Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία - Τι θα συζητήσει σήμερα η Επιτροπή των ειδικών

 
SXOLEIO MATHITIS

Πηγή Φωτογραφίας: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 30/08/22 - 07:51

Σήμερα στις 16.00 συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με αντικείμενο τα υγειονομικά πρωτόκολλα για το άνοιγμα των σχολείων στις 12 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα, όμως, με όσα έχουν δηλώσει τις τελευταίες ημέρες μέλη της Κυβέρνησης, το πιθανότερο είναι μάσκα και τεστ να μην επιβληθούν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στην έναρξη της σχολικής χρονιάς. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θεωρείται πιθανότερο να κάνει σύσταση για τη χρήση μάσκας από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και όχι να κινηθεί στη γραμμή της υποχρεωτικοτητας αναφορικά με την εφαρμογή της, όπως ίσχυε μέχρι και τον περασμένο Μάιο.

Αντιθέτως, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο που βρίσκεται σε ισχύ. Δηλαδή, αν ένα παιδί βρεθεί θετικό θα μπαίνει σε πενθήμερη καραντίνα και μετά θα επιστρέφει με την χρήση μάσκας.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως το πρωί της Κυριακής έδωσε το στίγμα των προθέσεων του Υπουργείου λέγοντας ότι "η τάση είναι για τα ηπιότερα δυνατά μέτρα γιατί πλέον έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα".

Σε νέες ερωτήσεις, δε, για τα πρωτόκολλά ή τη διενέργεια self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς η υπουργός Παιδείας απάντησε "πάμε σε όσο το δυνατόν μια πιο κανονική σχολική χρονιά" προσθέτοντας ότι "έχουμε φύγει από τη λογική του συστηματικού ελέγχου γιατί αυτό σε αυτή τη φάση δεν αποδίδει καθώς έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού".

Ερωτηθείσα για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που παιδί βρεθεί θετικό στον κορονοϊό, η Νίκη Κεραμέως επισήμανε ότι "η πολιτεία έχει μέτρα για όποιον νοσήσει που είναι καραντίνα 5 ημερών και μετά έξοδος με μάσκα. Εκεί κινούμαστε και εμείς. Δεν θα κάνουμε κάτι διαφορετικό από ό,τι συνέβη σε όλη την κοινωνία".

Η Νίκη Κεραμέως διαβεβαίωσε ότι "είμαστε σε διαρκή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, τους ειδικούς, τον ΕΟΔΥ καθώς είμαστε σε μια φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό" ενώ, όπως είπε, "καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας τα πρωτόκολλα έχουν λειτουργήσει πολύ καλά".

«Έχουμε δύο εβδομάδες ακόμα να ανοίξουν τα σχολεία. Είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας. Η λογική, η οποία έχουμε είναι ότι στο πλαίσιο που προσπαθούμε να μην έχουμε μέτρα τα οποία δεν χρειάζονται ή μέτρα υποχρεωτικότητας, αυτό να είναι και το μοντέλο στα σχολεία. Οπότε κατά βάση θέλουμε τα σχολεία να είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα», είπε χαρακτηριστικά χτες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων.

Θεωρούμε ότι πια έχουμε φύγει από τα τεστ όπως τα είχαμε ζήσει ως τώρα, που ήταν τα συνεχόμενα τεστ, συνέχισε ο Θ. Πλεύρης προσθέτοντας: «Πρέπει να είναι στοχευμένα και στα σχολεία, καθώς δεν έχουνε το νόημα, το οποίο είχανε την προηγούμενη περίοδο. Η μάσκα αντίστοιχα συνολικά -δεν λέω μόνο για τα σχολεία- περισσότερο θέλουμε να έχει μία κατεύθυνση σύστασης, εκτός από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα νοσοκομεία που έχουμε πει ξεκάθαρα ότι εκεί πέρα υπάρχει υποχρεωτικότητα».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ