Πραγματογνώμονες της οικογένειας Μαυρίκου στο σημείο που κάηκε το τζιπ (ΦΩΤΟ+BINTEO)

Πραγματογνώμονες της οικογένειας Μαυρίκου στο σημείο που κάηκε το τζιπ
Ενημερώθηκε: 12/06/16 - 16:27

 Από τις οκτώ το πρωί της Κυριακής διενεργείται η αυτοψία από τεχνικούς συμβούλους που όρισε η οικογένεια, στο σημείο της Αττικής Οδού, που κάηκε το τζιπ το οποίο οδηγούσε ο Παναγιώτης Μαυρίκος.

Οπως είχε γνωστοποιήσει με ανακοίνωσή του ο δικηγόρος της οικογένειας, Αλέξης Κούγιας «η διενέργεια της αυτοψίας θα διενεργηθεί, διότι οι τεχνικοί μας σύμβουλοι δεν είχαν τη δυνατότητα να παρευρεθούν κατά την αυτοψία που διεξήχθη από το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής σε συνεργασία με το Τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών, ώστε τόσο οι τεχνικοί μας σύμβουλοι όσο και οι πραγματογνώμονες του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών να έχουν γνώση όλων των ευρημάτων, τα οποία υπάρχουν στον τόπο του γεγονότος».

 Πάντως η ΕΛΑΣ εξακολουθεί να μην έχει εντοπίσει ευρήματα ή έστω ενδείξεις ότι ο Παναγιώτης Μαυρίκος έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας. Γίνεται όμως γνωστό και οι αξιωματικοί της Αστυνομίας αναμένουν την έκθεση του πραγματογνώμονα, προκειμένου να καταλήξουν σε ασφαλή και οριστικά συμπεράσματα. Αυτό πάντως που είναι ξεκάθαρο μέχρι τώρα, είναι πως από την εξερεύνηση του μαύρου Porsche Cayenne στα εργαστήρια της ΕΛΑΣ, δεν προέκυψαν ευρήματα που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο 42χρονος έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας.

 

 Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και οι πυροτεχνουργοί που πραγματοποίησαν αυτοψία στο σημείο όπου βρέθηκε το πολυτελές τζιπ.

 Οι αξιωματικοί της Δίωξης Ανθρωποκτονιών οι οποίοι και είναι υπεύθυνοι για την έρευνα που διεξάγεται θα περιμένουν την έκθεση ειδικού πραγματογνώμονα πριν καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα και αυτό διότι ο εξειδικευμένος έλεγχος στο «κουφάρι» του αυτοκινήτου είναι εκείνος που θα αποσαφηνίσει εάν η ακινητοποίηση και η ανάφλεξη του οχήματος στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας της Αττικής Οδού οφείλονται σε τεχνικό πρόβλημα του αυτοκινήτου ή σε δολιοφθορά.

 Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για την πιθανότητα τη φωτιά να προκάλεσαν δύο μικροί εκρηκτικοί μηχανισμοί.

 

 Σημειώνεται ότι εκκρεμεί ακόμα η ιατροδικαστική έκθεση όπως και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων.

 Τη Δευτέρα αναμένεται να εξετάσουν από κοινού την Porsche Cayenne οι πραγματογνώμονες του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών και οι τεχνικοί σύμβουλοι της οικογένειας, ενώ εκτιμάται ότι το πόρισμα που θα εξαχθεί αναμένεται σε περίπου 15 ημέρες.

Οι δύο εμπειρογνώμονες ερεύνησαν σχολαστικά όλο το κομμάτι της Αττικής Οδού και περισυνέλεξαν διάφορα ευρήματα, τα οποία θα εξεταστούν σε δικά τους εργαστήρια, αλλά και στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, ενώ μελέτησαν με πολύ προσοχή το τμήμα της τελευταίας διαδρομής του 42χρονου, προκειμένου να έχουν προσωπική άποψη από τον τόπο και να την συγκρίνουν με τα βίντεο από τις κάμερες.

Οι τεχνικοί σύμβουλοι, δεν μπορούν να εκφράσουν άποψη αν η ανάφλεξη του αυτοκινήτου οφείλεται σε δολιοφθορά ή κάποια βλάβη, αλλά θα έχουν μια συνολική εικόνα μετά και από την εξέταση του αυτοκινήτου, την οποία θα κάνουν την ερχόμενη Τρίτη, οπότε θα βγάλουν και το πόρισμα τους.
Σε ότι αφορά την αυτοψία στην Αττική Οδό, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Διαμαντής, απόστρατος υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος, με μακρά θητεία στην διερεύνηση πυρκαγιών, μαζί με τον κ. Ραυτογιάννη, ο οποίος επίσης έχει μεγάλη εμπειρία στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ, από τα ευρήματα μπορούν να υποθέσουν οτι ο Παναγιώτης Μαυρίκος έκανε προσπάθεια να σταματήσει το αυτοκίνητο, καθώς διαπίστωσε κάποιον σοβαρό κίνδυνο.

Ειδικότερα, το τζιπ, από το σημείο που διακρίνεται και στις κάμερες οτι κάτι άρχισε να συμβαίνει, διήνησε 358 μέτρα, στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας και χτύπησε «ομαλά» στο διαχωριστικό στηθαίο τρεις φορές, μέχρι που ακινητοποιήθηκε. Είναι γνωστό από την αστυνομική έρευνα, οτι ο Π. Μαυρίκος προσπάθησε να βγει απο το όχημα αλλά δεν άνοιγε η πόρτα, καθώς το τζιπ ήταν κολλημένο στο στηθαίο, και δεν πρόλαβε να βγει απο την θέση του συνοδηγού, γιατί εκδηλώθηκε η πυρκαγιά που τον εγκλώβισε.

Στην πορεία που ακολούθησε το όχημα υπάρχει ένα «τυφλό» σημείο, που δεν καλύπτει η κάμερα. Ωστόσο οι δύο τεχνικοί σύμβουλοι διαπίστωσαν οτι υπάρχει διαρροή λαδιού, που θεωρείται πιθανό να προκλήθηκε απο το αυτοκίνητο. Επίσης περισυνέλεξαν πολλά μικροαντικείμανα, μεταξύ των οποίων είναι και τρία καπάκια απο μεταλλικά κουτιά, που μπαίνουν το ένα μέσα στο άλλο.

Τα καπάκια ήταν σκόρπια, κοντά στο σημείο της φωτιάς, ενώ το μεγαλύτερο απο τα τρία έχει καεί. Διευκρινίζεται οτι τα συγκεκριμένα αντικείμενα δεν είναι εξαρτήματα του Porsche Cayenne και θα διερευνηθεί εργαστηριακά, όπως και για τα υπόλοιπα αντικείμενα, αν ήταν μέσα στο συγκεκριμένο όχημα, ή ήταν απλώς πεταμένα εκεί.
Ο κ. Διαμαντής είπε ακόμα ότι οι αιτίες που μπορεί προκαλέσουν πυρκαγιά σε ένα αυτοκίνητο, (εφόσον βέβαια δεν έχει γίνει παγίδευση με κάποιον μηχανισμό), είναι τέσσερις: Διαρροή καυσίμου, στο σύστημα τροφοδοσίας και ανάφλεξης, διαρροή λαδιού, και βλάβη στο σύστημα πέδησης ή στα ηλεκτρικά.
Το αν τα παραπάνω μπορεί να προκληθούν απο βλάβη ή ανθρώπινο χέρι, είναι αντικείμενο έρευνας, όπως επίσης και τί ακριβώς έχει συμβεί τελικά.

Όλες οι παράμετροι της υπόθεσης θα αξιολογηθούν μετά και την διερεύνηση του αυτοκινήτου. Υπενθυμίζεται οτι σύμφωνα με την αστυνομία απο τα μέχρι στιγμής στοιχεί δεν έχουν βρεθεί ίχνη κάποιου μηχανισμού ή δολιοφθοράς, αλλά η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

 ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 Αύριο η αυτοψία από τους πραγματογνώμονες της οικογένειας Μαυρίκου

 Οι πραγματογνώμονες κρατούν το «κλειδί» της εξιχνίασης στην υπόθεση Μαυρίκου

 Το σύστημα παροχής καυσίμου κρύβει τις απαντήσεις για τον θάνατο Μαυρίκου

 Βγήκε το αποτέλεσμα της εξέτασης DNA-Είναι ο εκδότης Παναγιώτης Μαυρίκος-Μήνυση για ανθρωποκτονία από την οικογένεια κατέθεσε ο δικηγόρος Α. Κούγιας

 Στα αίτια της ανάφλεξης στο Ι.Χ. του Π. Μαυρίκου επικεντρώνονται οι Αρχές

 Ψάχνουν τις απαντήσεις για τα αίτια του δυστυχήματος με θύμα τον Π. Μαυρίκο (βίντεο-φωτο)

 Σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα του DNA για την σορό του Μαυρίκου

 Αναγνωρίστηκε-Ο Π. Μαυρίκος είναι ο οδηγός που απανθρακώθηκε στην Αττική Οδό! (PHOTOS)

Ποιός ήταν ο Παναγιώτης Μαυρίκος

Κατά πάσα πιθανότητα το θύμα στην Αττική Οδό ήταν ο ίδιος ο εκδότης της «Ακρόπολης»

Στη σύζυγο του εκδότη της «Ακρόπολης» Π. Μαυρίκου ανήκει το αυτοκίνητο που κάηκε στην Αττική Οδό

Οδηγός κάηκε ζωντανός σε τροχαίο στην Αττική Οδό