη αρωγή οι πολίτες που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, στην ΕΡΤ. Ο κ. Τριαντόπουλος βρέθηκε στο Λουτράκι μαζί με κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας ώστε να πραγματοποιήσουν αυτοψίες και να καταγράψουν τις ζημιές που έχουν υποστεί οι πολίτες.

Όπως είπε, εδώ και δύο ημέρες έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αυτοψίας σε όλες τις περιοχές. «Οι πρώτες ήταν στην Αττική, συνεχίσαμε και χθες στην περιοχή της Μάνδρας και σήμερα, μετά από την άδεια που πήραμε από το Πυροσβεστικό Σώμα ώστε να μπορέσουν τα κλιμάκια να επιχειρήσουν, βρισκόμαστε στο Λουτράκι. Ήρθαν οι συνάδελφοι από τη Διεύθυνση που έχουμε στην Πελοπόννησο και ξεκινάμε σε συνεργασία με τον δήμο, την Πυροσβεστική, με όλους τους εμπλεκόμενους τη διαδικασία των αυτοψιών. Αυτό συνεχίζεται σε όλες τις περιοχές από εδώ μέχρι την Αθήνα. Τα κλιμάκια έχουν βγει ώστε άμεσα να έχουμε μία εικόνα για τις ανάγκες και να ακολουθήσει φυσικά η διαδικασία της κρατικής αρωγής, η ενεργοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής, όπως συμβαίνει κάθε φορά με την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης», τόνισε.

Όπως σημείωσε, έχουν καταγραφεί έως τώρα ζημιές από μεγαλύτερες μέχρι μικρότερες σε σπίτια και επιχειρήσεις, τόσο στην Ανατολική Αττική όσο και στη Μάδρα. Ωστόσο, η καταγραφή συνεχίζεται και σήμερα και μέχρι το απόγευμα θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα από όλες τις περιοχές. «Μέχρι το απόγευμα θα έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα από όλες τις περιοχές, καθώς, αφού έχουν υποχωρήσει τα μέτωπα, είναι η ευκαιρία για να διενεργηθεί το έργο που πρέπει. Άρα, μέχρι το απόγευμα θα έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα και από εκεί και πέρα θα συνεχιστεί κανονικά -όπως προβλέπεται- η ενεργοποίηση του πλαισίου στήριξης και αποκατάστασης των περιοχών», επεσήμανε.

Όπως τόνισε, θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα της αρωγής (arogi.gov.gr) για την πρώτη αρωγή. «Θα ενεργοποιηθεί το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής για να καλυφθούν οι πολίτες που έχουν ζημιές, έχουν χάσει τα σπίτια τους αλλά αντιστοίχως και αυτό το πλαίσιο που αφορά τη στήριξη των επιχειρήσεων. Οι χρόνοι έχουν συντμηθεί οπότε οι πολίτες θα λάβουν άμεσα, τις επόμενες μέρες-εβδομάδες την πρώτη αρωγή και στη συνέχεια με τη σχετική διαδικασία, η οποία είναι πολύ πιο σύντομη απ' ότι στο παρελθόν, θα λάβουν και τη στήριξή τους, είτε για τις επιχειρήσεις είτε όσον αφορά τις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις είτε την οικοσκευή τους που ερχόμαστε και εμπλουτίζουμε το θεσμικό πλαίσιο είτε όσον αφορά τα σπίτια τους», υπογράμμισε ο κ. Τριαντόπουλος.

«Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι είναι η πρώτη δράση της νέας Γενικής Γραμματείας αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και κρατικής αρωγής γιατί πλέον έχουν ενοποιηθεί όλα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε που ήταν διάφορες υπηρεσίες σε διάφορα υπουργεία. Είναι κάτι που κάνουμε πλέον ολιστικά», κατέληξε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ