Πώς αποφεύχθηκε το θερμό επεισόδιο κατά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο

 
Πώς αποφεύχθηκε το θερμό επεισόδιο κατά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο

Ενημερώθηκε: 26/04/18 - 11:58

Έχουν περάσει 57 ημέρες από την 1η Μαρτίου οπότε συνελήφθησαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης και ακόμη δεν ξέρουμε τις πραγματικές συνθήκες σύλληψης, όπως επίσης υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες για στημένο περιστατικό από την πλευρά της Τουρκίας.

Όμως η χτεσινή κατάθεση του Άγγελου Μητρετώδη που περιγράφει πώς μαζί με τον Δημήτρη Κούκλατζη αντιμετώπισαν το τουρκικό περίπολο όταν βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο, δείχνει ότι το θερμό επεισόδιο αποφεύχθηκε χάρη στην ψυχραιμία των Ελλήνων στρατιωτικών και των ανωτέρων τους. Οι δύο Έλληνες αντιμετώπισαν την κατάσταση με αίσθημα εμπιστοσύνης και γι' αυτό δεν έκαναν καμιά προσπάθεια να αποτρέψουν τη σύλληψή τους όπως κάλλιστα θα μπορούσαν.

Είπε χαρακτηριστικά στην κατάθεσή του ο ανθυπολοχαγός Άγγελο; Μητρετώδης: «Ακολουθούσαμε κάποια ίχνη στα σύνορα. Μόλις μας είδαν οι Τούρκοι στρατιώτες κατεβάσαμε τα όπλα μας για να μην συμβεί κάτι κακό. Μετά πήρα τηλέφωνο και είπα στον διοικητή μου ότι ως δείγμα καλής πρόθεσης θα παραδοθώ στους Τούρκους στρατιώτες. Εάν είχα κακή πρόθεση θα καλούσα μέσω του τηλεφώνου τους στρατιώτες που είναι υπό τις διαταγές μου. Θα γινόταν μεγαλύτερο επεισόδιο αλλά εγώ αυτό δεν το έκανα. Εξηγήσαμε στους Τούρκους στρατιώτες ότι ήρθαμε κατά λάθος, και οι Τούρκοι στρατιώτες κάλεσαν τους ανωτέρους τους. Αν θέλαμε μπορούσαμε να εμποδίσουμε και τους Τούρκους στρατιώτες. Δεν είχαμε πάνω μας καμιά στολή για να κρυφτούμε. Εμείς απλώς ακολουθούσαμε τα ίχνη στο χιόνι. Σκεφτήκαμε ότι τα ίχνη προέρχονταν από πρόσφυγες ή παράνομους μετανάστες».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο συγκρατούμενός του Δημήτρης Κούκλατζης. «Υπήρχαν παρόμοια συμβάντα με Τούρκους στρατιώτες. Όμως εμείς χωρίς να καταγράψουμε και χωρίς να ενημερώσουμε τους ανώτερους μας είχαμε επιτρέψει να περάσουν στην Τουρκία. Αυτό συμβαίνει συχνά στις δυο πλευρές. Μέχρι σήμερα δεν είχε προκύψει πρόβλημα. Γι’ αυτό και απορώ με όσα συμβαίνουν».

Η πρώτη αντίδραση - τοποθέτηση από την κυβέρνηση μετά την τρίτη απορριπτική απόφαση του δικαστηρίου της Αδριανούπολης για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ήρθε σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο.

«Φαίνεται ότι υπάρχει προσπάθεια εκ μέρους της Τουρκίας να αξιοποιηθεί το θέμα πολιτικά» επεσήμανε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στους δύο Ελληνες στρατιωτικούς.

«Από πλευράς μας ασκούνται πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις. Υπενθυμίζουμε πάντως στην τουρκική πολιτική ηγεσία τις δηλώσεις της όταν ισχυριζόταν ότι είναι κράτος δικαίου και το θέμα είναι των τουρκικών δικαστηρίων χωρίς άλλες παρεμβάσεις» πρόσθεσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

απορρίφθηκε από την τουρκική Δικαιοσύνη το αίτημα τους για αποφυλάκιση

Υπενθυμίζουμε ότι χτες, για τρίτη φορά, και έτσι επέστρεψαν στις φυλακές της Αδριανούπολης, στις οποίες θα παραμείνουν κρατούμενοι.

Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα, οι δικαστές έλαβαν την απόφαση με το σκεπτικό ότι «δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα για τα οποία αποφασίστηκε η προφυλάκιση τους».

Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε μιλήσει ανοιχτά για ανταλλαγή των Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, που διέφυγαν στην Ελλάδα, λίγες ώρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι πρόκειται για πραξικοπηματίες.

Ο Άρειος Πάγος έχει απαγορεύσει τελεσίδικα την έκδοση των οκτώ στην πατρίδα τους, παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα της Άγκυρας, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας εξετάζει το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου. Η απόφαση αναμένεται τον Μάιο.

Η κυβέρνηση έχει απορρίψει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο εξίσωσης και ανταλλαγής. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλέσει την Άγκυρα να λύσει το ζήτημα σε συνεννόηση με την Αθήνα.

Τόσο η ελληνική πλευρά, όσο και η ΕΕ, έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι οι δύο Έλληνες συνιστούσαν απειλή.