Πρωτοφανής καύσωνας: «Οι προσεχείς ημέρες θα θυμίζουν το 1987»

Πρωτοφανής καύσωνας: «Οι προσεχείς ημέρες θα θυμίζουν το 1987»
Ενημερώθηκε: 28/07/21 - 23:50

«Οι προσεχείς ημέρες θα θυμίζουν το 1987»  λένε οι μετεωρολόγοι προετοιμάζοντας μας γι' αυτό που θα ακολουθήσει δεδομένου ότι το θερμόμετρο θα αγγίζει τους 45 βαθμούς κελσίου. Έναν από τους 10 μεγαλύτερους σε διάρκεια καύσωνες των τελευταίων 35 ετών στη χώρα χαρακτηρίζουν 

Τη Δευτέρα αναμένεται να σημειωθούν, σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo, ακραίες θερμοκρασίες, καθώς ο υδράργυρος θα «σκαρφαλώσει» στους 44 βαθμούς Κελσίου στην Αττική. Δύσκολο, από άποψη ζέστης, προμηνύεται το Σαββατοκύριακο, με τη θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές της χώρας να ξεπερνά τους 40 βαθμούς. \

Η Αττική θα «ψηθεί» από την Παρασκευή με 40άρια. Πρόκειται για το τρίτο κύμα καύσωνα μέσα στο καλοκαίρι το οποίο θα ταλαιπωρήσει πολύ κόσμο λόγω της μεγάλης διάρκειάς του. Από την Παρασκευή μέχρι και την Τρίτη η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, και οι μέγιστες τιμές της, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, μπορεί και να ξεπεράσουν τοπικά τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Yψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές πάνω από τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που είναι σύνηθες στους καύσωνες  και είναι αυτό που ανεβάζει τον δείκτη δυσφορίας.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο η εξέλιξη της θερμοκρασίας θα είναιη ακόλουθη: 

«(...) Παρασκευή: 42°C

Σάββατο: 40-41°C

Κυριακή: 41°C

Δευτέρα: 42-43°C

Τρίτη: 41-42°C (με κάθε επιφύλαξη επειδή είναι μακριά μέχρι τότε)

Προσοχή:

Α) Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι θερμοκρασίες άνω των 40°C στην Αττική και για ακόμη κάποιες μέρες μετά την Τρίτη. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη.

Β) Υπάρχει το περιθώριο μικρής απόκλισης από τις θερμοκρασίες που σας παρουσίασα, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. Γι' αυτό και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση κάνω λόγο για ενδεικτικές θερμοκρασίες.

Γ) Στον μεγάλο καύσωνα του 1987, για 8 συνεχόμενες ημέρες οι μέγιστες στην Αττική ξεπερνούσαν τους 40°C. Για να δούμε, θα συμβεί κάτι παρόμοιο και αυτή τη φορά;».

Πρόγνωση για την Παρασκευή 29/7/2021

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βορειοανατολικά  ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σημειώνοντας νέα άνοδο θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και οι μέγιστες τιμές της θα φθάσουν:

α. στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία έως 42 με 43 βαθμούς Κελσίου

β. στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου

γ. στα νησιά του Ιονίου και την ανατολική Στερεά έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου και

δ. στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές πάνω από τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.