Πόσο μας κοστίζουν τελικά οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ

 
Πόσο μας κοστίζουν τελικά οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ

Ενημερώθηκε: 01/05/18 - 14:02

Σε μια χρονική συγκυρία εξαιρετική, ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, επισκέπτεται από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη τις ΗΠΑ. Ο Α/ΓΕΕΘΑ θα έχει συνάντηση με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ-Chairman of the Joint Chiefs of Staff, General Joseph F. Dunford US Marine Corps. Επίσης, θα συναντηθεί με Υπηρεσιακούς Παράγοντες του Υπουργείου Άμυνας και θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Center for Strategic and International Studies.

Α/ΓΕΕΘΑ

Το γιατί η συγκυρία είναι εξαιρετική; Ο προσγειώθηκε στην Ουάσινγκτον την ίδια στιγμή που στην Αθήνα “έπεφταν” οι υπογραφές για την αναβάθμιση 85 αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Πρόγραμμα το οποίο πέρασε από “σαράντα κύματα” και ολοκληρώθηκε στο παρά ένα της λήξης της διορίας που είχαμε για την απάντηση στην αμερικανική προσφορά.

Για ακόμη μία φορά η ελληνική πλευρά έδειξε “ευέλικτη” και η συμφωνία ολοκληρώθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Μπορεί κανείς να νικήσει τον Ερντογάν;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει υπογράψει μέχρι τώρα δύο μεγάλα προγράμματα και τα δύο για την αμερικανική Lockheed Martin.Το ένα είναι η αναβάθμιση των αεροσκαφών P-3 Orion και το δεύτερο ο εκσυγχρονισμός των F-16. Και τα δύο μαζί κοστίζουν περίπου 1,5 δις ευρώ ,ποσό αξιοσέβαστο για την Ελλάδα, αλλά και για την εταιρεία, όσο κι αν κάποιοι το θεωρούν “μικρό” σε σχέση με το μέγεθος της εταιρείας. Στο ενδιάμεσο η Ελλάδα έκανε και μια πολύ μεγάλη χάρη στον αμερικανικό στρατό , απαλλάσοντάς τον από το κόστος καταστροφής 72 ελικοπτέρων Kiowa,τα οποία ακόμη δεν μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο θα μας κοστίσουν.
Αυτά σ΄ ότι έχει να κάνει με τους εξοπλισμούς. Γιατί υπάρχουν και οι πολλές και σημαντικές διευκολύνσεις που οι ΗΠΑ ζήτησαν και πήραν από την Ελλάδα.

Να δούμε τι έχει ζητήσει και τι έχει πάρει η Ελλάδα;
•Οικονομική στρατιωτική βοήθεια. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει ούτε δολάριο. Το πολυσυζητημένο κονδύλι των 400 εκατομμυρίων ευρώ από το Κογκρέσο θα μας απασχολήσει από του χρόνου.

•Παραχώρηση αντιτορπιλικών Arleigh Burke, για να καλυφθούν οι ανάγκες του ΠΝ σε πλοία με καλές δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής.

•Οικονομική βοήθεια ή μεγαλύτερη ευελιξία για τις πληρωμές του προγράμματος εκσυγχρονισμού των F-16.

Υπάρχουν και μία σειρά άλλων αιτημάτων που έχουν να κάνουν με όπλα και ανταλλακτικά για τα οποία προς το παρόν υπάρχει πολύ καλή διάθεση,αλλά μέχρι εκεί.

Δεν παραγνωρίζουμε, ούτε υποτιμούμε “παρεμβάσεις” προς τη Τουρκία σε κάποιες περιπτώσεις που η κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά θα μπορούσε να είναι ανεξέλεγκτη. Αυτές όμως εξυπηρετούσαν και τα συμφέροντα των ΗΠΑ κι όχι μόνο τα ελληνικά…

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Β.Αποστολάκης, στις επαφές που θα ΄χει στην Ουάσινγκτον θα παρουσιάσει ξανά τη λίστα των ελληνικών αιτημάτων. Μετά από την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την αναβάθμιση των F-16 έχει κάθε λόγο να το κάνει. Οι Αμερικανοί θα πρέπει κι αυτοί κάποια στιγμή να δείξουν έμπρακτα ότι εκτιμούν όσα έχουν πάρει από την Ελλάδα και όσα υπολογίζουν να ΄χουν αν και όταν τα χρειαστούν.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι πρώτα απ΄ όλα βέβαια εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία της γεωπολιτικής μας θέσης, αλλά και όλων όσων προσφέρουμε στην ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία. Όχι δεν είμαστε ο ομφαλός της γης ,αλλά δεν είμαστε και “τίποτα” όπως κάποιοι θέλουν να μας κάνουν κατά καιρούς να πιστέψουμε.

militaire.gr

Πηγή: