Πρωτοχρονιά 2018: Γιατί βάζουμε φλουρί στη βασιλόπιτα

 
Πρωτοχρονιά 2018: Γιατί βάζουμε φλουρί στη βασιλόπιτα

Ενημερώθηκε: 28/12/17 - 12:13

Πρωτοχρονιά 2018: Η βασιλόπιτα αποτελεί το «κερασάκι« στη τούρτα των γιορτινών εκδηλώσεων και εδεσμάτων κάθε χρόνο. Είτε σε κέικ, ή σε τσουρέκι, ο καθένας έχει την προτίμησή του, αλλά κάτι παραμένει σταθερό. Το φλουρί στη βασιλόπιτα αποτελεί must και είναι δείγμα του ποιος θα έχει καλή τύχη όλη τη νέα χρονιά.

βασιλόπιτα

Το έθιμο με το φλουρί στη ξεκίνησε που αλλού παρά στην Καισάρεια της Καππαδοκίας, όταν και ο Βασίλειος ο Μέγας που αργότερα έγινε Άγιος, ήταν επίσκοπος της πόλης. Τότε ο Μέγας Βασίλειος είχε να αντιμετωπίσει το νομάρχη-τύραννο της Καππαδοκίας.

χρυσό

Ο συγκεκριμένος νομάρχης είχε απαιτήσει από το λαό της Καισάρειας να του παραδώσουν ό,τι είχαν σε , διαφορετικά θα λεηλατούσε την πόλη. Ο Βασίλειος ο Μέγας προσευχόταν στο Θεό όλο το βράδυ για ένα θαύμα, ώστε να σωθεί ο λαός του.

ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

Όταν, το επόμενο πρωί ο νομάρχης του ζήτησε να του παραδώσει όλους τους θησαυρούς των κατοίκων, ο Μέγας Βασίλειος απάντησε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν μόνο πείνα και φτώχεια να προσφέρουν. Ωστόσο, επειδή οι Καισάρειοι αγαπούσαν τον επίσκοπό τους και ήθελαν να τον βοηθήσουν, μάζεψαν ό,τι είχαν και το έδωσαν για να το παραδώσει στο νομάρχη.

θαύμα

Τότε, κατά την παράδοση, συνέβη ένα . Εμφανίστηκε ο Άγιος Μερκούριος με ένα στρατό από αγγέλους και εξαφάνισαν το νομάρχη και τους άντρες του. Έτσι, τόσο η πόλη όσο και οι περιουσίες των κατοίκων σώθηκαν.

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΜΜΜ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

ψωμιά

Ο Βασίλειος ο Μέγας ήθελε να μοιράσει δίκαια το χρυσό που είχαν μαζέψει οι πιστοί αλλά δεν ήξερε πώς, γι′ αυτό και προσευχήθηκε στο Θεό κι Εκείνος του έδωσε τη λύση. Ο επίσκοπος κάλεσε όλους τους διακόνους και βοηθούς του να φτιάξουν ψωμάκια και μέσα να βάλουν τεμάχια χρυσού. Έπειτα, ο Βασίλειος διένειμε τα στους κατοίκους. Στην αρχή οι Καισάρειοι δεν κατάλαβαν το σκοπό της μοιρασιάς, όταν όμως έκοψαν το ψωμί ξεκαθάρισαν όλα κι ένιωσαν μεγάλη χαρά.

Από τότε, η Βασιλόπιτα έγινε παράδοση της ορθόδοξης πίστης. Έτσι, την πρώτη μέρα κάθε έτους, οι ορθόδοξοι κόβουν τη βασιλόπιτα και ελπίζουν να βρουν το φλουρί που θα τους φέρει καλοτυχία και ευλογία σε όλη τη χρονιά.