Βαριές ποινικές διώξεις για σειρά κακουργημάτων αντιμετωπίζουν οι 23 συλληφθέντες για την υπόθεση φοροδιαφυγής στην αλυσίδα Pizza Fan.
Σε βάρος των εμπλεκομένων ασκήθηκαν κατά περίπτωση διώξεις που περιλαμβάνουν τη συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, φοροδιαφυγή εκτεταμένης μορφής (άνω των 150.000 ευρώ) μέσω μη απόδοσης ΦΠΑ και ανακριβών δηλώσεων εισοδήματος, συνέργεια στις παραπάνω πράξεις, καθώς και ξεπλύματα μαύρου χρήματος υπό ιδιαίτερα διακεκριμένες περιστάσεις.
Η αφετηρία της έρευνας
Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Απρίλιο, μετά από μια εξαιρετικά λεπτομερή ανώνυμη καταγγελία στην Οικονομική Αστυνομία. Η καταγγελία έθεσε στο στόχαστρο τον ιδιοκτήτη και στελέχη της εταιρείας που διαχειρίζεται το δίκτυο των 100 καταστημάτων της αλυσίδας σε όλη τη χώρα.
Ο καταγγέλλων αποκάλυψε δύο βασικούς άξονες παράνομης δραστηριότητας:
Εργασιακές αυθαιρεσίες: Οι εργαζόμενοι δηλώνονταν για λιγότερες ώρες από τις πραγματικές, προκειμένου να συμπιέζεται το κόστος των εργοδοτικών εισφορών.
Συστηματική απόκρυψη ΦΠΑ: Χρησιμοποιούνταν ειδικό λογισμικό στα καταστήματα για την απόκρυψη πραγματικών παραγγελιών.
Το «κόλπο» με τις κερασμένες πίτσες
Η αστυνομική έρευνα αποκάλυψε τη μεθοδολογία της απάτης: μέσω του ειδικού λογισμικού, μία στις τέσσερις πίτσες βαφτιζόταν «κέρασμα», αποκλειστικά όμως στις συναλλαγές που γίνονταν με μετρητά.
Με αυτόν τον τρόπο, οι υπεύθυνοι «εξαφάνιζαν» το 25% του συνολικού τζίρου σε μετρητά, αποφεύγοντας την καταβολή του αναλογούντος ΦΠΑ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Οικονομικής Αστυνομίας, η παράνομη αυτή πρακτική εφαρμοζόταν τουλάχιστον από το 2022, με τη συνολική ζημιά για το Δημόσιο να αγγίζει τα 25 εκατομμύρια ευρώ.
Πείτε μου αν χρειάζεστε κάποια προσαρμογή στο ύφος (π.χ. πιο σύντομο κείμενο για social media ή πιο αναλυτικό ρεπορτάζ).